x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 111. Peste 500 de persoane se află în adăposturile antiaeriene de la uzina chimică Azot din orașul Severodonețk

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 111. Peste 500 de persoane se află în adăposturile antiaeriene de la uzina chimică Azot din orașul Severodonețk

14 Iun 2022   •   07:36
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 111. Peste 500 de persoane se află în adăposturile antiaeriene de la uzina chimică Azot din orașul Severodonețk

Marți, 14 iunie 2022, este cea de-a 111-a zi de război în Ucraina.

Update Ministerul rus al Apărării a cerut marți luptătorilor ucraineni din Severodonețk „să depună armele, așa cum s-a întâmplat deja cu camarazii voștri care s-au predat anterior în Mariupol”, scrie CNN.

„Facem apel la autoritățile oficiale de la Kiev să dea dovadă de prudență și să dea instrucțiuni corespunzătoare militanților pentru a înceta rezistența lor fără sens și a se retrage de pe teritoriul uzinei Azot”, a declarat ministerul într-un comunicat de presă.

Ministerul a precizat că este pregătit să desfășoare miercuri o „operațiune umanitară” pentru a evacua civilii din uzina chimică Azot, aflată sub control ucrainean, către teritoriul rusesc din nord.

„Armata rusă și-a anunțat disponibilitatea de a desfășura o operațiune umanitară pentru a evacua civilii din Azot în direcția nord”, a precizat ministerul, adăugând că Rusia va deschide un coridor de evacuare a civililor miercuri, între orele 08:00 – 20:00, ora Moscovei.

Update Autoritățile ucrainene susțin că rușii au lansat rachete asupra regiunilor Cernihiv, Ternopil și Hmelnîțkîi.

Forțele ucrainene de apărare aeriană au doborât mai multe rachete rusești deasupra regiunii Ternopil. Potrivit informațiilor preliminare, nu au fost înregistrate victime sau distrugeri.

De asemenea, forțele ucrainene de apărare aeriană au doborât o rachetă asupra Zolociv, în regiunea Lvov.

Update Peste 500 de persoane se află în adăposturile antiaeriene de la uzina chimică Azot din orașul Severodonețk. În prezent, evacuarea acestora este imposibilă, anunță șeful administrației militare-civile a orașului, Oleksandr Struk.

Struk a remarcat că, începând cu dimineața zilei de 14 iunie, în adăposturile antiaeriene de la uzina Azot au fost create câteva rezerve de alimente. Acolo au rămas 540-560 de persoane.

Update Ministerul ucrainean al Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar a anunțat, marți, într-un comunicat, că a avut loc, marți, în regiunea Zaporojie, un schimb de militari morți cu Federația Rusă.  

„Ucraina a primit înapoi trupurile a 64 de apărători eroici de la Azovstal pentru înmormântarea lor demnă”, se arată în comunicat. Operațiunea a fost realizată în cooperare cu Ministerul Reintegrării, Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Serviciul de Securitate al Ucrainei , Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei și alte agenții de aplicare a legii din Ucraina.

Procesul de returnare a cadavrelor soldaților ucraineni morți continuă și are loc în conformitate cu regulile Convenției de la Geneva, se mai specifică în comunicat.

Update Situația în orașul Severodonețk s-a agravat. Forțele ruse distrug clădiri și lansează atacuri asupra uzinei chimice Azot, susține șeful administrației militare regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

Potrivit șefului regiunii, se raportează victime în fiecare zi și este dificil să se ajungă la cadavre din cauza densității bombardamentelor rusești.

Zelenski: Bătălia pentru Donbas este „una dintre cele mai brutale bătălii din și pentru Europa

Bătălia pentru Donbas este „una dintre cele mai brutale bătălii din și pentru Europa", a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Va rămâne cu siguranță în istoria militară ca una dintre cele mai brutale bătălii din Europa și pentru Europa", a spus acesta.

Declarația apare după ce, luni, oficialii militari ucraineni au anunțat că trupele lor au fost îndepărtate din centrul orașului Severodonetsk, care se află în centrul bătăliei actuale pentru controlul asupra regiunii Lugansk din estul Ucrainei.

Oficialii au declarat că trei poduri cheie care leagă Severodonetsk de Lysychansk sunt impracticabile pentru vehicule, ceea ce înseamnă că rutele de aprovizionare și evacuările prin aceste rute sunt imposibile.

Zelenski a mai spus că ucrainenii se confruntă cu „avantajul semnificativ al rușilor în ceea ce privește cantitatea de echipament și, în special, sistemele de artilerie".

„Prețul acestei bătălii pentru noi este foarte mare. Este pur și simplu înfricoșător. Și atragem zilnic atenția partenerilor noștri asupra faptului că doar un număr suficient de artilerie modernă pentru Ucraina va asigura avantajul nostru și, în cele din urmă, sfârșitul torturii rusești din Donbasul ucrainean", a adăugat el.

Zelenski a anunțat că un copil a fost ucis luni în timpul bombardamentelor rușilor în bătălia pentru Lisichansk.

„Un băiat de 6 ani de pe strada Moskovska este, după cum s-a dovedit, un inamic periculos pentru Federația Rusă", a precizat Zelenski.

Bombardament al forțelor ucrainene asupra unei maternități din Donețk

În regiunea Donețk au fost ucise cinci persoane în urma bombardamentelor puternice ale forțelor ucrainene, potrivit separatișrilor proruși, citați de Reuters. 

Atacurile au fost realizate asupra unei piețe, unde au fost ucise cinci persoane, printre care și un copil, iar alte 22 sunt rănite. Un obuz a căzut și pe o maternitate din orașul Donețk, provocând un incendiu. Personalul sanitar a transferat pacienții la subsol. 

Liderul separatist din Doneţk, Denis Puşilin, a promis că va mobiliza mai multe forţe ruse.

"Orice atac asupra infrastructurii civile, în special unităţi medicale, este o violare clară a dreptului internaţional", a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, precizând că oficiali au văzut rapoartele privind atacul asupra spitalului. 

Forțele ruse avansează în regiunea Harkov

Pentru prima dată în ultimele săptămâni, armata rusă avansează în regiunea Harkov, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie, citat de BBC.

Însă principalul obiectiv al acesteia rămâne asaltul orașului Severodonetsk din regiunea Donbas.

Totodată, finanțarea de la stat face ca industria din Rusia să fie „mobilizată încet pentru a răspunde cererilor impuse" de războiul din Ucraina.

Comisia industriei militare a Rusiei a transmis, vineri, că toate cheltuielile de stat pentru apărare vor crește cu 600-700 de miliarde de ruble, respectiv 10,5-12,3 miliarde de dolari, ceea ce ar putea duce la un avans de 20% a bugetului alocat apărării, potrtivit sursei britanice.

Ucraina a cerut Occidentului să furnizeze 300 de lansatoare de rachete și 500 de tancuri

Ucraina a cerut Occidentului să furnizeze 300 de lansatoare de rachete, 500 de tancuri și 1.000 de obuziere înainte de o întâlnire cheie care va avea loc miercuri.

Solicitarea a fost făcută public luni pe Twitter de Mikhailo Podoliak, un consilier prezidențial cheie, care a susținut că Ucraina are nevoie de "paritate cu armele grele" pentru a învinge Rusia și a pune capăt războiului, conform The Guardian.

Acest lucru ar necesita, a spus el, 300 de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) - cu mult mai mult decât cele aproximativ șapte angajate până acum de SUA și Marea Britanie - și mai mult decât cele 60 sau mai multe despre care alți consilieri au spus anterior că ar satisface nevoile sale.

Lista completă a lui Podoliak includea, de asemenea, "1.000 de obuziere" din standardul NATO de 155 mm, de câteva ori mai mult decât ceea ce a fost trimis până acum. SUA, principalul furnizor de arme, a livrat 109 până la sfârșitul lunii mai.

Miercuri, la Bruxelles, are loc o reuniune specială a miniștrilor apărării, care va fi prezidată de Lloyd Austin, secretarul american al apărării, pentru a discuta despre viitoarele donații de arme, aceasta fiind a treia reuniune de acest fel de la începutul războiului. Ben Wallace, omologul său britanic, se numără printre cei care urmează să participe.

Reuniunea are loc într-un moment în care armata ucraineană se străduiește să reziste unui asalt intens condus de artileria rusă asupra regiunii sale estice Donbas și pierde, în unele zile, 200 de soldați uciși în luptă, în cele mai grele lupte din Europa de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

Războiul din Ucraina: toate podurile spre Severodonetsk au fost distruse

Toate podurile spre Severodonetsk au fost distruse, anunță guvernatorul local, potrivit Sky News.

Distrugerea podurilor aflate pe drumurile către orașul din estul Ucrainei înseamnă că civilii nu mai pot fi evacuați.

Cu toate acestea, guvernatorul local Serhiy Haidai a declarat că încă se mai poate intra în oraș.

Într-un mesaj pe Telegram, el a spus că Rusia nu a obținut controlul total al Severodonetskului și că o „parte" este controlată de ucraineni.

Severodonetsk este important din punct de vedere strategic și este unul dintre ultimele orașe din regiunea estică Luhansk care nu a fost cucerit de ruși.

×
Subiecte în articol: Ucraina