x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 121. Forțele ucrainene se retrag din Severodonețk

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 121. Forțele ucrainene se retrag din Severodonețk

24 Iun 2022   •   07:11
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 121. Forțele ucrainene se retrag din Severodonețk
Sursa foto: Hepta

Vineri, 24 iunie 2022, este cea de-a 121-a zi de război în Ucraina.

Update Forțele ruse au primit ordin să oprească traficul prin două porturi ucrainene de la Marea Neagră și amplasează mine în zonă, spune un oficial american pentru The Guardian.

Acesta a spus că informația vine de la serviciile de informații iar forțele ruse au primit instrucțiuni să „blocheze efectiv porturile ucrainene Odesa și Oceac".

„Putem confirma că, în pofida afirmațiilor publice ale Rusiei că nu amplasează mine în nord-vestul Mării Negre, Rusia chiar desfășoară mine în zonă, în apropiere de Oceac. De asemenea, avem indicii că forțele rusești au minat anterior râul Nipru", a declarat oficialul.

Milioane de tone de cereale stau în porturile ucrainene din cauza blocadei impusă de navele de război ruse în Marea Neagră.

Update Forţele ucrainene au primit ordin să se retragă din oraşul Severodoneţk, după mai multe săptămâni de lupte intense cu armata rusă, scrie AFP

Cucerirea localității Severodoneţk, din regiunea  Donbas, reprezintă un pas important pentru Federația Rusă, în planul lor de a ocupa estul Ucrainei. 

"Forţele armate ucrainene vor trebui să se retragă din Severodoneţk. Au primit ordinul. Nu mai are sens să rămânem pe poziţii, care au fost bombardate constant luni de zile. Toată infrastructura esenţială a fost distrusă. 90% din oraş este avariat, 80% din case vor trebui dărâmate", a scris Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk, pe Telegram.  

Update Un politician pro-rus a fost ucis în orașul ocupat Herson, potrivit CNN.

Un politician instalat de forțele ruse în orașul Herson, din sudul Ucrainei, a fost ucis, vineri, potrivit agenției de știri de stat RIA Novosti.

Dmitri Savluchenko, șeful Departamentului de Tineret și Sport din regiune, a fost ucis „ca urmare a unui atac terorist".

Oficialii ucraineni au revendicat responsabilitatea pentru moartea lui Savluchenko.

„Partizanii noștri au obținut o nouă victorie. Un activist pro-rus și trădător a fost aruncat în aer într-o mașină într-unul dintre curțile din Herson", a anunțat  pe Facebook, Serhii Khlan, consilierul șefului administrației din Herson.

Update Atacul de la Lisiceansk a fost respins, la Severodonețk continuă luptele. Șeful administrației regionale din Lugansk anunță că rușii au capturat localitatea Nikolaevka.

Iar la Lisichansk au fost găsite cadavrele a doi morți, un rănit a fost internat la Cernăuți.

„Lisiceansk și Borovskoie au rezistat loviturilor aeriene. (…) Multe case au fost distruse în Lisiceansk, satele din jur suferă din cauza obuzelor rusești”, a explicat șeful administrației regionale din Lugansk.

Potrivit lui Gaidai, pe 23 iunie și în această dimineață, rușii atacă în zona Mirnaia Dolina, unde ostilitățile continuă.

„Ofensiva inamicului din zona Borovski a fost oprită cu succes. În plus, soldații noștri au respins ofensiva în direcția periferiei de sud de Lisiceansk, au provocat pierderi și i-au forțat să se retragă. Cu toate acestea, rușii au reușit să captureze Nikolaevka”, anunță Gaidai.

Update Premierul Boris Johnson a declarat că Marea Britanie este dispusă să ajute la operațiunile de deminare din largul coastei sudice a Ucrainei și că ia în considerare posibilitatea de a oferi asigurări navelor pentru a transporta milioane de tone de cereale blocate în țară, relatează Reuters.

Invazia Rusiei din 24 februarie a Ucrainei și blocada porturilor din Marea Neagră a împiedicat țara, în mod tradițional unul dintre principalii producători mondiali de alimente, să exporte o mare parte din cele peste 20 de milioane de tone de cereale stocate în silozurile sale.

Acest lucru a contribuit la creșterea prețurilor alimentelor la niveluri record și a făcut ca zeci de milioane de oameni să se lupte pentru a se hrăni, o criză care, potrivit oficialilor occidentali, ar putea dura doi ani.

Update 22 de civili, inclusiv persoane cu dizabilități, au fost evacuați din orașul Lisichansk. Despre asta a anunțat șeful administrației regionale din Lugansk, Serghei Gaidai.

De asemenea, 4,5 tone de kituri alimentare și apă potabilă au fost livrate în oraș de către administrația militară regională și Crucea Roșie.

Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, trupele ruse încearcă să stabilească controlul deplin asupra orașului Severodonețk, bombardând orașul cu artilerie.

Conform autorităților ucrainene, un număr mare de civili se află încă în Lisichansk. Evacuarea este dificilă din cauza bombardamentelor constante.

Forțele ruse vor încerca să cucerească orașele Severodonețk și Lisichansk în perioada următoare

Forțele ruse vor încerca să cucerească orașele Severodonețk și Lisichansk în perioada următoare, iar apoi își vor concentra eforturile asupra capturării orașelor Kramatorsk și Sloviansk. Declarația a fost făcută de ministra adjunctă ucraineană a Apărării, Anna Maliar, scrie novosti.dn.ua.

„În viitorul apropiat, trupele rusești vor încerca să captureze Severodonețk și Lisichansk”, a declarat Maliar.

Potrivit acesteia, comandamentul rus are nevoie de o scuză pentru a declara că și-a îndeplinit sarcina de a ajunge la granițele geografice ale regiunilor Lugansk și Donețk.

„În viitor, inamicul intenționează să își concentreze eforturile asupra capturării celor mai mari orașe din regiunea Donețk – Kramatorsk și Slaviansk”, a declarat ministrul adjunct.

Maliar a subliniat că forțele armate ucrainene sunt pregătite pentru orice situație.

×
Subiecte în articol: Ucraina