x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 208. Zelenski promite că nu va ceda, trupele ucrainene traversează râul Oskil în nord-estul țării

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 208. Zelenski promite că nu va ceda, trupele ucrainene traversează râul Oskil în nord-estul țării

19 Sep 2022   •   08:23
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 208. Zelenski promite că nu va ceda, trupele ucrainene traversează râul Oskil în nord-estul țării
Sursa foto: Hepta

Luni, 19 septembrie 2022, este cea de-a 208-a zi de război în Ucraina.

Update Rusia respinge acuzațiile privind descoperirea a sute de cadavre și a unei gropi comune de la Izium, din estul Ucrainei, pe care le consideră minciuni, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters. Ucraina acuză forțele ruse pentru civilii uciși. 

"Asta este o minciună. Desigur, vom susţine adevărul în această poveste. Este acelaşi scenariu ca la Bucea", a spus acesta referitor la afirmațiile președintelui Volodimir Zelenski care a acuzat soldații ruși de crime de război în regiunea Harkov. 

Autoritățile de la Kiev a anunțat găsirea a 440 de morminte și a unei gropi comune în apropierea localității Izium, într-o pădure de pini. 

Zelenski promite că nu va ceda, trupele ucrainene traversează râul Oskil în nord-estul țării

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că luptele pentru recâștigarea teritoriilor pierdute în fața Rusiei nu se vor opri, în timp ce Kievul a anunțat că trupele sale au avansat până la malul estic al râului Oskil, amenințând forțele de ocupație rusești din Donbas, scrie Reuters.

Traversarea râului Oskil este o altă etapă importantă în contraofensiva ucraineană în regiunea nord-estică Harkov, deoarece acesta curge spre sud până la râul Siversky Donets, care trece chiar prin Luhansk, una dintre cele două provincii din regiunea Donbas.

Trupele ucrainene "au ajuns peste râul Oskil. Începând de ieri, Ucraina controlează malul estic", au scris duminică târziu pe Telegram Forțele armate ucrainene.

Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a scris pe Telegram: "Regiunea Luhansk este chiar alături. Dezocuparea nu este departe".

Zelenski a promis să mențină presiunea asupra Moscovei după câștigurile rapide ale Ucrainei în Harkov din această lună.

"Poate că unora dintre voi li se pare că, după o serie de victorii, avem acum un fel de acalmie", a spus el în discursul său obișnuit de duminică seara. "Dar nu va fi nicio acalmie. Ne pregătim pentru următoarea serie ... Pentru că Ucraina trebuie să fie liberă. În întregime".

Președintele american Joe Biden a declarat, de asemenea, că victoria pentru Ucraina înseamnă îndepărtarea forțelor rusești din întreaga țară și a promis sprijinul SUA atât timp cât va fi nevoie.

"A câștiga războiul din Ucraina înseamnă să scoatem complet Rusia din Ucraina și să recunoaștem suveranitatea. Înfrângerea Rusiei", a declarat el într-un interviu pentru emisiunea "60 Minutes" difuzată duminică de CBS.

"Rusia se dovedește a nu fi atât de competentă și capabilă pe cât mulți oameni credeau că va fi".

Artileria rusă a bombardat duminică orașe și sate de pe linia frontului din est și sud, inclusiv infrastructura civilă din orașul Zaporojie, au declarat oficiali ucraineni.

Marea Britanie a declarat că forțele ruse și-au sporit loviturile asupra infrastructurii civile în urma eșecurilor de pe câmpul de luptă și că este probabil să își extindă și mai mult țintele.

"Pe măsură ce se confruntă cu eșecuri pe linia frontului, Rusia a extins probabil locațiile pe care este pregătită să le lovească în încercarea de a submina direct moralul poporului și guvernului ucrainean", a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Luni, comandamentul de sud al Ucrainei a declarat că au fost lansate lovituri și asupra unei stații radar de lângă Herson și asupra unui pod de pontoane de lângă Nova Kakhovka, la est de Herson, unde o contraofensivă ucraineană s-a concentrat pe doborârea podurilor peste râurile Dnipro și Inhuleț.

Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă.

Vineri, președintele rus Vladimir Putin a respins contraofensiva rapidă a Ucrainei și a declarat că Moscova va răspunde mai energic dacă trupele sale vor fi supuse la presiuni suplimentare. Astfel de amenințări repetate au generat îngrijorări că Putin ar putea la un moment dat să apeleze la arme nucleare de mici dimensiuni sau la arme chimice.

Președintele american Joe Biden, întrebat ce i-ar spune lui Putin dacă acesta ar avea în vedere folosirea unor astfel de arme, a răspuns în interviul "60 Minutes" de la CBS: "Nu. Nu. Nu. Ar schimba fața războiului cum nu s-a mai întâmplat de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace".

Unii analiști militari au declarat că Rusia ar putea, de asemenea, să organizeze un incident nuclear la centrala nucleară Zaporojie, deținută de Rusia, dar condusă de personal ucrainean.

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de bombardamente în jurul centralei, care au avariat clădiri și au întrerupt liniile electrice necesare pentru a o menține sigură.

Generalul Mark Milley, șeful Statului Major al armatei americane, a făcut duminică un apel la vigilență după ce a vizitat o bază din Polonia care ajută efortul de război al Ucrainei.

"Războiul nu merge prea bine pentru Rusia în acest moment, așa că este de datoria noastră, a tuturor, să menținem o stare de pregătire ridicată, de alertă", a declarat el.

În contextul în care pierderile sale pe câmpul de luptă sunt din ce în ce mai mari, armata rusă caută soldați pentru ceea ce numește "operațiunea militară specială" din Ucraina și oferă ca stimulent aproape 3.000 de dolari pe lună.

O unitate specială a oprit un camion de recrutare în orașul Rostov, în sudul țării, în weekend, iar soldați mascați au împărțit broșuri intitulate "Serviciul militar pe bază de contract - alegerea unui om adevărat."

Sâmbătă, Zelenski a declarat că autoritățile au găsit o groapă comună care conținea cadavrele a 17 soldați în Izium, dintre care unele, a spus el, prezentau semne de tortură.

Locuitorii din Izium și-au căutat rudele moarte într-un sit de morminte din pădure, unde muncitorii au început să exhumeze cadavrele săptămâna trecută. Oficialii ucraineni au declarat săptămâna trecută că au găsit 440 de cadavre în pădurile de lângă Izium. Aceștia au spus că majoritatea morților erau civili și că nu au fost stabilite cauzele morții.

Kremlinul nu a comentat descoperirea mormintelor, dar în trecut Moscova a negat în mod repetat că a atacat în mod deliberat civili sau că a comis atrocități.

×
Subiecte în articol: Ucraina