x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 140 de laureaţi ai Premiului Nobel cer Chinei eliberarea din închisoare a disidentului Liu Xiaobo

140 de laureaţi ai Premiului Nobel cer Chinei eliberarea din închisoare a disidentului Liu Xiaobo

27 Feb 2013   •   11:32
140 de laureaţi ai Premiului Nobel cer Chinei eliberarea din închisoare a disidentului Liu Xiaobo
Sursa foto: © Nobel Media AB
Peste 140 de laureaţi ai Premiului Nobel, printre care fostul arhiepiscop sud-african Desmond Tutu, au trimis o petiţie autorităţilor chineze în care cer eliberarea disidentului chinez Liu Xiaobo, cel care în 2010 a obţinut prestigiosul Nobel pentru Pace, relatează AFP.
Într-o scrisoare care a mai fost semnată de 400.000 de persoane şi organizaţii din 130 de ţări, laureaţii îi cer noului lider chinez, Xi Jinping, eliberarea lui Liu Xiaobo şi a soţiei sale Liu Xia, consemnată la domiciliu.

Petiţia a fost trimisă ambasadelor Chinei sau reprezentaţiilor diplomatice de la Hong Kong, New York, Paris, Berlin şi Londra.

"Această încălcare flagrantă a dreptului fundamental la o procedură legală şi la libertatea de exprimare trebuie să fie condamnată public şi cu fermitate de comunitatea internaţională", se arată în textul scrisorii în franceză, semnată în primul rând de organizaţia Amnesty International.

"A venit momentul ca Liu Xiaobo şi Liu Xia să fie eliberaţi", se menţionează în document.

La Taipei, Wuer Kaixi, unul din liderii mişcării pentru democraţie din Tiananmen din 1989, i-a cerut preşedintelui taiwanez Ma Ying-jeou, considerat a fi pro-Beijing, să intervină pe lângă Xi Jinping.

Liu Xiaobo ispăşeşte din 2009 o pedeapsă de 11 ani de detenţie pentru 'subminarea puterii de stat', după ce a fost unul din iniţiatorii Cartei 08, un text care făcea apel la o democraţie pluralistă în China.

Liu Xia este sub supraveghere la domiciliu de peste doi ani, deşi ea nu face obiectul niciunei condamnări.

×
Subiecte în articol: liu xiaobo laureati premiu nobel