Ministerul libian al Apărării a avertizat, joi, în legătură cu orice operaţiune militară străină în Libia, ameninţând cu afectarea traficului aerian şi maritim civil şi militar din Mediterana, a anunţat agenţia oficială Jana, citată de AFP.
“Orice operaţiune militară străină contra Libiei va expune pericolelor orice trafic aerian şi maritim în Mediterana”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, citat de Jana. “Orice element mobil civil sau militar va fi ţinta unei contra-ofensive libiene”, a adăugat acesta. “Iar bazinul mediteraneean va fi expus unui grav pericol nu doar pe termen scurt, ci şi pe termen lung”, a mai spus el.
Această declaraţie intervine într-un moment în care cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate al ONU urmează să voteze în cursul serii de joi un proiect de rezoluţie dur care prevede măsuri militare pentru protejarea civililor din Libia, cu excepţia ocupării teritoriului libian.
Noul proiect de rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU prevede “toate măsurile necesare” pentru protejarea civililor, cu excepţia ocupării ţării, a declarat, joi, un diplomat care a dorit să-şi păstreze anonimatul. La Washington, William Burns, directorul politic al Departamentului de Stat al SUA, a evocat în Senat iniţiative care să excludă doar “prezenţa fizică în teren”. Reprezentantul Franţei, şeful diplomaţiei de la Paris, Alain Juppe, s-a dus la New York cu scopul declarat de a obţine la ONU “cel mai rapid posibil un vot pe rezoluţia care să permită recurgerea la forţă contra trupelor lui Muammar Gaddafi”.
Forţele libiene loiale regimului colonelului Muammar Kadhafi se aflau joi la 160 de kilometri de Benghazi, fieful rebelilor, şi continuau să "avanseze" graţie superiorităţii lor militare, a afirmat William Burns.
"Situaţia evoluează foarte rapid (şi sunt) la 160 de kilometri de Benghazi în acest moment precis", a declarat Burns. "Situaţia este foarte evolutivă, dar ei avansează" graţie superiorităţii lor militare, a adăugat el.
Regimul Kadhafi a afirmat joi că forţele sale sunt la intrarea în Benghazi, într-un moment în care comunitatea internaţională s-a angajat într-o cursă contracronometru pentru un vot la ONU în scopul opririi represaliilor împotriva rebelilor.
Forţele loiale lui Muammar Gaddafi au încercat să bombardeze poziţiile rebelilor la Benghazi, situat la 1.000 de kilometri est de Tripoli, au declarat rebelii, afirmând că au doborât două avioane.
Pentru moment, acest informaţii nu pot fi verificate din surse independente, în timp ce forţele loiale regimului au reuşit în contraofensiva lor să preia controlul mai multor oraşe în ultimele zile, prin atacuri aeriene şi terestre.
Informaţii contradictorii au apărut şi în legătură cu oraşul Misrata, situat la circa 200 de kilometri est de Tripoli. Regimul afirmă că forţele sale armate au preluat controlul oraşului, dar un purtător de cuvânt al opoziţiei din Misrata a dezminţit.