x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 161. Armata rusă a lansat mai multe lovituri cu rachete asupra localităților din Donbas

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 161. Armata rusă a lansat mai multe lovituri cu rachete asupra localităților din Donbas

03 Aug 2022   •   07:44
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 161. Armata rusă a lansat mai multe lovituri cu rachete asupra localităților din Donbas
Sursa foto: Hepta

Miercuri, 3 august 2022, este cea de-a 161-a zi de război în Ucraina.

Update Urgența sanitară devine tot mai gravă în Ucraina. Angajații din sănătate sunt epuizați, bombardamentele în exces, iar iarna se apropie, alimentând îngrijorările OMS.

Au avut loc 434 de atacuri asupra spitalelor din țară, din cele 615 atacuri de acest fel raportate în acest an la nivel mondial, scrie Reuters.

Coordonatorul de urgență al OMS pentru Ucraina, Heather Papowitz, a declarat că echipele de asistență medicală din multe zone s-au obișnuit să lucreze cu „rachete la ferestre”.

"Într-un fel, a cam dispărut de la știri... dar este o urgență de sănătate publică", a spus aceasta.

Rusia neagă că vizează civili, dar multe orașe ucrainene au fost distruse și mii de oameni au fost uciși. Ucraina și aliații săi occidentali acuză forțele ruse de crime de război.

Papowitz, care a vizitat Ucraina săptămâna trecută, a declarat că OMS este îngrijorată de zonele inaccesibile echipelor sale din cauza luptelor sau a ocupației rusești, inclusiv regiunea Donbas, în estul țării, și Herson, în sud, unde medicamentele pentru persoanele cu afecțiuni cronice sau cu traume fizice și psihice ajung greu.

Controlul bolilor este, de asemenea, o problemă. Ucraina are o acoperire vaccinală scăzută pentru rujeolă și au existat preocupări legate de riscul de holeră.

OMS lucrează alături de sistemele naționale de sănătate pentru a sprijini sănătatea refugiaților din țările vecine. Mai mult de 6 milioane de persoane au fugit din cauza luptelor din Ucraina, iar un număr similar de persoane sunt strămutate în țară.

Update Rusia și Ucraina au efectuat 27 de schimburi de prizonieri și soldați uciși de la începutul conflictului, scrie dpa. 

"Cu participarea Crucii Roşii, a fost posibil să se organizeze dialogul cu Kievul privind schimbul de prizonieri şi de soldaţi morţi. Până în prezent au fost efectuate 27 de astfel de operaţiuni", a spus adjunctul ministrului rus al Apărării, Aleksandr Fomin, la o întâlnire cu ataşaţii militari străini.

Cel mai mare schimb s-a realizat în luna iunie, când fiecare parte a schimbat 144 de prizonieri de război.

Update În ultimele 24 de ore, armata rusă a lansat 24 de lovituri asupra regiunilor din Donbas: există morți și răniți în rândul civililor. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, au fost atacate 8 localități, cea mai afectată fiind Avdeevka, unde au fost înregistrate 11 lovituri.

De asemenea, au fost atacate orașele Bahmut, Krasnogorovka, Marinka, New York, satele Karlovka, Maksimilianovka, Peski.

„Trupele ruse au tras asupra civililor din aviație, lansatoare de rachete, artilerie, MLRS Grad și Uragan, tancuri. Sunt morți și răniți”, anunță Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei.

Atac cu rachete rusești din Marea Caspică asupra Ucrainei

Armata rusă a tras opt rachete asupra Ucrainei din zona de nord a Mării Caspice, șapte dintre ele au fost doborâte.

Acest lucru se precizează în mesajul Comandamentului Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei de pe rețeaua de socializare Facebook

Pe 2 august, în jurul orei 17, ocupanții au lansat un atac cu rachete din regiunea Mării Caspice. Au fost folosite bombardiere strategice Tu-95 (Tu-160).

 

„Un total de opt rachete de croazieră X-101 (X-555) au fost lansate asupra teritoriului Ucrainei în direcția regiunilor centrale, de sud și de vest ale Ucrainei. Șapte dintre cele opt rachete au fost doborâte de apărarea aeriană a Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Șase rachete au fost eliminate de forțele antiaeriene de rachete și una doborâtă de un avion de luptă al Forțelor Aeriene”, se subliniază mesajul.

×