x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Laureatul Premiului Nobel, Günter Grass, crede că Israelul ameninţă pacea mondială

Laureatul Premiului Nobel, Günter Grass, crede că Israelul ameninţă pacea mondială

de Marina Constantinoiu    |    04 Apr 2012   •   17:52
Laureatul Premiului Nobel, Günter Grass, crede că Israelul ameninţă pacea mondială

Laureatul Premiului Nobel pentru Literatura, germanul Günter Grass, a publicat miercuri un poem in care ia apararea Iranului si apreciaza ca Israelul, cu armele sale atomice, "ameninta pacea mondiala care este deja atat de fragila', relateaza AFP.

Intitulat "Ceea ce trebuie spus', poemul in proza dat publicitatii de ziarul german Süddeutsche Zeitung denunta eventualele atacuri preventive israeliene asupra instalatiilor nucleare israeliene ca pe un proiect care ar putea duce la "eradicarea poporului iranian, pentru simplul fapt ca se banuieste ca liderii sai construiesc bomba atomica'.

"In acelasi timp exista o alta tara care dispune de mai multi ani de un arsenal nuclear in crestere – chiar daca este tinut la secret – si fara sa fie controlata, pentru ca nu a fost permisa nicio verificare', continua laureatul Premiului Nobel pentru Literatura din 1999, vizand Israelul, dar fara a-l numi la inceputul textului sau.

Grass denunta "tacerea generalizata in legatura cu acest fapt cunoscut' - pe care o califica drept o "minciuna cu greutate' - pentru ca "verdictul de antisemitism va cadea automat' asupra celui care va rupe tacerea.

"De ce nu spun eu ca acum puterea atomica a Israelului ameninta pacea mondiala deja fragila? Pentru ca trebuie spus ceea ce ar putea fi prea tarziu maine', explica autorul.

"Nu voi mai tacea, pentru ca m-am saturat de ipocrizia Occidentului' fata de Israel, care este adevaratul "responsabil de aceasta amenintare', potrivit lui Grass.

El a cerut si "un control fara oprelisti si permanent al arsenalului atomic israelian si al programului nuclear iranian care sa fie facut de o instanta internationala recunoscuta de ambele Guverne'.
Acest poem in proza i-a adus lui Günter Grass un raspuns din partea lui Henryk Broder, editorialist si polemist. Acesta apreciaza, in cotidianul Die Welt, ca "Grass a avut intotdeauna o problema cu evreii, dar nu si-a exprimat-o niciodata atat de clar cum a facut-o in acest poem'.

Pentru Broder, Grass este "arhetipul eruditului antisemit', al germanului care, "urmarit de rusine si remuscari', nu isi va gasi "linistea sufleteasca' decat odata cu disparitia Israelului.

In 2006, Günter Grass, cunoscut pentru pozitiile sale stangiste, a recunoscut ca a facut parte din Waffen SS in tinerete. El, care reamintea adesea trecutul nazist al Germaniei...

Purtatorul de cuvant al Guvernului german, Steffen Seibert, a refuzat sa comenteze acest text, in numele "libertatii de creatie'.

×