x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 180. Rușii au bombardat orașul ucrainean Nikopol, în apropierea centralei nucleare din Zaporojia

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 180. Rușii au bombardat orașul ucrainean Nikopol, în apropierea centralei nucleare din Zaporojia

22 Aug 2022   •   07:12
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 180. Rușii au bombardat orașul ucrainean Nikopol, în apropierea centralei nucleare din Zaporojia
Sursa foto: Hepta

Guvernatorul regional Valentyn Reznichenko a declarat că, în cursul nopții de duminică spre luni, forțele rusești au lovit cele trei districte Nikopol, Kryvoriz și Synelnykiv, aflate în apropierea centralei nucleare din Zaporojie.

Update UE vrea să organizeze o sesinune de antrenamente și asistență pentru luptătorii urcaineni în statele vecine, a anunțat Josep Borrell, șeful diplomației europene, citat de AFP.

Propunerea va fi dezbătută la reuniunea miniștrilor Apărării din statele UE, care se va desfășura la Praga, săptămâna viitoare. 
''Sper că propunerea va fi aprobată. UE desfăşoară misiuni de antrenament militar pe lângă armatele ţărilor cu care noi cooperăm. Am făcut asta în Mali în urmă cu puţin timp, o să începem să o facem în Mozambic şi am făcut-o în Nigeria. Un război care pare că urmează să dureze necesită un efort, nu doar în termeni de furnizare de echipament, dar şi de antrenament şi asistenţă pentru organizarea armatei. Acest lucru este discutat de statele membre şi va fi discutat pe plan politic lunea viitoare la Praga, în cadrul Consiliului miniştrilor apărării'', a explicat Borrell.

Cehia deține președinția semestrială a Consiliului UE. 

Update Armata rusă a înaintat spre nordul Ucrainei, de la Herson spre Nikolaev. Au fost lansate rachete asupra orașelor din vestul centralei nucleare Zapoprojie, arată Statul Major ucrainean, citat de Reuters. 

''În direcţia Nikolaev, ocupanţii au desfăşurat acţiuni de asalt în zona localităţii Blagodatne, cu un succes parţial''. În regiune au loc lupte contant.

La granița dintre cele două provincii separatiste Doneţk şi Lugansk, se desfășoară lupte grele, trupele ruse încercând să înainteze către oraşele Bahmut şi Kramatorsk. ''Cinci atacuri masive ale inamicului au fost respinse. Luptele continuă în alte şase direcţii'', transmit autoritățile regionale.

Rachete rusești au fost lansate dinspre Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, peste fluviul Nipru asupra oraşului Nikopol şi asupra districtelor învecinate Krivoi Rog şi Sinelnikovski. Au fost rănite patru persoane, a anunţat guvernatorul regional Valentin Reznicenko pe Telegram.

Totodată, forțele ruse au folosit artileria și lansatoarele multiple de rachete în zonele Soledar, Zaiţeve şi Bilogorivka, în apropierea oraşului Bahmut.
Autorităţile ucrainene au anunțat și un atac cu rachete asupra oraşului Voznesensk din regiunea Nikolaev.

Update Autoritățile de la Kiev au interzis evenimentele și adunările publice înaintea celei de-a 31-a aniversări a independenței Ucrainei de sub dominația sovietică, care va avea loc pe 24 august, scrie Reuters.

Locuitorii capitalei nu se vor putea reuni în grupuri mari, în această săptămână, din cauza unor eventuale atacuri cu rachete.

Update Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat Rusia să nu îi judece pe soldații ucraineni capturați în timpul asediului de la Mariupol, spunând că acest lucru va elimina posibilitatea unor negocieri.

El atrage atenția că, dacă va avea loc „procesul absurd și dezgustător” al soldaților ucraineni din Mariupol, se va elimina posibilitatea unor discuții cu Rusia.

"Reacţia ţării noastre va fi absolut clară. Dacă acest proces abject are loc şi dacă oamenii noştri vor fi aduşi în acest loc, cu încălcarea tuturor acordurilor, a tuturor normelor internaţionale, dacă există abuz. Aceasta va fi linia dincolo de care orice negociere este imposibilă. Rusia se va izola de negocieri. Nu vor mai fi discuţii. Statul nostru a spus totul", a declarat Zelenski în discursul său nocturn.

El a spus că, dacă acest proces are loc, iar soldații ucraineni vor fi judecați cu încălcarea tuturor acordurilor internaționale, vor exista abuzuri.

„Aceasta va fi linia dincolo de care nu mai sunt posibile negocieri", a adăugat Zelenski.

Primarul ucrainean al Mariupolului, Vadim Boicenko, a anunțat anterior că rușii transformă clădirea Filarmonicii din Mariupol într-un tribunal pentru un "proces spectacol" împotriva prizonierilor de război ucraineni. 

Peste 2000 de  luptători ucraineni, majoritatea membri ai grupării neonaziste Azov, s-au predat în luna mai, după ce au rezistat pste două luni asediului combinatului siderurgica Azovstal. 

Update Într-o actualizare postată pe canalul său oficial de Telegram luni dimineața, preluată de The Guardian, Reznichenko a spus că orașul Nikopol a fost bombardat de trei ori în timpul nopții.

42 de obuze rusești au căzut în cartierele rezidențiale.

Două case au fost distruse, iar alte aproape 50 au fost afectate. De asemenea, obuzele au avariat o grădiniță, magazine, farmacii, piețe, un tribunal și o stație de autobuz.

Bombardamentele au provocat cinci incendii, iar până la 2.000 de persoane au rămas fără electricitate.

În districtul Synelnykiv, o fermă ar fi fost distrusă, precum și o școală și un centru cultural

SUA, Franţa, Marea Britanie şi Germania cer securizarea instalaţiilor nucleare din Ucraina

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, premierul în funcţie al Marii Britanii, Boris Johnson, şi cancelarul german, Olaf Scholz, au evidenţiat, duminică, importanţa securizării centralelor nucleare din Ucraina, în contextul conflictului cu Rusia.

"Într-o conversaţie comună, premierul Boris Johnson, preşedintele Biden, preşedintele Macron şi cancelarul Scholz au evidenţiat angajamentul constant de a susţine Ucraina în contextul invaziei Rusiei", a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului de la Londra, citat de agenţia Reuters.

"Au evidenţiat importanţa garantării siguranţei şi securităţii instalaţiilor nucleare şi au salutat discuţiile recente în sensul facilitării trimiterii unei delegaţii a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la Centrala Zaporojie", a precizat reprezentantul Downing Street.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat vineri, prin telefon, cu omologul său francez, Emmanuel Macron, cei doi convenind asupra necesităţii trimiterii imediate a unei echipe internaţionale de verificare la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă.

ONU au semnalat intenţia de a interveni pentru a facilita accesul experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de o serie de atacuri produse în apropierea complexului atomic. Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a declarat joi că directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a exprimat disponibilitatea de a se deplasa în fruntea unei delegaţii la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie.

Emmanuel Macron urmează să discute din nou cu Vladimir Putin despre stabilirea în mod concret a vizitei echipei Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, a anunţat Palatul Élysée.

Rușii au continuat duminică să bombardeze Ucraina, fiind vizate în special regiunile Odesa, Mikolaiv și Luhansk.

Moscova a anunțat că a distrus un depozit de muniţii ce conţinea rachete pentru sistemul american HIMARS în regiunea Odesa, dar Kievul a negat informația și a acuzat faptul că forțele ruse au lovit un hambar de grâne. Autoritățile din Harkov au anunțat că vor impune starea de asediu în regiune, timp de 3 zile, în perioada în care va fi sărbătorită Ziua Independenței Ucrainei.

15 rachete rusești, lansate de sistemele Uragan, au lovit duminică Zelenodolskul, a precizat guvernatorul regional, într-un mesaj publicat pe Telegram.
 

×