x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 36. Bombardamente puternice în mai multe orașe ucrainene

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 36. Bombardamente puternice în mai multe orașe ucrainene

31 Mar 2022   •   08:20
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 36. Bombardamente puternice în mai multe orașe ucrainene
Sursa foto: Hepta

Joi, 31 martie 2022, este cea de-a 36-a zi de război în Ucraina.

UPDATE 20:55 Ministerul rus de Externe a anunțat că Rusia impune o interdicție de călătorie liderilor de top din UE, ca răspuns la sancțiunile împotriva acestei țări.Cu toate astea, forțele Moscovei care rămân în continuare în jurul capitalei sunt „destul de mari”, anunță The Kyiv Independent.

UPDATE 20:20 Forțele armate ale Ucrainei: Rușii retrag peste noapte 700 de unități de echipament militar din regiunea Kiev.

UPDATE 19:10 O persoană a fost ucisă şi alte patru rănite în urma tirurilor asupra unui convoi format din cinci autobuze care transportau voluntari spre oraşul asediat Cernihiv, în nordul Ucrainei.

UPDATE 18:45 Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a 13 persoane fizice și a 22 de companii asociate cu industria de apărare rusă.

Update 18.00 Centrala nucleară de la Cernobîl este din nou în mâinile Ucrainei, afirmă agenția nucleară a țării.Un jurnalist de la Wall Street Journal, Yaroslav Trofimov, a postat pe Twitter un document ce pare a fi un acord ce ar înseamna că Rusia nu mai este responsabilă de centrala de la Cernobîl.

Update 17.45 Putin a semnat un decret prin care obligă țările care cumpără gaz rusesc să îl plătească în ruble, începând cu data de 1 aprilie, iar dacă plata nu se va face în ruble, atunci contractele vor fi reziliate, scrie Tass.

 

 

Update 16.40 Preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care a ordonat înrolarea a 134.500 de noi recruţi în armată, ca parte a recrutării anuale de primăvară a Rusiei. Recrutarea militară anual de primăvară, care se desfăşoară între 1 aprilie şi 15 iulie, vizează bărbaţii ruşi cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, se arată în decretul lui Putin.

Update 16.20 Rusia va bombarda Odesa și alte regiuni ale Ucrainei cu rachete Kalibr. Asta spune reprezentantul sediului operațional al Administrației Militare Regionale Odesa, Serghei Bratchuk.

Update 15.15 Numărul victimelor atacului cu rachetă asupra clădirii administrației regionale de stat Nikolaev a crescut la 19 persoane, a raportat departamentul regional al Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei, transmite NEXTA.

Update 15.00 Focuri de mortiere lansate de Brigada 54 Mecanizată Separată ucraineană care au lovit tancurile rusești, distrugând/deteriorând cel puțin 3 vehicule; par a fi variante T-72. Focul ucrainean este adesea corectat cu drone, așa cum este cazul aici.

Update 14.30 Primarul din Irpin, Alexander Markushin, a anunțat că forțele ucrainene au preluat controlul asupra orașului pe 28 martie. În prezent, în orașul bombardat de trupele ruse are loc evacuarea civililor.

Update 14.00 Aproximativ 400 de persoane au fost evacuate pe 31 martie din regiunea Lugansk, dintre care, peste 200 de locuitori din Severodonețk, anunță șeful administrației militare regionale din Lugansk, Serghei Gaidai. Astfel, 207 de oameni au fost evacuați din Severodonețk, 20 de oameni din Rubijne sunt deja trimiși cu trenul în vestul țării, 85 de oameni au fost evacuați din Kreminnaia, 76 – din comunitatea Gir. Din Popasna au fost evacuați 27 de oameni + unul a fost rănit.

Update 13.30 Hackeri ruși au încercat să pătrundă în rețelele NATO și ale armatelor unor țări din Europa de Est, a declarat Grupul de analiză a amenințărilor al Google într-un raport publicat miercuri, 30 martie.

Update 13.05 Rusia consideră inacceptabilă prezenţa oricărei infrastructuri militare a NATO sau a Statelor Unite în ţările vecine cu Afganistanul, a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov la o conferinţă internaţională dedicată problemelor afgane, transmite Reuters.

Afganistanul se învecinează cu China, Pakistanul, Iranul şi cu fostele republici sovietice Turkmenistan, Tadjikistan şi Uzbekistan.

Update 13.00 Ucraina nu vede nicio confirmare reală a declarațiilor părții ruse cu privire la retragerea trupelor din anumite zone de luptă. Declarația a fost făcută joi, 31 martie, de către Andriy Yermak, șeful Biroului președintelui ucrainean. 

Update 12.20  În Maryinka, Krasnogorovka și Novomikhailovka, armata rusă a folosit obuze cu fosfor, 11 locuitori din comunitatea Maryinsky au fost răniți, inclusiv 4 copii. Acest lucru a fost anunțat de șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Pavel Kirilenko.

Update 12.00 Rusia a redistribuit mai puțin de 20% din forțele sale lângă Kiev. Unele forțe s-au retras în Belarus, susține purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Update 11.20 Două milioane de copii au fost nevoiți să fugă din Ucraina din cauza războiului. Potrivit ONU, jumătate din toți refugiații ucraineni sunt copii. Peste 1,1 milioane de copii au ajuns în Polonia, iar sute de mii se află în România, R. Moldova, Ungaria, Slovacia și Cehia.

Update 10.40 Forțele Armate ale Ucrainei au preluat controlul asupra satelor Orlove, Zagradivka și Kochubeyevka, din regiunea Herson, la 50 km de Krivoi Rog. Despre asta anunță șeful administrației regionale din regiunea Dnepropetrovsk, Nikolai Lukashuk.

Update 10.00 Ministerul britanic al Apărării afirmă în cea mai recentă actualizare a informațiilor privind războiul, că, în ciuda faptului că Moscova a declarat că intenționează să își reducă activitatea militară în jurul orașului Cernihiv, "au continuat bombardamentele și atacurile semnificative cu rachete”.

Conform BBC, actualizarea avertizează că este posibil să existe "lupte grele" în suburbiile capitalei ucrainene, Kiev, în zilele următoare, deoarece trupele rusești își mențin pozițiile la est și la vest de oraș - deși un număr limitat de unități s-au retras. Luptele grele continuă în Mariupol, dar forțele ucrainene controlează încă orașul, adaugă actualizarea.

Update 09.40 Forțele Federației Ruse au anunțat că se retrag din capitala Ucrainei, însă, acestea au pus mai multe mine antitanc pe o șosea aflată lângă Borodianka. Localitatea este situată la nord-vest de Kiev, în apropierea orașului Irpin. O înregistrare video arată cum șoferii sunt nevoiți să strecoare printre mine, ca să nu le calce

Update 09.30 În seara zilei de 30 martie, un depozit de petrol a fost bombardat în Lisichansk, regiunea Luhansk. Despre asta a anunțat șeful administrației regionale din Lugansk, Serghei Gaidai. De asemenea, în timpul bombardării din Lisichansk și Severodonețk au fost avariate o școală și mai multe clădiri rezidențiale.

Update 09.00 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a prezentat joi dimineața, 31 martie, situația operativă din Ucraina, la începutul celei de-a 36-a zile de război. Potrivit autorităților ucrainene, pe teritoriul Republicii Belarus a fost înregistrată mișcarea tehnicii militare a trupelor ruse. Cel mai probabil, „mișcarea tehnicii militare are drept scop regruparea unităților, precum și crearea unei rezerve pentru refacerea pierderilor umane și a tehnicii care operează în Ucraina”, mai spune Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. 

Update 08.45 Următoarea rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina va avea loc vineri, 1 aprilie, în format videoconferință, anunță președintele fracțiunii „Servitorul Poporului”, David Arakhamia, șeful delegației ucrainene.

Update 08.30 Două persoane au fost ucise în bombardamentele rusești din regiunea Lugansk, iar 21 de persoane au fost salvate de sub dărâmături, scrie novosti.dn.ua.

Rusia anunță încetarea focului în Mariupol pentru a permite civililor să scape

Ministerul rus al Apărării a anunțat o încetare a focului în Mariupol pentru a permite locuitorilor să evacueze orașul asediat, relatează Sky News.

Un coridor umanitar de la Mariupol la Zaporizhzhia, via portul Berdiansk, controlat de Rusia, va fi deschis începând de astăzi de la ora 10.00 (7.00 GMT), a precizat ministerul.

De asemenea, ministerul a precizat că agenția ONU pentru refugiați și Comitetul Internațional al Crucii Roșii vor ajuta la această operațiune.

"Pentru ca această operațiune umanitară să reușească, propunem să o desfășurăm cu participarea directă a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați și a Comitetului Internațional al Crucii Roșii", se arată într-un comunicat al ministerului.

La începutul acestei luni, o a doua tentativă de evacuare a civililor din Mariupol a eșuat după ce rușii "au început să își regrupeze forțele și au continuat bombardamentele grele", potrivit consiliului municipal.

Iar săptămâna trecută, primarul orașului, Vadym Boichenko, a estimat că 160.000 de persoane au rămas blocate în orașul-port fără încălzire.

Orașul din sudul țării s-a confruntat cu agresiunea rusă din 24 februarie, când forțele Kremlinului au invadat pentru prima dată Ucraina.

Capturarea orașului ar crea un coridor terestru între Crimeea anexată și regiunile controlate de separatiștii pro-ruși Luhansk și Donețk, cunoscute sub numele de Donbas.

Ucraina se pregătește pentru o nouă ofensivă rusă în estul țării - Zelenski

Forțele ucrainene se pregătesc pentru noi atacuri ruse în estul țării, în condițiile în care Moscova își consolidează trupele în această zonă după ce a suferit eșecuri în apropierea Kievului, a declarat joi președintele Volodimir Zelenski.

Invazia Rusiei, aflată acum în a cincea săptămână, a alungat aproximativ un sfert dintre ucraineni din casele lor și a adus tensiunile dintre Rusia și Occident la cel mai grav punct de la Războiul Rece încoace.

Rezistența dură a forțelor ucrainene a împiedicat Rusia să captureze vreun oraș important, inclusiv Kievul, unde o coloană armată rusă a fost reținută timp de săptămâni. În cadrul discuțiilor de pace din această săptămână de la Istanbul, Rusia a declarat că va reduce operațiunile din apropierea Kievului și a orașului Cernihiv din nordul țării pentru a consolida încrederea.

Dar Ucraina și aliații săi occidentali, inclusiv Statele Unite, au apreciat că promisiunea Rusiei este o manevră menită să îi limiteze pierderile și pentru a pregăti alte atacuri.

Într-un discurs video de dimineață, Zelenski s-a referit la mișcările trupelor rusești care se îndepărtează de Kiev și Cernihiv și a spus că nu este vorba de o retragere, ci mai degrabă de "consecința muncii apărătorilor noștri".

Zelenski a adăugat că Ucraina asistă la "o acumulare de forțe rusești pentru noi lovituri în Donbas și ne pregătim pentru asta".

Regiunea Donbas cuprinde două autoproclamate republici populare pe care Rusia spune că ajută să le elibereze de sub controlul ucrainean.

Liderul Republicii Populare Donețk, Denis Pușilin, a declarat miercuri că operațiunile ofensive se intensificau.

Donețk include orașul port asediat Mariupol, care a cunoscut unele dintre cele mai grele lupte și bombardamente din timpul războiului și unde aproximativ 170.000 de persoane sunt blocate, cu alimente și apă puține.

Forțele ruse au cucerit jumătate din orașul-port strategic, a declarat miercuri un consilier al lui Zelenski. Ministerul rus al Apărării a declarat că este pregătit să respecte joi o încetare a focului în Mariupol, au relatat agențiile de presă rusești.

Kievul a acuzat Rusia că nu a respectat pe deplin angajamentele anterioare de acest tip. Moscova neagă că ar fi vizat civili.

×
Subiecte în articol: mariupol Rusia Ucraina