x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lăcătuşul STASI din Berlinul de Vest

Lăcătuşul STASI din Berlinul de Vest

04 Feb 2010   •   00:00

Poliţia secretă din fosta Germanie Democrată (RDG) folosea serviciile unui lăcătuş vest-german care le furniza, pe bani, cheile locaţiilor sensibile din Berlinul de Vest, a dezvăluit o anchetă realizată de Die Zeit, citată de AFP.

Lăcătuşul-spion, identificat ca Bernhard Sch., a lucrat pentru STASI sub numele de cod "Genua", oferind în perioada 1975-1989 chei pentru sediile Poliţiei vest-germane, hoteluri sau chiar clădiri private. Dosarul "Genua" din arhivele STASI are 1.693 de pagini. Bărbatul şi-a început cariera de spion pe la 30 de ani. În 1978 a oferit dublura unei "chei speciale de securitate" a Poliţiei din Berlinul de Vest, oferind acces la parcări şi chiar la sistemul de semafoare.

În 1979 a adus cheia Hotelului Savoy, frecventat de oameni de afaceri şi de agenţi ai serviciilor secrete occidentale. Astfel dotaţi, agenţii STASI puteau avea acces la vehicule şi pătrundeau în apartamente private ori birouri.

După căderea Zidului Berlinului, "Genua" a fost condamnat la 18 luni de închisoare cu suspendare pentru colaborarea cu STASI.(M.F.M.)

×
Subiecte în articol: externe