x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 108. Ucrainenii anunță că încă doi generali ruși au fost uciși în război

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 108. Ucrainenii anunță că încă doi generali ruși au fost uciși în război

11 Iun 2022   •   07:52
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 108. Ucrainenii anunță că încă doi generali ruși au fost uciși în război
Sursa foto: Hepta

Sâmbătă, 11 iunie 2022, este cea de-a 108-a zi de război în Ucraina.

Update Un cetățean din Republica Cehă a fost ucis în timp ce lupta în estul Ucrainei, a declarat sâmbătă ministrul ceh de externe Jan Lipavsky.

"Pot confirma că un cetățean ceh a murit în regiunea Donețk din Ucraina. Cadavrul ar trebui să fie transportat mâine în regiunea Harkov", a declarat Lipavsky reporterilor.

Mai mult de o sută de cehi s-au alăturat forțelor armate ucrainene, cu acordul autorităților cehe, pentru a ajuta la apărarea Ucrainei de la invazia rusă din 24 februarie.

Update Ucrainenii anunță că încă doi generali ruși au fost uciși în război. Un consilier prezidențial a precizat că cei doi militari au fost omorâți în Herson.

Singura informație este că unul dintre ei era general FSB însărcinat cu organizarea așa-zisului referendum pentru anexarea regiunii Herson la Federația Rusă.

În 6 iunie, armata ucraineană a anunțat că Moscova a mai pierdut un general în Ucraina – al 11-lea în acest război, fiind vorba despre generalul-maior Roman Kutuzov, comandantul Armatei a 5-a. Ucrainenii au publicat ca dovadă fotografia cu trupul acestuia.

Rusia a pierdut un număr mare de ofițeri de rang înalt în invazia declanșată de Vladimir Putin. 

Pe lângă generali, cel puțin 49 de colonei au fost uciși în războiul cu Ucraina. 

Update Luptele continuă în Severodonețk, iar în regiunea Lugansk, trupele ruse au atacat satul Vrubovka cu ajutorul sistemului de aruncător de flăcări.

Update Procuratura Generală a Ucrainei investighează 16.486 de dosare penale legate de crime de război ale armatei ruse. În acest moment, 111 suspecți trec prin ele.

Alți 623 de suspecți sunt conducerea de vârf a Rusiei, vinovată de declanșarea unui război de agresivitate. Întrucât se află în Federația Rusă, li se va aplica un mecanism special de investigații în lipsă.

Ucraina cere mai multe arme, iar holera se răspândește în Mariupol

Ucraina a cerut mai mult ajutor din partea Occidentului, solicitând livrări mai rapide de arme pentru a ține la distanță forțele rusești mai bine înarmate și sprijin umanitar pentru combaterea bolilor mortale.

În Severodonețk, micul oraș care a devenit centrul avansului Rusiei în estul Ucrainei și unul dintre cele mai sângeroase puncte fierbinți ale unui război intrat în cea de-a patra lună, au fost raportate noi lupte grele, potrivit Reuters.

În sud, primarul din Mariupol - redus la ruine de un asediu rusesc - a declarat că sistemele de salubritate sunt distruse, iar cadavrele putrezesc pe străzi.

„Există o epidemie de dizenterie și holeră ... Războiul care a luat peste 20.000 de locuitori ... din păcate, cu aceste focare de infecție, va mai face mii de victime în Mariupol", a declarat el la televiziunea națională.

El a făcut apel la Națiunile Unite și la Comitetul Internațional al Crucii Roșii să lucreze la stabilirea unui coridor umanitar pentru a permite locuitorilor rămași să părăsească orașul, care se află în prezent sub control rusesc.

Într-un bilanț al impactului mai larg al războiului, agenția ONU pentru alimentație a declarat că reducerea exporturilor de grâu și a altor produse alimentare din Ucraina și Rusia ar putea provoca foamete cronică pentru încă 19 milioane de persoane la nivel global în următorul an.

Președintele Volodimir Zelenski a cerut ca Ucraina să fie încorporată ca parte a Occidentului, cu garanții obligatorii pentru protecția sa.

Solicitând UE să accepte Ucraina ca țară candidată la aderare, el a declarat în cadrul unei conferințe la Copenhaga prin videoconferință: "Uniunea Europeană poate face un pas istoric care va dovedi că vorbele despre apartenența poporului ucrainean la familia europeană nu sunt doar vorbe."

Războiul din est, unde Rusia își concentrează atenția, este acum în principal o bătălie de artilerie în care Kievul este grav depășit, spun oficialii ucraineni.

Asta înseamnă că valul evenimentelor ar putea fi schimbat doar dacă Occidentul își îndeplinește promisiunile de a trimite mai mult și mai bun armament, inclusiv sisteme de rachete, pe care Washingtonul și alții le-au promis.

Nou schimb de prizonieri între Ucraina şi Rusia 

Ucraina a efectuat, vineri, un nou schimb de prizonieri cu Rusia, anunţă Vitali Kim, un oficial regional ucrainean, conform postului de televiziune BBC News.

Patru militari ruşi care erau prizonieri în Ucraina au fost eliberaţi în schimbul a cinci militari ucraineni, a declarat Vitali Kim, guvernatorul regiunii Mikolaiv.

Acesta este al 11-lea schimb de prizonieri între Ucraina şi Rusia de la începerea invaziei militare ruse, pe 24 februarie.

În acelaşi timp, Marea Britanie, Ucraina, Germania şi Naţiunile Unite au exprimat preocupări privind condamnarea la moarte a doi cetăţeni britanici şi a unui marocan de către o instanţă prorusă din regiunea separatistă ucraineană Doneţk. "Premierul Boris Johnson este consternat de condamnarea la moarte a acestor oameni. Erau membri ai armatei ucrainene şi sunt prizonieri de război", a transmis vineri Guvernul de la Londra.

×
Subiecte în articol: Ucraina