În Suedia, Partidul Piraţilor, care militează pentru legalizarea schimbul de fişiere între utilizatorii de Internet, a obţinut 7,1 % şi un fotoliu la Bruxelles. "Va fi un pirat printre eurodeputaţi?”- se întreabă jurnaliştii de la "Le Figaro”.
PIRAŢI SAU EURODEPUTAŢI? Piraţii în Parlamentul European? Nu-i deloc o glumă: un eurodeputat suedez din"Partidul piraţilor" va reprezenta, în sânul noului Parlament European, interesele internauţilor "După 2006, dezbaterile asupra schimburilor de fişiere în reţea s-au politizat în Suedia prin naşterea aşa-numitului Piratpartiet, "Partidul Piraţilor". Credo-ul său: "un Internet liber, fără niciun fel de licenţă, într-o societate deschisă". Programul său: reforma legii brevetelor, ameliorarea protecţiei vieţii private şi apărarea drepturilor internauţilor.
Creat ca un fel de glumiţă într-o epocă în care mai marii discurilor porneau bătălia judiciară împotriva siteu-lui The Pirate Bay, unul dintre stâlpii schimburilor ilegale de fişiere pe web, Partidul Piraţilor nu a mai rămas, pentru suedezi, doar un prilej de râsete: duminică a obţinut 7,1% din voturi, cam 215.000, cu mult peste bariera celor 4% necesare pentru a obţine un fotoliu de eurodeputat şi cu mult mai mult peste cele 0,6% pe care le-a adunat la legislativele din 2006.
MOTIVE. "Succesul Partidului Piraţilor, care adună în prezent 48.0000 de aderenţi, ţine în bună parte de domeniul actualităţii"- apreciază comentatorul francez. Este vorba despre procesul, intens mediatizat, al fondatorilor lui The Pirate Bay, proces "care a foarte urmărit mai ales de către tineri, mare lor majoritate simţindu-se înclinaţi să se simtă atraşi de problemele schimburilor de fişiere. După condamnarea celor trei fondatori ai Pirate Bay, <
INTERNETUL, O MIZĂ ELECTORALĂ. "Evident - contiună Samuel Laurent, autorul comentariului din "Le Figaro"- tineriii au votat masiv pentru acest partid: 19% în vârstă de 18-19 ani i-au acordat sufragiile, plasându-l în prima poziţie a opţiunilor acestei categorii de vârstă. Atunci când un partid de fani ai tehnologiei reportează o asemenea victorie electorală, el nu va face declaraţii care să semene cu cele ale altor partide. Rick Falkinge, purtătorul de cuvânt al Piratpartiet a ales blogul "TorentFreak" - blog de referinţă în materie de descărcare de fişiere - pentru a se felicita pentru scorul obţinut: "Împreună vom schimba astăzi peisajul politicii europene"- a scris el.
"Dincolo de aspectul anecdotic al scorului - argumentează mai departe comentatorul francez - ieşirea la suprafaţă a unui "partid pirat" traduce faptul că internauţii au devenit tot mai conştienţi că ei sunt actorii media şi că lor le revine datoria de a se mobiliza pentru a se apăra".
În partea finală a comentariului se fac şi câteva referiri punctuale la implicaţiile evenimentului în mediul internauţilor francezi: "După cum s-a putut vedea, în Franţa, prin mobilizarea contra legii Hadopi (controversat act legislativ care reglementează schimbul de fişiere prin reaţeua Internet - n.n.), web-ul şi problemele sale reprezintă de-acum adevărate mize electorale. Estimând la 11 milioane numărul fancezilor care schimbă ilegal fişierele din reţea, se poate prognoza că aceştia nu vor avea mari reţineri în a se lansa la viitoarele confruntări electorale. Deja a fost creată o versiune franceză a Partidului Piraţilor. Atunci va trebui să ne aşteptăm ca un important număr dintre aceştia să îşi facă un agument în viitoarele confruntări electorale. Drept pentru care "Le Figaro " încheie comentariul pe un ton ironic-provocator:"Ne vom întâlni, poate, la localele din 2010".
Citește pe Antena3.ro