x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 32. Contraatac al forţelor ucrainene. Armata a recucerit localităţi în apropiere de Mariupol

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 32. Contraatac al forţelor ucrainene. Armata a recucerit localităţi în apropiere de Mariupol

26 Mar 2022   •   09:18
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 32. Contraatac al forţelor ucrainene. Armata a recucerit localităţi în apropiere de Mariupol
Sursa foto: hepta

Duminică, 27 martie 2022, este cea de-a 32-a zi de război de Ucraina.

Update 9.00 Un contraatac al forţelor ucrainene la 103 kilometri nord-vest de Mariupol a dus la recucerirea a două sate de la forţele ruse, potrivit administraţiei militare regionale Zaporojie.

„Batalionul de apărare teritorială din Melitopol, împreună cu alte unităţi ale forţelor de apărare din Zaporojie, au eliberat cu succes satele Poltavka şi Malinka, la est de Huliaipole, de la ocupanţii ruşi”, a anunțat administraţia ucraineană pe Telegram.

Şi în Est, armata ucraniană a realizat progrese. Un contraatac ucrainean, care a început vineri la est de oraşul Harkov, a dus la recucerirea mai multor sate.

Update 22.00 Orașul Trostianeț, din regiunea Sumî, a fost complet eliberat de trupele ruse, anunță șeful regiunii Sumî, Dmitri Jivițkiy.

Update 21.30 La finalul vizitei în Polonia, președintele SUA Joe Biden a susținut un discurs sâmbătă seara, 26 martie, în Varșovia, unde a transmis un mesaj de solidaritate cu poporul ucrainean. Potrivit lui Biden, precum a picat Cortina de Fier și Uniunea Sovietică a fost învinsă, la fel vor câștiga și ucrainenii „lupta pentru democrație”.

Update 21.15 Kievul, la apus

Update 20.45 Astăzi, la prânz, într-un cartier din Mariupol

Update 20.30 Harta actuală a invaziei rusești în Ucraina, conform informațiilor oferite de autoritățile britanice.

Update 19.55 Alte rachete care au explodat la Liov

 

Update 19.40 Liov acum

Lvov, acum o ora

 

Lvov. Dupa amiaza.

 

 

Update 19.27 Două rachete au lovit orașul Liov, provocând rănirea a cinci persoane.

„Au avut loc două lovituri cu rachete în limitele orașului Liov”, a anunțat guvernatorul regional Maksym Kozytskyy.

Update 18.47 Oraşul Cernigov, aflat la circa 120 km nord-est de Kiev, este înconjurat de forţele ruse. Civilii și răniții nu pot fi evacuați, spune primarul primarul localității, Vladislav Atroşenko.
Un pod care ducea spre Kiev a fost distrus iar un alt pod pietonal, aflat sub foc constant, s-ar putea prăbuşi, împiedicând crearea de coridoare umanitare.

 

Update 18.17 Autoritățile ucrainene din regiunea Liov, din vestul Ucrainei, transmit că au avut loc trei explozii puternice în apropierea orașului. Populația a fost sfătuită să se adăpostească. 

„Au avut loc trei explozii puternice lângă Liov din direcția Kryvchytsy, acum există o avertizare de raid aerian, așa că păstrați-vă calmul și adăpostiți-vă”, a anunțat guvernatorul regional Maksym Kozytskyy pe Telegram. 

Mai mulți martori au văzut un fum negru care se ridica din partea de nord-est a localității.

Update 18.00 Deputatul comunist al Dumei de la Moscova, Serghei Savostianov, propune „demilitarizarea și denazificarea” Lituaniei, Letoniei, Estoniei, Poloniei, Moldovei și Kazahstanului „pentru un proces mai complet de asigurare a securității Federației Ruse”. Serghei Savostianov a întocmit și un document în acest sens, transmite NEXTA pe Telegram.

Update 17.30 Președintele SUA Joe Biden l-a numit pe președintele rus Vladimir Putin un „măcelar” după ce a vizitat sâmbătă refugiații ucraineni din Polonia, informează CNN.

Update 17.00 Preşedintele american Joe Biden a discutat sâmbătă la Varşovia cu înalţi oficiali guvernamentali ucraineni în timpul vizitei sale în Polonia pentru a-şi arăta sprijinul pentru flancul estic al alianţei NATO în faţa invaziei ruseşti în Ucraina.

Biden s-a întâlnit sâmbătă cu oficiali ucraineni. Au participat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, ministrul apărării Oleksii Reznikov, secretarul de stat Anthony Blinken şi secretarul apărării Lloyd Austin.

Update 15.30 Trupele ruse au atacat cu artilerie grea unele localități din regiunea Kiev. Mai multe case au fost distruse, câteva persoane au fost rănite, inclusiv un copil, anunță șeful Poliției Naționale din regiune, Anderi Nebitov, care a publicat și un video cu consecințele loviturilor.

Update 15.00 Primarul orașului ucrainean Cernihiv, care se află la jumătatea distanței dintre Kiev și granița cu Rusia, a declarat că populația s-a redus la jumătate după invazia Rusiei în Ucraina. Vorbind în timpul unei conferințe de presă virtuale de sâmbătă, primarul Vladyslav Atroșenko a spus că în oraș au rămas între 120.000 și 130.000 de locuitori, comparativ cu aproximativ 290.000 înainte de invazia Rusiei, adăugând că „orașul este înconjurat”.

Update 14.00 În orașul Bishkek, capitala Kârgâzstanului, a fost organizat un protest în susținerea Ucrainei.

Update 13.00 Presa din Ucraina anunță, cu referire la martorii oculari, că primarul din orașul Slavutici, răpit dimineață de trupele ruse, a fost eliberat.

Update 12.20 Autoritățile de la Kiev au impus o nouă interdicție de circulație. Potrivit primarului orașului Kiev, Vitali Kliciko, restricția intră în vigoare sâmbătă, 26 martie, ora 20:00, și va dura până luni, 28 martie, ora 07:00.

Update 11.30 Fostul presedinte al Ucrainei, Peter Porosenko sustine ca NATO este, fara sa stie, in razboi

Update 11.00 Ministerul rus al Apararii a publicat imagini ale unui atac cu rachete asupra unor tinte aflate la Cernigov

Update 10.30 Statul Major al forțelor armate ale Ucrainei anunță că, în ultimele 24 de ore, soldații ucraineni au distrus 8 tancuri, 17 vehicule blindate și 11 vehicule ale Rusiei. Totodată, pierderile umane, în ultimele 24 de ore constituie 170 de soldați ruși. Unitățile de apărare aeriană au doborât trei avioane, un elicopter și 5 rachete de croazieră.

Update 10.20 Regiunea Kiev, azi dimineata

Update 10.00 În orașul ucrainean Slavutici, din apropierea graniței cu Belarus, locuitorii au participat la mitingul pro-ucrainean.

Update 09.45 Zhytomir. Cladiri distruse noaptea trecuta de artileria rusa

Update 09.30 "Nu te teme, vorbeste rusa". Noi mesaje pe panourile publicitare care au aparut in teritoriile ocupate de armata Federației Ruse

Update 09.23 În regiunea Sumî continuă luptele, anunță reprezentantul Administrației Regionale de Stat. Unele zone din regiune rămân sub controlul trupelor ruse.

Update 09.22 Trupele ruse continuă să bombardeze orașele din Ucraina. Potrivit autorităților ucrainene, noaptea trecută Rusia a lansat lovituri cu rachete asupra orașelor Kiev și Jitomir. În direcțiile Donețk și Lugansk, toate atacurile rusești au fost respinse, anunță Statul Major al forțelor armate ale Ucrainei.

Update 09.20 La Melitopol, a fost filmat un transport de blindate cu steagul Osetiei

Volodimir Zelenski: peste 16.000 de militari ruși au fost uciși

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că peste 16.000 de militari ruși au fost uciși de la izbucnirea războiului.

Anunțul a fost făcut în timpul discursului nocturn, potrivit Sky News.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că peste 16.000 de militari ruși au fost uciși în conflict.

Totodată, el a cerut Moscovei să negocieze încetarea războiului.

Zelenski a avertizat că în timpul negocierilor nu va renunța la niciun teritoriu.

Zelensky

×
Subiecte în articol: Ucraina