x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Libia a anunţat că a distrus total stocul de arme chimice moştenite de la regimul fostului dictator Muammar Gaddafi

Libia a anunţat că a distrus total stocul de arme chimice moştenite de la regimul fostului dictator Muammar Gaddafi

de Agerpres    |    04 Feb 2014   •   23:22
Libia a anunţat că a distrus total stocul de arme chimice moştenite de la regimul fostului dictator Muammar Gaddafi
Sursa foto: Libia a anunţat că a distrus total stocul de arme chimice moştenite de la regimul fostului dictator Muammar Gaddafi

'Libia a devenit total ferită de arme chimice utilizabile ce ar putea reprezenta o potenţială ameninţare la adresa securităţii', a declarat ministrul de externe libian, Mohamed Abdelaziz, care a citit un comunicat, anunţând un 'moment istoric', informează AFP.

'Acest succes nu ar fi fost posibil într-un timp scurt fără ajutorul comunităţii internaţionale sau fără sprijinul logistic şi asistenţa tehnică a Canadei, Germaniei şi Statelor Unite', a adăugat el, în prezenţa directorului general al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice /OIAC/, Ahmet Üzümcü, şi ambasadorilor şi reprezentanţilor ţărilor în cauză.

Üzümcü a salutat la rândul său un 'bun exemplu de cooperare internaţională în prezent reprodus în Siria la o scară mult mai mare'. Üzümcü a adăugat că a vizitat marţi oraşul al-Roagha la 700 km sud de capitala Tripoli, unde se afla cel mai mare stoc de gaz muştar.


El a precizat că un program a fost stabilit pentru distrugerea unui stoc de 'precursori chimici clasificaţi de categoria a 2-a', înainte de sfârşitul lunii decembrie 2016. Libia a început să se debaraseze de armele chimice din 2004, sub vechiul regim, după ce a aderat la tratatul internaţional de interzicere a armelor chimice şi la OIAC.

×