x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 206. Liderul cecen Ramzan Kadîrov a revenit pe front cu două batalioane de mercenari

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 206. Liderul cecen Ramzan Kadîrov a revenit pe front cu două batalioane de mercenari

17 Sep 2022   •   08:51
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 206. Liderul cecen Ramzan Kadîrov a revenit pe front cu două batalioane de mercenari
Sursa foto: Hepta

Sâmbătă, 17 septembrie 2022, este cea de-a 206-a zi de război în Ucraina.

Update Astăzi se dau lupte grele pe fronturile din estul și sud-estul Ucrainei, potrivit unor surse din ambele tabere, citate de Sky News.

Un atac cu rachete rusești a provocat incendiu în zona industrială din Harkov, sâmbătă dimineața, a declarat guvernatorul regional ucrainean Oleh Syniehubov.

El a mai spus că resturile metalice arată că au fost folosite rachete sol-aer S-300, concepute pentru a lovi rachete sau avioane în cer, nu ținte la sol. 

De asemenea, forțele ruse au lansat atacuri în mai multe părți ale Ucrainei, potrivit Ministerului Apărării din Moscova care a transmis că au fost atacate pozițiile ucrainene în mai multe părți ale țării. Printre zonele vizate sunt regiunile Herson, Nikolaiev, Harkov și Donețk.

Rușii au mai anunțat că s-au înregistrat două bombardamente ucrainene în apropierea centralei nucleare din Zaporojie. Ministerul ucrainean de Externe a negat informația.

Update Mercenarii liderului cecen Ramzan Kadîrov s-au întors pe frontul din Ucraina cu două batalioane de militari, care s-au alăturat trupelor ruse din regiunea Donbas. El a promis că va alcătui patru batalioane noi.

„Soldaţii batalioanelor Zapad-Akhmat şi Vostok-Akhmat, împreună cu comandanţii lor experimentaţi, s-au alăturat numărului imens de trupe aliate din Donbas. Au echipamente moderne şi arme avansate”, a transmis Kadîrov pe Telegram. 

Totodată, liderul cecen a făcut apel la mobilizare pentru ca fiecare regiune din Federația Rusă să trimită câte un batalion de circa o mie de voluntari în Ucraina. 

Update Forțele ucrainene continuă contraofensiva în nord-estul țării pentru eliberarea teritoriilor de sub ocupația rusă, transmite serviciul miliar de informaţii britanic, scrie Reuters.

"Probabil Moscova consideră importantă menţinerea controlului asupra acestei zone, deoarece pe acolo trec câteva dintre puţinele rute principale de aprovizionare încă aflate sub controlul forțelor ruse, dinspre regiunea Belgorod. Rusia va încerca probabil să opună o rezistenţă puternică în această zonă, dar nu este clar dacă forţele din prima linie rusă dispun de suficient armament sau de moralul corespunzător pentru a rezista unui alt atac ucrainean concertat", arată raportul ministerului britanic al Apărării pe Twitter.

Zelenski acuză Rusia de crime de război și nu vede o încetare rapidă a conflictului armat

Președintele Volodimir Zelenski a acuzat vineri Rusia de comiterea de crime de război în nord-estul Ucrainei și a declarat că este prea devreme pentru a spune că valul războiului se schimbă, în ciuda câștigurilor teritoriale rapide realizate de forțele sale din această lună.

Liderul ucrainean a declarat pentru Reuters într-un interviu că rezultatul războiului cu Rusia, aflat acum în a șaptea lună, depinde de livrarea rapidă de arme străine către țara sa.

El a comparat situația din zonele recent eliberate din nord-estul țării „cu telenovela sângeroasă de după Bucea”, orașul de lângă Kiev, unde a acuzat forțele ruse de comiterea a numeroase crime de război în prima fază a războiului. Moscova a negat acuzațiile.

„Începând de astăzi, există 450 de morți, îngropați (în regiunea nord-estică Harkov). Dar mai sunt și altele, înmormântări separate ale multor persoane. Oameni torturați. Familii întregi în anumite teritorii”, a declarat Zelenski.

Întrebat dacă există dovezi ale unor crime de război, el a spus: „Toate acestea sunt acolo... Există unele dovezi și se fac evaluări, ucrainene și internaționale, iar acest lucru este foarte important pentru noi, pentru ca lumea să recunoască acest lucru”.

Kremlinul nu a răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la noile acuzații ale lui Zelenski.

Rusia neagă în mod regulat că a vizat civili în timpul a ceea ce numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina și a declarat în trecut că acuzațiile de încălcare a drepturilor omului sunt o campanie de defăimare.

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synhubov, a declarat vineri reporterilor, la unul dintre locurile de înmormântare din orașul Izium, că unele cadavre exhumate acolo au fost găsite cu mâinile legate la spate.

Moscova nu a făcut niciun comentariu cu privire la locul de înmormântare în masă din Izium, care a fost o fortăreață a frontului rusesc înainte ca contraofensiva Ucrainei să forțeze forțele sale să fugă.

Interviul de vineri a avut loc în biroul președintelui din districtul guvernamental, extrem de bine păzit. Saci de nisip erau îngrămădiți la ferestrele coridoarelor labirintice și slab luminate ale clădirii.

O sirenă de raid aerian - folosită pentru a avertiza de pericolul rachetelor care se apropie - a sunat la Kiev cu puțin timp înainte de interviu.

Zelenski, care a vizitat Izium miercuri, și-a repetat apelul către țările occidentale și altele de a intensifica livrările de arme către Ucraina.

„Am dori mai mult ajutor din partea Turciei, am dori mai mult ajutor din partea Coreei de Sud. Mai mult ajutor din partea lumii arabe. Din Asia”, a spus el.

Zelenski a citat, de asemenea, „anumite bariere psihologice” în Germania în ceea ce privește furnizarea de echipamente militare din cauza trecutului său nazist, dar a spus că astfel de livrări sunt vitale pentru ca Ucraina să se apere împotriva a ceea ce el a numit „fascismul” rusesc. El a acuzat deseori Berlinul că trage de timp în privința furnizării de arme.

El a lăudat contraofensiva rapidă a Ucrainei, dar a minimizat orice sugestie că războiul ar fi intrat într-un fel de final de joc. „Este devreme să vorbim despre un sfârșit al acestui război”, a spus el.

Zelenski a declarat că va susține ideea redeschiderii exporturilor rusești de amoniac prin Ucraina, o inițiativă propusă de Națiunile Unite, doar dacă Moscova va restitui Kievului prizonierii de război ucraineni.

Vorbind vineri în Uzbekistan, președintele rus Vladimir Putin a respins cu un zâmbet contraofensiva Ucrainei, dar a avertizat că Rusia va răspunde mai energic dacă trupele sale vor fi supuse la presiuni suplimentare.

Zelenski a declarat că a fost convins că livrările de arme străine către Ucraina ar fi scăzut dacă Kievul nu ar fi lansat contraofensiva și că câștigurile teritoriale vor impresiona alte țări.

„Cred că acesta este un pas foarte important care a influențat sau va influența deciziile anumitor alte țări”, a spus el.

Întrebat în cea de-a 205-a zi de război dacă a avut vreodată ocazia să se relaxeze, Zelenski a spus: „Mi-aș dori cu adevărat ca rușii să se relaxeze”.

×
Subiecte în articol: Ucraina Volodimir Zelenski