x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lenin, scos la vânzare pe bucăţi, în Ucraina. Protestele continuă, preşedintele vrea discuţii cu opoziţia

Lenin, scos la vânzare pe bucăţi, în Ucraina. Protestele continuă, preşedintele vrea discuţii cu opoziţia

de Istvan Deak    |    09 Dec 2013   •   17:41
Lenin, scos la vânzare pe bucăţi, în Ucraina. Protestele continuă, preşedintele vrea discuţii cu opoziţia

Şeful statului Viktor Ianukovici se va întâlni cu trei foşti preşedinţi ai ţării, care şi-au exprimat săptămâna trecută susţinerea faţă de mişcarea proeuropeană de contestare a puterii, el acceptând propunerea acestora de a purta discuţii cu opoziţia, a anunţat luni Preşedinţia ucraineană.
Ianukovici "a acceptat iniţiativa" lui Leonid Kravciuk, Leonid Kucima şi Viktor Iuşcenko cu privire la organizarea unor discuţii între putere şi opoziţie. "O întâlnire între cei patru preşedinţi" este prevăzută pentru marţi, într-o primă etapă, anunţă Preşedinţia într-un comunicat.

Lumea e în stradă, în ciuda frigului
După o zi de la manifestaţia la care auparticipat sute de mii de persoane la Kiev şi în contextul în care sute de persoane se aflau luni în stradă, în pofida ninsorii abundente, şeful statului a anunţat o întâlnire pentru marţi cu cei trei foşti predecesori ai săi, în care vor discuta despre mobilizarea în curs.
Leonid Kravciuk, primul preşedinte al Ucrainei independente, Leonid Kucima, căruia Ianukovici i-a fost premier, şi Viktor Iuşcenko, ajuns la putere în urma "Revoluţiei Portocalii" din 2004, şi-au exprimat susţinerea faţă de mişcare, săptămâna trecută.
Această întâlnire urmează să pună bazele unor negocieri între putere şi opoziţie în vederea "găsirii unui compromis".

Vine Ashton la Kiev
Ea coincide cu venirea anunţată la Kiev a şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton, într-o misiune de conciliere vizând "găsirea unei soluţii politice”. De asemenea, ministrul francez de Externe urmează să îl primească miercuri pe unul dintre liderii opoziţiei, Vitali Kliciko.
Opoziţia solicită plecarea de la putere a lui Ianukovici, căruia-i reproşează că a renunţat la sfârşitul lui noiembrie la semnarea unui acord de asociere cu UE pentru a se reorienta către Rusia.

Mobilizare fără precedent
Mobilizarea, fără precedent de la "Revoluţia Portocalie", a fost consolidată de violenţele pe care forţele antirevoltă sunt acuzate că le-au comis asupra unor tineri manifestanţi pe 30 noiembrie, dar şi de o vizită a preşedintelui ucrainean, vineri, în Rusia, unde s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin.
Duminică a avut loc un nou miting la Kiev, la care au participat aproximativ 300.000 de persoane, potrivit unei estimări AFP, iar alte zeci de mii de persoane s-au reunit în alte oraşe din ţară.

Capul, de nepreţuit!
Ziua s-a încheiat cu doborârea unei statui a lui Lenin, simbolul dominaţiei Moscovei asupra Ucrainei în epoca sovietică, de către câteva zeci de manifestanţi, în principal din cadrul partidului Svoboda.
Fragmente din statuia lui Lenin dărâmată duminică au fost puse în vânzare luni pe mai multe site-uri ucrainene la un preţ de pornire de 6,25 euro pe kilogramul de cuarţit din acest monument, relatează EFE, preluată de agerpres.ro.
“Vindem un fragment din ultimul Lenin de la Kiev. Preţul fragmentelor din Lenin depinde de greutate şi de partea corpului din care provin. Mâna costă 1.000 de grivne (120 de dolari), o parte a braţului (90 de dolari)", sună unul dintre anunţuri. În ce priveşte capul fondatorului statutului sovietic, “acesta nu are preţ”.

“Jos, parazit comunist!”
“Pune-le un preţ”, se arată într-un anunţ, care oferă la 50 de grivne pe kilogram (6,25 de dolari) bucăţi din monumentul lucrat în cuarţit roşu, aceeaşi rocă folosită la construirea Mausoleului lui Lenin de la Moscova, unde se află depus trupul îmbălsămat al acestuia.
Statuia, operă a sculptorului Serghei Merkurov a fost dărâmată de un grup de manifestanţi cu ajutorul unor cabluri de oţel. Circa 30 de persoane mascate au încercuit statuia cu o coardă, pe care au fixat-o de copacii din apropiere, dărâmând monumentul şi strigând “Jos, parazit comunist!”.
Poliţia a deschis un dosar penal în baza articolului 294 din Codul Penal (revoltă în masă).
Cartierul Puterii e paralizat
Sute de manifestanţi se aflau luni în continuare în jurul unor baricade, în cartierul învecinat celui în care se află sediile Puterii (Preşedinţiei, Guvernului, Parlamentului), practic paralizat.
Câteva sute de persoane participau, de asemenea, la un miting organizat de către Partidul Regiunilor, al preşedintelui, în apropiere, într-un parc, lângă sediul Parlamentului.
Puterea a ridicat tonul, în ultimele zile, împotriva manifestanţilor, cerându-le să înceteze ocuparea unor imobile publice şi deschizând o anchetă pentru o tentativă de preluare ilegală a puterii.
Alimentând tensiunile, autorităţile ucrainene au evacuat luni staţiile de metrou care deservesc zona Pieţei Independenţei, din cauza unei alerte cu bombă.
Numeroşi poliţişti în ţinută de intervenţie au fost mobilizaţi pe bulevardul Hreşciatik, către piaţă, o operaţiune denunţată de opoziţie ca o nouă presiune.
"Puterea încearcă să exercite o presiune psihologică şi să ne sperie, dar oamenii s-au adunat aici şi vor rămâne aici", a denunţat Vitali Kliciko, citat într-un comunicat.

Kwasniewski:”Bruxelles-ul a fost naiv”
Fostul preşedinte polonez Aleksandr Kwasniewski, reprezentantul misiunii Parlamentului European în Ucraina, consideră naivă abordarea Bruxellesului faţă de problema asocierii Ucrainei la Uniunea Europeană, potrivit unui interviu publicat duminică de Der Spiegel.
“Bruxellesul a fost naiv” şi a subestimat poziţia rusă, şi, de asemenea, “ceea ce se întâmplă la Kiev”, este el de părere.
Mai mult, în opinia sa, Occidentul a demonstrat o lipsă de pregătire în a ajuta Ucraina pentru a depăşi criza financiară.
Referindu-se strict la Acordul de asociere, Kwasniewski a subliniat că “principala slăbiciune a documentului este că nu spune un cuvânt despre perspectiva aderării la (UE), deoarece în Europa nu există un consens în această privinţă”.
“Politica unui echilibru între regiunile din Est şi Vest a dus la un vid în Ucraina”, a spus el în continuare, remarcând că “situaţia actuală este mult mai complicată decât cea din 2004”.
Întrebat despre posibilele evoluţii din această ţară, el nu a exclus că “după încercarea ratată de a adopta o moţiune de cenzură împotriva guvernului, s-ar putea întâmpla ca opoziţia să obosească”.
UE ar trebui să convingă cele două părţi să renunţe la violenţă şi să insiste pe negocierile dintre Guvern şi opoziţie, a mai spus Kwasniewski, adăugând că este nevoie să i se sugereze Kievului “că uşile UE sunt în continuare deschise”, iar experţii ar trebui să discute o posibilă asistenţă financiară pentru Ucraina.
Reprezentantul misiunii Parlamentului European a acuzat, totodată, conducerea ucraineană că “nu are nicio strategie şi se gândeşte doar cum să supravieţuiască în următoarele câteva luni”.


×
Subiecte în articol: demonstratii Ucraina