x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderul de la Ankara nu mai suportă nicio observație. Erdogan îl dă în judecată pe liderul opoziţiei, deoarece l-a criticat pentru eşecul unei misiuni de salvare

Liderul de la Ankara nu mai suportă nicio observație. Erdogan îl dă în judecată pe liderul opoziţiei, deoarece l-a criticat pentru eşecul unei misiuni de salvare

18 Feb 2021   •   21:53
Liderul de la Ankara nu mai suportă nicio observație. Erdogan îl dă în judecată pe liderul opoziţiei, deoarece l-a criticat pentru eşecul unei misiuni de salvare

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a dat în judecată pe liderul opoziţiei, deoarece l-a criticat pentru misiunea eşuată de salvare a 13 ostatici turci în nordul Irakului, transmite joi dpa.

Erdogan îi cere 500.000 de lire (71.000 de dolari) lui Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), în urma afirmaţiilor făcute de acesta marţi la o reuniune a principalei formaţiuni de opoziţie, a relatat joi agenţia Anadolu.

Kilicdaroglu l-a acuzat pe Erdogan că este principalul responsabil pentru eşecul misiunii. „Aceşti oameni ar fi putut fi salvaţi nevătămaţi”, a spus liderul opoziţiei.

Turcia a lansat o ofensivă militară împotriva luptătorilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, scos în afara legii) în nordul Irakului, săptămâna trecută. Ofensiva a avut şi obiectivul de a elibera 13 ostatici turci, despre care Ankara a anunţat ulterior că au fost executaţi de militanţi kurzi în timpul misiunii de salvare.

Potrivit Ankarei, ostaticii, printre care poliţişti şi soldaţi, au fost executaţi cu puţin înainte ca operaţiunea de salvare să ajungă în regiunea muntoasă Gara, situată la circa 35 km sud de frontiera turcă.

PKK, desemnată organizaţie teroristă de Turcia, SUA şi Uniunea Europeană, a respins acuzaţia.

În plângerea înaintată împotriva sa, Kilicdaroglu este acuzat că a vrut să păteze „onoarea şi reputaţia” preşedintelui prin absolvirea PKK de responsabilitate şi învinovăţirea lui Erdogan, ceea ce constituie o „evaluare lipsită de temei şi fundament” şi „un atac grav împotriva drepturilor personale”.

Potrivit estimărilor oficialilor, ostaticii au fost ţinuţi captivi de PKK între 5 şi 6 ani, după ce majoritatea dintre ei fuseseră răpiţi din Turcia şi duşi în nordul Irakului.

×
Subiecte în articol: Recep Tayyip Erdogan