x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lecţiile modernizării, în viziunea lui Dmitri Medvedev

Lecţiile modernizării, în viziunea lui Dmitri Medvedev

de Serban Cionoff    |    15 Sep 2009   •   00:00

Preşedintele Dmitri Medvedev a ales internetul pentru a transmite concetăţenilor săi un mesaj prin care îi cheamă să facă din Rusia  "o ţară modernă şi de viitor". O iniţiativă fără precedent, apreciază publicaţia "Kommersant", care consideră, de asemenea, că eficacitatea ei rămâne de demonstrat.


"RUSIA, TOT ÎNAINTE!"
Sub acest titlu, în formula unui slogan de campanie, a ales preşedintele rus Dmitri Medvedev să se adreseze în scris concetăţenilor săi. Într-un articol amplu, publicat, simultan, pe site-ul Kremlinul-ui şi pe cel al jurnalului moscovit on-line "Gazeta.ru", preşedintele rus a împărtăşit punctele sale de vedere asupra obiectivelor strategice ale dezvoltării Rusiei. "Este vorba despre o modernizare globală  non-violentă a ţării, pe baza valorilor democratice şi umaniste" - rezumă acest demers "Vremia Novostiei".

"Este pentru prima oară când şeful statului se adresează, în mod direct, poporului, invitându-l să  transforme ţara", notează jurnalul menţionat. Mai mult, articolul  preşedintelui Medvedev a apărut cu două zile înaintea conferinţei internaţionale din 13-15 septembrie, având genericul "Statul modern şi securitatea globală", care reuneşte atât numai politologi şi invitaţi din străinătate, cât şi  guvernatori ai provinciilor  şi lideri ai partidelor din Rusia.

"Pentru a discuta strategia de dezvoltare a Rusiei până în anul 2020, Medvedev a ales un canal de comunicare neaşteptat" - atrage atenţia jurnalul economic rus "RBC Dally", referindu-se la acest articol  "Este ceva în stilul unui şef de stat care a făcut apel la  mijloace atractive pentru a stabili  un contact cu cetăţenii Rusiei, un contact prin intermediul propriului site".

La rândul său, "Nezavisimaia Gezeta" compară recentul articol al preşedintelui Medvedev cu un "alt discurs important pe care acesta l-a adresat, în octombrie anul trecut, elitelor ţării." De altfel, notează aceeaşi publicaţie, preşedintele rus  i-a invitat în mod expres pe concetăţenii săi să îi adreseze "aprecierile, remarcile şi propunerile lor" la adresa sa electronică.


CINCI PRINCIPII STRATEGICE

Preşedintele Dmitri Medvedev şi-a formulat cele cinci principii pe care le-a definit şi care îi servesc drept "vectori strategici ai modernizării  economice." Potrivit "RBC Dally", acestea sunt "producţia de energii noi, sectorul tradiţional al transporturilor de energie, noile tehnologii spaţiale şi informatizarea şi tehnologiile medicale". Dar - notează tot "Nezavisimaia Gezeta", în discursul său, Medvedev adoptă o nouă tonalitate, cu totul remarcabilă şi "afişează  certitudinea că îşi va atinge obiectivele pe care şi le-a propus fără să se precipite".

"Medvedev nu a ezitat să le spună ruşilor adevăruri neplăcute despre ei înşişi şi despre a lor "societate civilă slabă" -, despre "nivelul scăzut de organizare şi de autogestiune". Sau despre starea ţării, despre "grava înapoiere economică", despre obiceiul de a trăi de pe urma exporturilor de hidrocarburi, ca şi despre" corupţia legendară".

Reacţiile personalităţilor politice şi experţilor consultaţi de ziarişti pe aceste subiecte au fost variate. Sunt numeroşi cei care  îl felicită pe preşedinte pentru caracterul novator, fără precedent, al intervenţiilor sale. În schimb, politologul Ghiorghi Satarov a rămas pe poziţie şi a denunţat "ruptura îngrozitoare dintre textul preşedintelui şi viaţa reală".

×
Subiecte în articol: externe