Plenul Senatului spaniol a adoptat definitiv, cu majoritate de peste 90%, legea organică a abdicării Regelui Juan Carlos al Spaniei.
În urma dezbaterii legii organice, care a avut loc potrivit procedurii de urgenţă, aceasta a fost adoptată cu 233 de voturi pentru, 5 voturi împotrivă şi 20 de abţineri.
Grupurile parlamentare ale Partidului Popular, Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol, Uniunii pentru poporul navarrez şi Forului Asturias au votat în favoarea legii organice. Formaţiunea de stânga IU, radicalii republicani catalani de la ERC şi senatorii Iniciativa per Catalunya, care au cerut organizarea unui referendum cu privire la forma de stat şi au depus trei moţiuni de respingere a legii (care au fost respinse în plen), au votat împotriva legii organice a abdicării. Restul formaţiunilor politice din Senatul spaniol - naţionaliştii catalani (CiU), basci (PNV) şi Coaliţia Canarelor - s-au abţinut la votul de miercuri din plen.
Spre deosebire de votul din camera inferioară a legislativului spaniol, unde era nevoie de o majoritate absolută pentru adoptarea legii organice, la Senat aceasta putea fi adoptată şi cu o majoritate simplă. De asemenea, o altă diferenţă a fost cea legată de faptul că fiecare senator şi-a exprimat votul electronic - şi nu exprimându-şi cu voce tare opţiunea, aşa cum au făcut deputaţii, în cadrul unei sesiuni publice de votare, solicitate astfel de formaţiunile minoritare de stânga din Congres.
Legea organică menţionată are un singur articol şi o dispoziţie finală unică. 'Majestatea Sa Regele Juan Carlos I de Bourbon renunţă la Coroana Spaniei. Abdicarea va fi efectivă în momentul intrării în vigoare a prezentei legi organice', arată textul legii organice.
Odată cu votul din Senat, legea a fost adoptată definitiv de legislativul spaniol, după votul public de săptămâna trecută din Congresul Deputaţilor, unde 299 de deputaţi au votat în favoarea acesteia.
Promulgarea acestei legi organice a abdicării este următorul pas în procesul succesiunii coroanei spaniole. Aceasta va avea loc în cadrul unei ceremonii solemne la Palatul Regal din Madrid, în seara zilei de miercuri, 18 iunie.
Legea va fi promulgată de Regele Juan Carlos, şi va intra în vigoare în ziua următoare, astfel că prinţul moştenitor Felipe de Asturias va fi de facto noul monarh al Spaniei de joi, 19 iunie, de la ora locală 00,00.
Ulterior, după ceremonia de proclamare care va avea loc în dimineaţa zilei de 19 iunie în faţa camerelor reunite ale legislativului spaniol, noul monarh va susţine un discurs de întronare şi apoi va merge la Palatul Regal pentru a-i întâmpina pe cei 2.000 de oaspeţi invitaţi la recepţia oficială.