x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 152. Forțele ruse au lansat mai multe atacuri asupra regiunii Dnipropetrovsk

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 152. Forțele ruse au lansat mai multe atacuri asupra regiunii Dnipropetrovsk

25 Iul 2022   •   08:36
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 152. Forțele ruse au lansat mai multe atacuri asupra regiunii Dnipropetrovsk
Sursa foto: Hepta

Luni, 25 iulie 2022, este cea de-a 152-a zi de război în Ucraina.

Update Primele transporturi de cereale ucrainene ar putea pleca în câteva zile din porturile Mării Negre

 Primele transporturi de cereale ucrainene ar putea părăsi porturile de la Marea Neagră în câteva zile, în cadrul unui acord negociat de ONU, au declarat luni Națiunile Unite și Ucraina, potrivit Reuters.

„Toate părțile și-au reconfirmat angajamentul”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq, după ce sâmbătă, un atac cu rachete rusești asupra portului ucrainean Odesa a pus sub semnul întrebării acordul încheiat de Moscova cu Ucraina, Turcia și ONU, vechi de o zi.

Acordul vizează să permită trecerea în siguranță a transporturilor de cereale în și din porturile ucrainene, blocate de Rusia de la invazia sa din 24 februarie. Rusia a acuzat Ucraina că a blocat transporturile prin minarea apelor portuare.

„Ne așteptăm ca prima navă să se poată deplasa în câteva zile. Centrul Comun de Coordonare va ține legătura cu industria navală și va publica procedurile detaliate pentru nave în viitorul foarte apropiat”, a declarat Haq reporterilor din New York.

El a precizat că toate cele patru părți la acord vor fi prezente marți la Centrul Comun de Coordonare din cadrul Universității Naționale de Apărare din Turcia, la Istanbul. Centrul va monitoriza toate mișcările și inspecțiile navelor.

Rusia și Ucraina sunt furnizori importanți de grâu la nivel mondial, iar invazia Moscovei a făcut ca prețurile alimentelor să crească vertiginos, alimentând o criză alimentară globală despre care Programul Alimentar Mondial spune că a împins aproximativ 47 de milioane de oameni în „foamete acută”.

Înalți oficiali guvernamentali ucraineni au declarat într-o conferință de presă la Kiev că speră ca primul transport de cereale să fie efectuat din portul Chornomorsk în această săptămână și că în termen de două săptămâni ar putea fi efectuate transporturi din toate porturile incluse în acord.

Update Mai multe poziții rusești din regiunea Herson au fost bombardate de avioane și elicoptere ucrainene, arată cel mai recent raport al Comandamentului Sud al armatei ucrainene, scrie EFE.

Oficiali ucraineni susțin că forțele ucrainene au distrus un post de comandă rus în Herson, de unde trupele ruse încercau să lanseze o contraofensivă pentru recucerirea unor teritorii ocupate anterior. 

Totodată, luptele continuă în regiunea Donbad. 

Continuă în acest timp luptele în partea de est a Ucrainei, în Donbas. Potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii Lugansk, aflată sub controlul trupelor ruse, acestea încearcă, fără succes, să înainteze în cealaltă regiune a Donbasului, Doneţk.

''Ocupanţii nu renunţă la intenţiile de a dezvolta un atac împotriva marilor oraşe din regiunea Doneţk, dar încă sunt blocaţi în regiunea noastră. Vor muri fără să vadă vreodată regiunea vecină. Atacă din mai multe direcţii în acelaşi timp, încercând să disperseze defensiva noastră. Dar nu reuşesc'', spune guvernatorul rergiunii Lugansk, Serghi Gaidai.

Serviciile de informații britanice transmit că nu sunt evoluții majoare în Herson și Donbas. 

De cealaltă parte, Ministerul Apărării de la Moscova afirmă că forțele ruse au distrus un depozit cu rachete HIMARS și obuze pentru tunurile M777 din regiunea Hmelniţki, în sud-vestul Ucrainei.

Update Ucraina a primit primele trei blindate antiaeriene Gepard din Germania, precum și mii de unități de muniție, potrivit anunțului ministrului Apărării, Oleksi Resnikov,  citat de Reuters.

Ucraina urmează să mai primească alte 12 blindate din Germania, ca urmare a unui acord încheiat cu Christine Lambrecht, demnitarul german de la Apărare, în luna mai 2022. 

Totodată, Berlinul a mai trimis la  Kiev 7 obuziere autopropulsate cu bataie de 40 de km. 

Update Forţele ucrainene spun că au distrus circa 50 de depozite de muniţii ruseşti cu ajutorul sistemelor de rachete HIMARS furnizate de SUA. 

"Aceasta le taie lanţurile logistice şi îi privează de posibilitatea de a duce lupte intense şi de a acoperi forţele noastre cu bombardamente ale artileriei grele", a spus ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, citat de Reuters.

Moscova nu a comentat deocamdată afirmațiile.

Informațiile nu au putut fi verificate independent. 
 

Update Oficialii ucraineni spun că sunt încrezători în progresele înregistrate pe câmpul de luptă din regiunea Herson, pe măsură ce loviturile împotriva posturilor de comandă rusești și a depozitelor de muniție diminuează capacitățile defensive ale rușilor, potrivit CNN.

Serhii Khlan, consilier al șefului administrației din Herson, a spus că zilele trecute forțele ucrainene au efectuat „operațiuni strategice de mare succes, deoarece au fost lovite poduri care au ajutat la aprovizionarea cu muniție și echipamente a rețelei inamice".

„A fost un punct de cotitură în lupta noastră pentru Kherson", a spus el.

Khlan a mai declarat că succesul s-a datorat coordonării mișcării de rezistență din teritoriile ocupate cu forțele ucrainene.

„Sunt lovituri foarte precise asupra depozitelor de muniție, posturilor de comandă și a personalului, a sistemelor de radio-localizare, iar ieri au fost distruse o grămadă de sisteme S-300, care bombardau Nikolaiev", a adăugat Khlan.

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat, astăzi, că două contraatacuri rusești în Herson au eșuat și trupele ruse s-au retras cu pierderi.

De asemenea, comandamentul a anunțat că avioanele de luptă și elicopterele ucrainene au efectuat mai multe lovituri în districtul Beryslav unde au fost distruse mai multe tancuri și obuziere, postul de comandă al unității 785 a Gărzii Naționale a Rusiei și două depozite cu muniție.

Jurnaliștii nu au putut verifica informațiile din surse independente.

UPDATE În noaptea de duminică spre luni, 24 iulie-25 iulie, forțele ruse au lansat mai multe atacuri asupra regiunii Dnipropetrovsk. Potrivit autorităților ucrainene, un copil de 11 ani a fost rănit.

„O noapte tensionată. Avem mai multe bombardamente în diferite districte din regiune. Inamicul a tras noaptea cu MLRS asupra comunității Mirskaia din orașul Nikopol. Au fost înregistrate aproximativ 20 de împușcături. Un copil de 11 ani a fost rănite”, a declarat șeful consiliului regional din Dnipropetrovsk, Mikola Lukașuk.

UPDATE Forțele ruse continuă să încerce să stabilească controlul asupra teritoriului termocentralei din regiunea Donețk, Uglegorsk, în ciuda pierderilor semnificative, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Încercările inamicului de a îmbunătăți situația tactică în direcțiile Vladimirovka-Bakhmutskoye și Dolomitne- s-au soldat cu pierderi semnificative. Inamicul pierde personal, dar persistă în încercările sale de a stabili controlul asupra teritoriului termocentralei Uglegorsk”, se arată în raportul de duminică seara.

×
Subiecte în articol: Ucraina