x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 151. Forțele ucrainene se pregătesc să lanseze o contraofensivă în regiunea Herson

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 151. Forțele ucrainene se pregătesc să lanseze o contraofensivă în regiunea Herson

24 Iul 2022   •   08:01
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 151. Forțele ucrainene se pregătesc să lanseze o contraofensivă în regiunea Herson
Sursa foto: Agerpres

Duminică, 24 iulie 2022, este cea de-a 151-a zi de război în Ucraina.

Update Forțele ucrainene vor să elibereze regiunea Herson, din sudul țării, până în luna septembrie, scrie AFP. 

"Putem spune că regiunea Herson va fi definitiv eliberată până în septembrie şi  toate planurile ocupanţilor ruşi vor eşua. Putem vorbi de o răsturnare a situaţiei pe teren. În cursul operaţiunilor recente, forţele armate ucrainene sunt cele care au avut avantajul. Armata noastră avansează progresiv, trecem de la faza defensivă la o contraofensivă", a declarat consilierul şefului administraţiei militare regionale din Herson, Serhii Hlan.

Armata rusă a preluat controlul asupra principalului oraș din regiune pe 3 martie 2022. Zona este vizată de Moscova deoarece face legătura terestră cu peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014. 

"Ocupanţii încearcă să controleze zona. Dar armata ucraineană avansează pas cu pas în regiune", a spus sâmbătă Volodimir Zelenski.

Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) a transmis că rezistenţa ucraineană din regiune a reuşit să respingă mai multe atacuri ruseşti în zonă.

Totodată, trupele ruse încearcă să refacă podurile avariate pentru a asigura sosirea proviziilor şi a vehiculelor blindate grele.
Înaltul Comandament al armatei ucrainene a transmis, vineri, că armata rusă foloseşte unităţi de rezervă pentru a apăra poziţiile ocupate în sudul Ucrainei şi a preveni contraatacul armatei ucrainene.

Autorităţile ucrainene au raportat noi atacuri ruseşti asupra regiunii Nikolaev, soldate cu doi morţi şi cinci răniţi sâmbătă seara, potrivit Ukrinform. Forțele ruse au lansat patru rachete care au lovit diferite zone rezidenţiale.

Lupte scurte continuă în regiunea Sumî, din nordul ţării, unde s-au înregistrat circa zece atacuri în ultimele 24 de  ore.

În Doneţk, două şcoli au fost distruse de tirurile artileriei ruse, iar o grădiniţă a fost grav avariată.

Update Rachetele lansate de forțele ruse, sâmbătă, au distrus infrastructuri militare din portul Odesa, a anunţat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de AFP.

"Rachetele Kalibr au distrus infrastructura militară a portului Odesa, trimițând o navă militară ucraineană la adresa preferată a regimului de la Kiev, într-o lovitură de precizie", a transmis aceasta pe Telegram.

Îmsă Rusia a dezminţit, alături de Turcia, că a fost implicată în atacuri. "Ruşii ne-au spus că nu au nimic de-a face cu acest atac şi că analizează chestiunea îndeaproape", a afirmat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar.

Forţele aeriene ucrainene au anunțat, sâmbătă, că două rachete au lovit infrastructura din portul Odesa, iar alte două au fost doborâte de apărarea antiaeriană.

Update În evaluarea de sâmbătă noapte spre duminică dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) transmite că forțele ucrainene se pregătesc probabil să lanseze sau au lansat o contraofensivă în regiunea Herson începând cu 23 iulie, dar vizibilitatea open-source asupra progresului și ritmului contraofensivei va fi probabil limitată și va rămâne în urmă cu evenimentele.

Doi americani au murit recent în regiunea Donbas

Doi cetățeni americani au murit recent în regiunea Donbas din estul Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, potrivit Reuters.

Administrația americană a fost în contact cu familiile celor decedați și a oferit „toată asistența consulară posibilă, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Acesta a refuzat să precizeze cât de recente sunt decesele sau circumstanțele acestora.

„Din respect pentru familii în aceste momente dificile, nu avem nimic mai mult", a declarat purtătorul de cuvânt, confirmând un raport anterior al CNN.

Mai mulți americani s-au oferit voluntari pentru a lupta alături de forțele ucrainene. Un cetățean american a fost ucis în luptă în luna mai, după ce s-a alăturat miilor de străini care s-au oferit voluntari.

×
Subiecte în articol: Ucraina