x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angela Merkel: Nu e sigur că negocierile de pace cu PUTIN vor avea succes

Angela Merkel: Nu e sigur că negocierile de pace cu PUTIN vor avea succes

de Dan Constantin    |    07 Feb 2015   •   13:15
Angela Merkel: Nu e sigur că negocierile de pace cu PUTIN vor avea succes

Cancelarul german Angela Merkel a declarat sâmbătă că "nu este sigur" că inițiativa franco-germană de pace în Ucraina prezentată vineri la Moscova va avea succes.

După discuțiile de ieri (vineri — n.r.) de la Moscova pe care le-am avut eu și președintele francez (Francois Hollande — n.r.), nu este sigur dacă inițiativa va avea succes", a declarat ea în cadrul conferinței de la Munchen, la care sunt prezenți și președintele ucrainean Petro Poroșenko și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. scrie Agerpres.
"Dar în opinia mea și a președintelui francez merită încercat. Datorăm măcar acest lucru oamenilor afectați din Ucraina", a spus cancelarul german în cadrul conferinței pentru securitate.

Totodată, Merkel a spus că livrarea de arme guvernului ucrainean pentru a-l sprijini în lupta cu separatiștii proruși nu va ajuta la găsirea unei soluții la criză, relatează DPA, Reuters și AFP.

"Înțeleg dezbaterea dar cred că livrarea de mai multe arme nu va duce la progresul de care Ucraina are nevoie. Mă îndoiesc profund de acest lucru", a declarat ea în cadrul Conferinței pentru securitate de la Munchen după ce a prezentat inițiativa de pace franco-germană propusă la Moscova vineri.

"Iar dacă este adevărat că soluția nu poate fi una militară, atunci cred că ar trebui să ne concentrăm eforturile pe alte lucruri. Există deja un mare număr de arme în regiune și nu văd ca asta să fi făcut mai probabilă o soluție militară", a adăugat cancelarul german.

La rândul său, președintele francez Francois Hollande a declarat sâmbătă că negocierile purtate de Franța și Germania cu Rusia pentru a încerca să obțină un acord de pace în Ucraina reprezintă "una din ultimele șanse" de a evita "războiul".

"Cred că este una din ultimele șanse. (...) Dacă nu reușim să obținem un acord durabil de pace, cunoaștem perfect scenariul: există un nume, se cheamă război", a declarat Hollande, revenit în Franța după negocierile din cursul nopții de la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel.

×