x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Legile de tot râsul

Legile de tot râsul

25 Ian 2010   •   00:00

Multe legi învechite sunt încă în vigoare în Marea Britanie. Unele dintre acestea sunt atât de ciudate încât provoacă râsul.



A ieşi dintr-un magazin de materiale de construcţii cu o schelă, a te îmbrăca în costum de marinar sau a deranja lumea din jur înălţând un zmeu reprezintă încălcări ale legii şi sunt pedepsite ca atare, a relatat Daily Telegraph citând revista Reader's Digest. Astfel, potrivit unei legi din 1839, este ilegal mersul pe stradă cu materiale şi unelte de construcţii. Constituie infracţiune a căror obiecte ca scândură de lemn, găleată, cadă, roată, bârnă, panou, cu excepţia situaţiilor când aceste materiale sunt încărcate ori descărcate sau la traversare. Potrivit aceluiaşi act normativ, persoana care "va înălţa vreun zmeu sau va juca orice joc deranjând locuitorii sau pasagerii" este pasibilă de o amendă de până la 500 de lire sterline. Britanicii care au profitat de "vremea arctică" din ultimele zile vor afla spre mirarea lor că, dacă s-au dat cu săniuţa ori s-au bătut cu zăpadă, au încălcat legea, fiind pasibili de aceeaşi amendă, întrucât au pus în pericol trecătorii.

O lege din 1906 pedepseşte pe oricine se duce la o petrecere cu costume (ori bal mascat) sau se îmbracă în marinar, deoarece în acest caz ar încerca să treacă drept membru al forţelor armate. Pedeapsa maximă este fie o lună de închisoare, fie o amendă de 500 de lire sterline.

Potrivit unei legi din 1824, orice persoană care, rămânând fără bani, cere unui necunoscut o liră sterlină, va fi urmărită în justiţie pentru cerşetorie.

×
Subiecte în articol: externe