x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Le ia ciolanul guvernanţilor

Le ia ciolanul guvernanţilor

de Sînziana Stancu    |    28 Ian 2010   •   00:00
Le ia ciolanul guvernanţilor
Sursa foto: Saul Loeb/AFP/MEDIAFAX

Preşedintele american Barack Obama, pe care lecţiile amare din primul mandat l-au pus serios pe gânduri, e hotărât să facă o încercare de a-şi aduce mai aproape clasa de mijloc, care se simte tot mai frustrată de politica lui.



Prin discursul despre starea naţiunii, aşteptat cu mult interes de americani ieri seară, Obama voia să se "reconecteze" la clasa politică de mijloc, pe care a cam neglijat-o în timpul crizei financiare. Cu câteva ore înaintea discursului anual, Obama recunoştea în faţa americanilor, la televiziunea ABC, că a făcut destule greşeli în primul an de mandat şi, în special, că nu a ştiut să stăpânească aprinsele dezbateri politice privind costisitoarea şi controversata reformă a sănătăţii, care i-ar costa pe contribuabilii americani peste 1 miliard de dolari.

Dar el s-a şi scuzat, spunând că a căutat să fie un preşedinte care îşi îndeplineşte promisiunile electorale, şi nu unul care aleargă după un nou mandat. "Prefer să fiu un bun preşedinte cu un singur mandat, decât unul mediocru, cu două", a spus el.

Dar Obama i-ar putea aduce clasei de mijloc, deocamdată, doar scutiri de taxe pentru elevi şi împrumuturi pe termen lung pentru studenţi, de pildă, dar asta nu rezolvă problema. "Dacă vorbeşte serios despre clasa de mijloc, atunci ar trebui să facă unele schimbări şi adaptări ale veniturilor celor care trăiesc în zonele cu venituri mari şi viaţă scumpă", a fost părerea senatorului republican Peter King. Obama şi-a pus în cap şi băncile, vrând să ceară măsuri drastice de control financiar-bancar, să nu se repete vreodată greşelile care au dus la criza financiară. Iar pentru guvernanţi, şi în special pentru înalţii funcţionari de la Casa Albă şi cei care au salarii de peste 100.000 de dolari, a anunţat al doilea an consecutiv de îngheţare a salariilor. A sistat, tot pentru încă un an, şi bonusurile. Măsurile afectează peste 4.000 de oficialităţi ale Guvernului.

NEVASTĂ DE AJUTOR

În schimb, "Prima Doamnă" a Americii, Michelle Obama, a sărit în sprijinul soţului ei, anunţând marţi că bugetul pe 2011 va include o sumă-record, de 8,8 miliarde de dolari, pentru sprijinirea familiilor militarilor americani. Banii vor fi alocaţi pentru consiliere şi asistenţă psihologică familiilor militarilor, pentru îngrijirea copiilor lor, pentru construirea a zece şcoli ale Ministerului Apărării, dar şi pentru soţiile de militari care vor să îşi facă o carieră. Cota de popularitate a lui Obama a scăzut sub 50%, iar democraţii săi, prin înfrângerea istorică în fieful lor din Massachusetts în alegerile pentru Senat, unde locul a fost ocupat de republicanul  Scott Brown, au pierdut majoritatea calificată.  

×
Subiecte în articol: externe