Partidul Laburist din Regatul Unit intenţionează să oblige firmele mari să transfere angajaţilor până la 10% din acţiuni, informează Reuters.
Luni, la conferinţa naţională, purtătorul de cuvânt al laburiştilor în domeniul financiar, John McDonnell, urmează să susţină ideea de a se impune tuturor companiilor cu peste 250 de angajaţi crearea unui "fond de proprietate inclusiv", în care să transfere anual cel puţin 1% din acţiuni, până la un maximum de 10%, dezvăluie agenţia.
"Dovezile arată că proprietatea angajaţilor creşte productivitatea firmelor şi încurajează gândirea pe termen lung", urmează să arate McDonnell în discursul la conferinţa de la Liverpool a formaţiunii politice, potrivit unor extrase publicate dinainte. "Acţiunile vor fi deţinute şi gestionate colectiv de muncitori. Deţinerea de acţiuni va da muncitorilor aceleaşi drepturi ca şi ale altor acţionari, de a avea un cuvânt de spus privind conducerea companiilor, iar plata dividendelor se va face direct către muncitori, din fond".
Dividendele pentru fiecare acţionar ar urma să fie limitate la 500 de lire anual. Restul va fi transferat înapoi în serviciile publice, ca "dividende sociale" într-un fond naţional care ar urma să ajungă la 2,1 miliarde de lire după primul mandat al laburiştilor la guvernare.
La sfârşitul săptămânii trecute, Partidul Laburist a anunţat planuri de naţionalizare a unor industrii-cheie; angajaţilor ar urma să li se aloce o treime din locurile în consiliile de administraţie.
Reuters observă că sub conducerea lui Jeremy Corbyn, Partidul Laburist a trecut de la o platformă de centru în favoarea întreprinzătorilor la una mai de stânga, caracterizată prin intervenţionism. Modul de distribuire către mai mulţi cetăţeni a prosperităţii "adunate de câţiva" va fi detaliat la conferinţa anuală a formaţiunii politice de opoziţie. AGERPRES