x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 135. Armata rusă a continuat vineri bombardarea regiunii Doneţk

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 135. Armata rusă a continuat vineri bombardarea regiunii Doneţk

08 Iul 2022   •   08:08
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 135. Armata rusă a continuat vineri bombardarea regiunii Doneţk
Sursa foto: Hepta

Vineri, 8 iulie 2022, este cea de-a 135-a zi de război în Ucraina.

Update Armata rusă a continuat vineri bombardarea regiunii Doneţk din estul Ucrainei, în vederea reluării ofensivei pentru ocuparea întregului bazin Donbas, relatează AFP.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), pe front Rusia îşi continuă o aşa-numită ''pauză operaţională'' începută după ce a ocupat oraşul strategic Lisiceansk şi a obţinut astfel controlul deplin al regiunii Lugansk, înainte de a continua ofensiva către Doneţk, cealaltă provincie separatistă pro-rusă din estul Ucrainei.

Totuşi, conform aceleiaşi surse, trupele ruse desfăşoară ''ofensive terestre limitate şi raiduri aeriene, cu artileria şi rachetele pe toate axele''. Aceste atacuri s-au soldat în ultimele 24 de ore cu 24 de morţi şi 21 de răniţi în regiunea Doneţk, potrivit guvernatorului Pavlo Kirilenko.

''Rusia îşi concentrează probabil echipamente către Siversk, la circa 8 kilometri vest de actuala linie a frontului'' şi la est de Sloviansk şi ''există o posibilitate realistă ca Siversk să fie obiectivul tactic imediat al Rusiei, ale cărei forţe încearcă să progreseze către cel mai probabil obiectiv operaţional al lor, zona urbană Sloviansk-Kramatorsk'', estimează Ministerul britanic al Apărării.

Trupele ruse ar putea încerca să atace orașele Slaviansk și Kramatorsk

Trupele ruse ar putea încerca să atace orașele Slaviansk și Kramatorsk nu numai din nord și est, ci și din vest, din zona Barvenkov, potrivit raportului analiștilor americani ai Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Trupele ruse au făcut progrese minore la sud-est de Seversk și au continuat operațiunile ofensive la vest de Lisiceansk. Rușii au lansat lovituri de artilerie la sud de Barvenkov și au bombardat Nikopol, Novopavlovka și mai multe localități la nord-vest de Slaviansk. Potrivit analiștilor ISW, aceste lovituri pot indica asupra faptului că rușii încearcă să ocolească Barvenkovo ​​​​de la est și fie să se deplaseze către autostrada E40 Izium-Slaviansk pentru a se deplasa spre sud-est spre Slaviansk, fie să se deplaseze direct la sud-est de la Barvenkovo ​​spre Kramatorsk.

„Forțele ruse pot crea condiții pentru un posibil asalt asupra orașului Kramatorsk, care va merge mână în mână cu atacul asupra Slaviansk”, anunță ISW într-un comunicat.

Potrivit analiștilor, trupele ruse în ajun au efectuat încercări ofensive limitate și au efectuat lovituri aeriene, de artilerie și rachete de-a lungul întregii linii a frontului. Experții spun că forțele ruse se reconstruiesc acum și pregătesc scena pentru noi ofensive semnificative în următoarele săptămâni sau luni.

×
Subiecte în articol: Ucraina