x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Laureaţi ai premiului Nobel pentru pace solicită anularea unei emisiuni de televiziune de pe NBC

Laureaţi ai premiului Nobel pentru pace solicită anularea unei emisiuni de televiziune de pe NBC

de Mediafax    |    14 Aug 2012   •   09:41
Laureaţi ai premiului Nobel pentru pace solicită anularea unei emisiuni de televiziune de pe NBC

Noua laureati ai premiului Nobel pentru pace, inclusiv sud-africanul Desmond Tutu, au cerut, luni, postului american de televiziune NBC sa anuleze reality show-ul "Stars Earn Stripes", pe care il considera "o incercare de a igieniza razboiul, asemanandu-l cu o competitie atletica", informeaza Mediafax.

Aceasta emisiune de tip concurs, al carei prim episod a fost difuzat pe micile ecrane nord-americane luni seara, prezinta opt vedete - printre care se afla cantaretul Nick Lachey, dar si sotul politicienei Sarah Palin - in timp ce urmeaza un curs de pregatire militara, ce include coborari pe franghie dintr-un elicopter si tras la tinta cu arme cu raza mare de actiune.

Vedetele participante sunt antrenate de fosti militari din Marina americana, Beretele Verzi si alte forte de elita si concureaza pentru un premiu pe care il vor dona unei organizatii de caritate. Producatorii spun ca emisiunea, prezentata de fostul general american Wesley Clark, "va aduce un omagiu barbatilor si femeilor care fac parte din armata americana".

Intr-o scrisoare deschisa adresata lui Bob Greenblatt, directorul general al postului NBC, cei noua laureati ai premiului Nobel spun ca "pregatirea pentru razboi nu este nici amuzanta, nici o sursa de divertisment".

"Credinta noastra este ca acest program nu aduce un omagiu nimanui, ci continua si chiar extinde traditia rusinoasa de glorificare a razboiului si a violentei armate. Razboiul este cat se poate de mortal. Oamenii - militari si civili - mor in feluri care nu sunt deloc amuzante", se afirma in aceeasi scrisoare.

Semnatarii scrisorii au cerut postului NBC "sa opreasca pur si simplu difuzarea acestui program".

Reprezentantii NBC au respins acuzatia potrivit careia emisiunea "Stars Earn Stripes" glorifica razboiul.

"Emisiunea «Stars Earn Stripes» reflecta gratitudinea noastra fata de tinerii americani care se afla in bataia pustii in fiecare zi. Aceasta emisiune nu este o glorificare a razboiului, ci o glorificare a armatei", se afirma in comunicatul emis de NBC.

Desmond Tutu, in varsta de 80 de ani, a primit premiul Nobel pentru pace in 1984, pentru eforturile depuse in lupta impotriva politicii de apartheid din Africa de Sud. El a semnat aceasta petitie alaturi de militanta americana contra minelor de razboi Jody Williams, nord-irlandezele Mairead Maguire si Betty Williams, fostul presedinte al Timorului de Est Jose Manuel Ramos-Horta, artistul argentinian Adolfo Pérez Esquivel, fostul presedinte costarican Oscar Arias Sanchez, Rigoberta Menchu Tum din Guatemala si avocata iraniana Shirin Ebadi.

Pe langa Nick Lachey si sotul politicienei Sarah Palin, ceilalti concurenti din emisiunea in cauza sunt actorii Dean Cain si Terry Crews, luptatoarea de wrestling Eve Torres, prezentatorul de emisiuni TV de fitness Dolvett Quince, fosta campioana de schi Picabo Street si pugilista Laila Ali, fiica fostului campion mondial Muhammad Ali.

×
Subiecte în articol: televiziune nobel emisiune nbc