x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lituania interzice tranzitul de mărfuri către enclava rusă Kaliningrad. Reacția Moscovei

Lituania interzice tranzitul de mărfuri către enclava rusă Kaliningrad. Reacția Moscovei

20 Iun 2022   •   14:37
Lituania interzice tranzitul de mărfuri către enclava rusă Kaliningrad. Reacția Moscovei
Sursa foto: FAS.org

Lituania interzice, de astăzi, tranzitul de mărfuri către enclava rusă Kaliningrad, potrivit Sky News.

Măsura face parte din sancțiunile impuse Rusiei de UE, în contextul războiului din Ucraina. Guvernatorul regiunii, Anton Alikhanov, a declarat că interdicția va acoperi aproximativ 50% din produsele pe care Kaliningrad le importă.

Lista de sancțiuni include, în special, cărbune, metale, materiale de construcții și tehnologie avansată.

Intrarea în vigoare a deciziei a fost confirmată de serviciul feroviar de stat din Lituania printr-o scrisoare adresată clienților, ca urmare a unei „clarificări" din partea Comisiei Europene cu privire la mecanismul de aplicare a sancțiunilor.

Situată între Polonia și Lituania, membre UE și NATO, enclava rusă Kaliningrad primește provizii de la Rusia prin intermediul căilor ferate și al conductelor de gaze naturale care trec prin Lituania.

Sediu al cartierului general al flotei rusești din Marea Baltică, enclava a fost capturată de la Germania nazistă de către Armata Roșie în aprilie 1945 și cedată Uniunii Sovietice după cel de-al Doilea Război Mondial.

Anterior se numea Königsberg și a fost centrul administrativ al regiunii Prusia Orientală, parte a Germaniei, trecută după al Doilea Război Mondial la Polonia. A fost cel mai important centru economic și cultural al estului german până în 1945.
Situată între Polonia şi Lituania, membre UE şi NATO, Kaliningrad se aprovizionează din Rusia prin intermediul căilor ferate şi a gazoductelor care trec prin Lituania.

Reacția Moscovei

Kremlinul a calificat, astăzi, drept "fără precedent" decizia Lituaniei de a interzice tranzitul unor produse către enclava rusă Kaliningrad și a promis că va răspunde.

"Această decizie este cu adevărat fără precedent. Este o încălcare a tuturor normelor internaționale. Considerăm acest lucru ilegal. Situația este mai mult decât gravă. Avem nevoie de o analiză serioasă și aprofundată pentru a elabora răspunsul nostru", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

 

''Blocada incipientă a Kaliningradului încalcă dreptul internaţional'', a scris și Konstantin Kosacev, vicepreşedinte al Consiliului Federaţiei Rusiei, pe Telegram.

''În calitate de stat membru al UE, Lituania încalcă o serie întreagă de acte juridice internaţionale obligatorii din punct de vedere juridic'', a transmis acesta, precizând că acordul de parteneriat dintre UUE şi Rusia prevede că niciuna dintre părţi nu va interveni în reţelele de transport ale celeilalte.

Statele occidentale au impus sancţiuni dure Rusiei după invazia Ucrainei.

Și guvernatorul enclavei, Anton Alihanov, a calificat măsura ca fiind ilegală și a estimat că va afecta circa 50% din produsele importate. 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: lituania kaliningrad