Cei 5 marinari români din echipajul remorcherului italian Buccaneer sechestrat pe 11 aprilie de piraţii somalezi au fost coborâţi la sol de răpitori, informează în ediţia de astăzi cotidianul La Stampa, citând declaraţia tatălui unuia dintre cei 10 marinari italieni rămaşi la bord.
Pasquale Volaro este părintele lui Giovanni Volaro, unul dintre cei 10 marinari italieni sechestraţi alături de 5 români şi un croat, membri ai echipajului de pe Buccaneer, el primind vineri, 19 iunie, un apel telefonic de la fiul său care l-a informat despre faptul că 'românii au fost coborâţi la sol', iar italienii rămaşi pe vas sunt trataţi de piraţi ca 'nişte bestii', primind zilnic doar o porţie redusă de orez şi fiind nevoiţi să folosească apă de mare fiartă.
De asemenea, potrivit La Stampa, citat de Agerpres, Pasquale Volaro a vorbit la telefon şi cu unul dintre răpitori care a ţinut să îi transmită mesajul că, dacă se doreşte eliberarea echipajului, tratativele trebuie purtate cu piraţii aflaţi la bordul navei, nu cu cei de la sol.
Totodată, fiul său i-a mai spus în discuţia la telefon că piraţii se ceartă între ei şi trag focuri de armă în aer, motivul disputelor fiind modul în care trebuie purtate negocierile pentru soarta ostatecilor.
Presa italiană a mai informat în urmă cu trei săptămâni, tot în baza unor convorbiri telefonice cu cei aflaţi pe Buccaneer, că o parte a membrilor echipajului au fost mutaţi la sol, comentând că piraţii au recurs la această acţiune pentru a preîntâmpina o acţiune militară în forţă a trupelor italiene care ar viza eliberarea celor sechestraţi pe vas.
'Este un caz delicat pentru Farnesina (ministerul italian de externe n.red.) care lucrează ţinând cont de contextul politic somalez complex şi fluid, cu guvernul de la Mogadiscio în haos şi stare de urgenţă din cauza intensificării conflictului cu miliţiile islamiste, dar şi de necesitatea găsirii unei soluţii urmărite prin toate canalele oportune şi care să garanteze securitatea ostatecilor', comentează La Stampa.
Ministrul italian de externe, Franco Frattini, declara în urmă cu două săptămâni, cu ocazia găzduirii la Roma a ultimei reuniuni a Grupului de Contact pentru Somalia, că autorităţile italiene tratează pentru eliberarea echipajului de pe Buccaneer la nivel politic, cu guvernul somalez, şi nu urmăresc obţinerea acestui obiectiv prin plata unei răscumpărări sau organizarea unei acţiuni blitz în forţă care ar pune în pericol securitatea ostatecilor.
'Însă e greu de înţeles pentru un tată care riscă să îşi piardă fiul această perioadă atât de lungă a sechestrării şi prudenţa indispensabilă cu care acţionează ministerul de externe. Pentru Pasquale Vollaro, contează numai zilele de nelinişte trăite în aşteptarea unei veşti care nu mai vine', arată La Stampa, amintind că în urmă cu 10 zile familiile celor 10 marinari i-au scris preşedintelui Giorgio Napolitano.
Şeful statului de la Roma le-a răspuns că urmăreşte cu toată atenţia acest caz şi că 'apreciază simţul responsabilităţii cu care familiile înfruntă această situaţie', iar zilele următoare un oficial al Palatului Quirinale se va întâlni cu o delegaţie a rudele ostatecilor.
Cotidianul citat menţionează şi un mesaj de optimism venit din partea proprietarului vasului Buccaneer, Silvio Bartolotti care a transmis asigurări că se face tot posibilul pentru ca situaţia să fie rezolvată prin cea mai bună soluţie, iar membrii echipajului să fie readuşi acasă.
În urmă cu trei săptămâni, cotidianul Corriere della Sera relata despre unele convorbiri telefonice primite la redacţie din partea piraţilor şi căpitanului italian al vasului Buccaneer, ocazie cu care fusese transmis un ultimatum de trei zile pentru ca autorităţile italiene să înceapă negocieri directe cu răpitorii. Ministerul italian de externe nu a confirmat informaţia la momentul respectiv şi a cerut mai multă discreţie jurnaliştilor pentru a nu pune în pericol vieţile ostatecilor prin publicarea unor informaţii sensibile.
Presa italiană a informat în primele zile după sechestrarea vasului că răscumpărarea cerută de piraţi se ridica la 30 milioane de dolari, iar în urmă cu trei săptămâni a fost menţionată suma de 2 milioane de dolari. (V.A.)
Citește pe Antena3.ro