x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lecţia franceză: Vacanţe ministeriale în străinătate numai cu "dispensă" de la Guvern

Lecţia franceză: Vacanţe ministeriale în străinătate numai cu "dispensă" de la Guvern

de Sînziana Stancu    |    10 Feb 2011   •   13:05

Iniţiativa îi aparţine preşedintelui francez, care s-a săturat de dezvăluirile scandaloase despre vacanţele de lux petrecute de miniştrii săi prin străinătăţuri.

"Alegeţi Franţa ca destinaţie de vacanţă!", a fost "ordinul" dat de Nicolas Sarkozy miniştrilor săi, care se laudă cu invitaţii de concediu în paradisuri turistice, multe dintre ele în ţări arabe cu "dictatori" căzuţi acum în dizgraţia lumii occidentale după revoltele sângeroase ale populaţiei sărăcite de cei aflaţi la putere, cum au fost cazurile Tunisiei şi Egiptului.

Lui Sarko i-a sărit ţandără (nici nu era greu, având în vedere temperamentul său coleric), după ce în presa de scandal au apărut tot felul de dezvăluiri despre răsfăţul aleşilor francezi prin ţări străine. Cel mai recent scandal o vizează chiar pe şefa diplomaţiei franceze, Michelle Alliot-Marie, despre care preşedinţia a trebuit să dea explicaţii după dezvăluiri apărute în săptămânalul de satiră "Le Canard Enchaîne", conform cărora "ministreasa" s-a dus să-şi petreacă vacanţa de sfârşit de an chiar în Egipt, unde mocnea conflictul. Lui Alliot-Marie i s-a reproşat şi că a folosit de două ori avionul particular al unui om de afaceri egiptean.

După ea a venit şi premierul Francois Fillon, care a "tras" la Assouan şi folosit un avion al Guvernului de la Cairo pentru o excursie la două temple antice din Abou-Simbel. A petrecut un Crăciun "regal" pe banii preşedintelui Hosni Mubarack. S-a plimbat apoi şi pe Nil, cu o ambarcaţiune din flota guvernului egiptean.

"Pentru vacanţa lor, pe viitor, membrii Guvernului vor trebui să aleagă Franţa. Invitaţiile în străinătate vor fi autorizate de premier în acord cu celula diplomatică a Preşedinţiei Republicii, pentru a analiza compatibilitatea lor cu politica străină a Franţei", a declarat Sarkozy, în cadrul unui Consiliu de Miniştri. Cererile miniştrilor pentru concedii în străinătate "vor fi examinate de secretariatul general al Guvernului, care le va autoriza sau le va interzice", a mai precizat şeful statului, potrivit unui comunicat al Palatului Elysee, în timp ce premierul Fillon urma să facă deja o declaraţie, miercuri, în faţa Consiliului de Miniştri, privind "prevenirea conflictelor de interese".

Dar, ce-i drept, nici Sarkozy nu s-a lăsat mai prejos de Sărbători, alegând Marocul. S-a aflat apoi că pe 5 ianuarie a zburat pe şest, cu un avion de linie, după summit-ul de la Bruxelles, la New York, în pline revolte în bazinul mediteranean, pentru că i se făcuse dor de fiul său, Louis, care locuieşte acolo o bună parte din an. Le Monde scria că Sarkozy şi-a plătit biletul de avion până în America – aproximativ 2.000 de euro - însă nu se ştie cum a stat treaba cu biletul frumoasei sale soţii, Carla, care l-a însoţit cu siguranţă.

Oricum, Sarko va da nişte explicaţii despre tot scandalul joi seara, când a promis că vine la o emisiune a postului de televiziune TF.1.

×