O echipă de lingvişti a reuşit să reconstituie mai multe limbi care erau vorbite acum 7.000 de ani folosind mai bine de 142.000 de cuvinte culese din 637 de limbi vorbite în prezent în Asia de Sud-Est, insulele din Pacific şi părţi continentale ale Asiei. Munca a fost realizată cu ajutorul unui program de computer care poate realiza în câteva ore munca pe care un lingvist ar trebui s-o realizeze în sute de ani.
"Este nevoie de foarte mult timp pentru ca oamenii să proceseze toate aceste date. Există sute de limbi pe lume, cu mii de cuvinte fiecare, ca să nu mai vorbim de limbile din care actualele limbi au evoluat. Ar fi nevoie de sute de vieţi de om pentru a fi studiate toate aceste limbi, să fie contabilizate toate schimbările care au survenit în timp şi în diferite spaţii. Însă aici calculatoarele sunt cu adevărat de folos", spune Dan Klein, profesor asociat la Universitatea din California, implicat în studiu.
De-a lungul a mii de ani, variaţii minore în felul în care sunetele au fost emise a dus la modificarea primelor limbi şi naşterea unora noi.
"Aceste schimbări ale sunetelor sunt aproape mereu regulate, cuvinte similare schimbându-se în moduri similare, astfel că apar tipare pe care un om sau un computer le pot detecta. Ideea este să identifici aceste tipare ale schimbării şi apoi să priveşti procesul de schimbare invers, practic să priveşti evoluţia limbii invers", spune Dan Klein.
Aplicând această metodă cu ajutorul unui program de computer, cercetătorii au reuşit să recreeze o serie de limbi despre care cred că erau vorbite acum 7000 de ani, în zona Asiei de Sud-Est.