x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 128. O rachetă a ucis 10 persoane în Odesa, după ce Ucraina a recucerit Insula Șerpilor

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 128. O rachetă a ucis 10 persoane în Odesa, după ce Ucraina a recucerit Insula Șerpilor

01 Iul 2022   •   07:07
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 128. O rachetă a ucis 10 persoane în Odesa, după ce Ucraina a recucerit Insula Șerpilor
Sursa foto: Hepta

Vineri, 1 iulie 2022, este cea de-a 128-a zi de război în Ucraina.

Update Forțele ruse vor să încercuiască luptătorii ucraineni la periferia orașului Lisiceansk, din regiunea Lugansk. Localitatea este ultima așezare importantă din Donbas, scrie EFE.

Armata rusă folosesște tiruri de artilerie asupra pozițiilor pe care le mai dețin forțele ucrainene în zonă, transmite Statul Major General al forţelor armate ucrainene, pe Facebook.
"Inamicul desfăşoară operaţiuni de asalt cu scopul de a bloca sprijinul logistic pentru unităţile ucrainene din această zonă. Inamicul tot încearcă să încercuiască forţele ucrainene, atacând Lisiceansk dinspre sud şi vest", spune Serhii Gaidaim șeful administrației militare regionale Lugansk. 

Totodată, rușii au intensificat bombardamentele și în regiunea Donețk. 
"La ora actuală, 340.000 de locuitori au rămas pe teritoriul Doneţkului aflat sub control ucrainean, adică 45% din regiune", a spus şeful administraţiei militare regionale ucrainene din Doneţk, Pavlo Kirilenko și a recomandat evacuarea de urgenţă a locuitorilor din Bahmut, unde au mai rămas 24.000 de persoane.

Forțele ruse îşi continuă ofensiva și  în regiunea Harkov.
"În direcţia Harkov, inamicul a concentrat grupuri de trupe din Districtul militar Vest, apărând liniile ocupate anterior şi deschizând focul sistematic asupra poziţiilor forţelor ucrainene pentru a le frâna acţiunile", transmit autoritățile ucrainene.
S-au înregistrat atacuri cu racheteşi în Zaporojie.
 

Update Intre timp, azi noapte si dimineața devreme, in regiunea Odesa au fost distruse imobile civile de catre rachete rusesti. 18 morti si peste 30 de raniti.

Update Rușii au anunțat că se retrag și predau Insula Șerpilor în semn de bunavoință. Realitatea e alta: nu au reușit să facă față contratacurilor ucrainene. Canalele Azov susțin că, zilnic, insula și transporturile militare rusești către aceasta au fost bombardate

O rachetă a ucis 10 persoane în Odesa, după ce Ucraina a recucerit Insula Șerpilor

Un atac cu rachete rusești în portul ucrainean Odesa, în sudul Ucrainei, a ucis vineri dimineața devreme cel puțin 10 persoane, a declarat un oficial regional, la o zi după ce Ucraina a alungat forțele rusești din avanpostul strategic din Marea Neagră, Insula Șerpilor, scrie Reuters.

Rapoartele anterioare au declarat că șase persoane au murit în atacul nocturn asupra unei clădiri rezidențiale, inclusiv trei copii.

"Numărul morților în urma unei lovituri asupra unei clădiri de apartamente cu mai multe etaje a crescut acum la 10", a declarat Serhiy Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației regionale din Odesa, pe canalul său de Telegram.

Reuters nu a putut confirma în mod independent detalii despre incident.

Acesta a avut loc după ce Rusia a declarat joi că a decis să se retragă din Insula Șerpilor ca un "gest de bunăvoință" pentru a arăta că Moscova nu obstrucționează încercările ONU de a deschide un coridor umanitar care să permită transportul de cereale din Ucraina.

Ucraina a declarat că a alungat forțele rusești de pe insulă după un asalt cu artilerie și rachete, iar președintele Volodimir Zelenski a salutat victoria strategică.

"Aceasta nu garantează încă securitatea. Nu asigură încă faptul că inamicul nu se va mai întoarce", a declarat acesta în discursul său video nocturn. "Dar acest lucru limitează semnificativ acțiunile ocupanților. Pas cu pas, îi vom împinge înapoi de pe marea noastră, de pe pământul nostru și de pe cerul nostru".

Forțele ucrainene rezistau în fața puterii de foc superioare a Rusiei în orașul Lysychansk.

Artileria rusă bombarda din diferite direcții, în timp ce armata rusă se apropia din mai multe părți, a declarat guvernatorul regional Serhiy Gaidai la televiziunea ucraineană.

"Superioritatea în puterea de foc a ocupanților este încă foarte evidentă", a declarat Zelenski. "Pur și simplu și-au adus toate rezervele pentru a ne lovi".

Forțele ruse au încercat să încerce să încerce Lysychansk de când au capturat Sievierodonetsk, pe partea opusă a râului Siverskyi Donets, săptămâna trecută, după săptămâni de lupte grele.

În Sievierodonetsk, locuitorii au ieșit din subsoluri și răscolesc printre dărâmăturile orașului lor distrus, în timp ce încearcă să reconstruiască.

"Aproape toată infrastructura orașului este distrusă. Trăim fără gaz, electricitate și apă din luna mai", a declarat pentru Reuters Serghei Oleinik, un locuitor în vârstă de 65 de ani. "Ne bucurăm că acest lucru s-a încheiat și, în curând, poate că va începe reconstrucția și ne vom întoarce la o viață mai mult sau mai puțin normală".

În ciuda faptului că a cedat teren și a suferit pierderi pedepsitoare în estul Donbasului în ultimele săptămâni, Ucraina speră să provoace suficiente daune pentru a epuiza armata rusă care avansează și a contraatacat în sudul regiunii.

Aliații occidentali ai Ucrainei au trimis arme, iar guvernul de la Kiev a primit un nou impuls prin faptul că Statele Unite au declarat că vor furniza încă 800 de milioane de dolari în arme și ajutor militar.

Președintele american Joe Biden, vorbind după summitul NATO de la Madrid, a declarat că Washingtonul și aliații săi sunt uniți în a se opune președintelui rus Vladimir Putin.

"Nu știu cum se va sfârși, dar nu se va sfârși cu înfrângerea Ucrainei de către Rusia", a declarat Biden într-o conferință de presă. "Vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie".

Forțele ucrainene din districtul "Sud" al Comandamentului comun al forțelor armate ucrainene au ucis 35 de militari ruși și au scos din acțiune două tancuri și patru vehicule blindate, potrivit unui comunicat militar ucrainean publicat vineri pe Facebook.

"Forțele armate ucrainene nu numai că mențin liniile de apărare, dar se angajează în operațiuni de succes menite să elibereze orașele ocupate din regiunea Herson de invadatori", a declarat guvernatorul regiunii Kriviy Rih, Oleksandr Vilkul, pe Telegram, adăugând că trupele ucrainene au recucerit orașul Potyomkin.

Reuters nu a putut verifica imediat afirmațiile de pe câmpul de luptă.

×
Subiecte în articol: Ucraina