x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Limba română se predă în şcolile din Valencia

Limba română se predă în şcolile din Valencia

06 Mai 2009   •   00:00

Departamentul educaţiei din Comunitat Valenciana pune la dispoziţie şcoli pentru predarea cursurilor de limbă şi cultură română, în timp ce Ambasada României se va ocupa de cheltuieli. Elevii de origine română nu îşi vor pierde rădăcinile. Aceasta este intenţia regăsită în anunţul făcut marţi de responsabilul educaţiei din comunitatea autonomă valenciană, Alejandro Font de Mora, cu prilejul vizitei sale la colegiul de stat L"Hereu de Borriol.



Pentru a atinge acest obiectiv, notează ziarul Las Provincias, citat de Agerpres, titularul educaţiei a subliniat că elevii născuţi în România sau care au părinţi români şi sunt şcolarizaţi în Comunitat Valenciana vor putea frecventa cursuri de limbă şi cultură româna. Acest program se va derula în centrele de învăţământ, însă în afara orarului propriu-zis, în mod voluntar şi cu condiţia ca populaţia să ceară participarea la aceste cursuri, care nu vor avea valoare academică.

Pentru a facilita pregătirea, departamentul valencian al educaţiei pune la dispoziţia comunităţii române de imigranţi centrele sale şcolare, în timp ce costul derivat din aceste activităţi extraşcolare va rămâne în seama organizaţiior românilor, sau Ambasadei României. Pentru a da pondere oficială anunţului, în următoarele zile se va semna o convenţie de colaborare între Conselleria de Educación şi Ambasada României.

Aşa cum a subliniat Font de Mora, una din problemele care preocupă Generalitat Valenciana (guvernul autonom din Valencia) este ca grupurile de imigranţi cele mai numeroase, precum românii, "să nu piardă contactul cu limba şi cultura lor de origine, astfel încât, dacă trebuie să se întoarcă în ţara lor, să poată fi pregătiţi pentru a se integra cu uşurinţă".

Potrivit lui Font de Mora Comunitat Valenciana are o importantă comunitate de români, de peste 128.000 de persoane, care reprezintă 15 la sută din întreaga populaţie imigrantă. "Din aceştia, 52.000 locuiesc în Castellón, altfel spus 49% din întreaga populaţie imigrantă a acestei provincii", a explicat responsabilul, în opinia căruia "peste 13.000 sunt elevi români şcolarizaţi în centrele de învăţământ din Comunitat, din care o bună parte rezidă în Castellón".

Pentru a veni în întâmpinarea acestor elevi, Generalitat Valenciana a luat măsuri ca începând din toamnă elevii să poată frecventa cursurile de limbă şi cultură română în orare extraşcolare. Font de Mora a insistat că obiectivul final "este de a nu pierde contactul cu rădăcinile lor şi de a menţine o legătură sentimentală, culturală şi lingvistica cu ţara de origine".

Oropesa desfăşoară deja aceste cursuri într-un program pilot care, începând din septembrie se vor extinde în întreaga Comunitat Valenciana. Iniţiativa coincide cu momentul în care guvernul spaniol a anunţat măsuri pentru a ajuta la reîntoarcerea românilor în ţara lor. Cei peste 6.000 de cetăţeni din această ţară aflaţi în situaţie de şomaj la Castellón vor putea curând beneficia de ajutorul de întoarcere voluntară pe care ministrul muncii şi imigraţiei, Celestino Corbacho, îl negociază.

Responsabilul spaniol al imigraţiei a anunţat luni că guvernul său va cere unei comisii juridice să se pronunţe dacă are competenţa să acorde "ajutoare pentru călatoria de întoarcere" acelor români care doresc să revină acasă.

×
Subiecte în articol: diaspora