x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Legea care permite confiscarea averilor imigranţilor a intrat în vigoare

Legea care permite confiscarea averilor imigranţilor a intrat în vigoare

05 Feb 2016   •   16:02
Legea care permite confiscarea averilor imigranţilor a intrat în vigoare

Controversata lege din Danemarca ce permite poliţiei să confişte bunurile de valoare ale imigranţilor care ajung în ţară a intrat vineri în vigoare, relatează France Presse.

Orice obiect care are o valoare sentimentală este exclus din raza de aplicare a acestei legi dacă este "legat de o istorie personală anume care face ca el să nu poată fi înlocuit cu un altul", scrie Ministerul pentru Imigraţie în dispoziţiile transmise forţelor de ordine.

Înainte de orice percheziţie, poliţiştii trebuie să le ceară imigranţilor să arate toţi banii lichizi şi bunurile de valoare pe care le transportă. Apoi ei pot percheziţiona genţile sau valizele.

"Verificarea poate fi făcută prin palparea şi atingerea hainelor şi prin percheziţionarea buzunarelor", precizează ministerul. Poliţiştii pot cere descheierea nasturilor de sus ale unei bluze sau ridicarea mânecilor, însă nu au dreptul să ordone unei persoane să se dezbrace sau să îi verifice zonele intime.

Secretarul general al sindicatului de poliţie Politiforbundet, Claus Oxfeldt, a spus că nu îşi "imaginează că vor exista multe bijuterii confiscate".

"Trebuie să îi percheziţionăm pe oameni ca atunci când facem o arestare" şi "trebuie să se ne asigurăm că nu poartă armă", a declarat el pentru agenţia de presă Ritzau.

Legea, care prevede alte măsuri de restricţie precum introducerea unei perioade de aşteptare de trei ani înainte de orice cerere de regrupare familială, a fost adoptată cu o largă majoritate a parlamentarilor la 26 februarie.

Autorizând confiscarea de bani lichizi de peste 10.000 de coroane (1.340 de euro) sau obiectelor cu o valoare mai mare de această sumă, legea a stârnit critici dure în străinătate, publicaţia Washington Post făcând o comparaţie cu bunurile confiscate de la evrei de către Germania nazistă. AGERPRES

×