x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 55. Noi bombardamente în Ucraina

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 55. Noi bombardamente în Ucraina

19 Apr 2022   •   07:18
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 55. Noi bombardamente în Ucraina
Sursa foto: Hepta

Marți, 19 aprilie 2022, este cea de-a 55-a zi de război în Ucraina.

Update Ministerului rus al Apărării anunță că marți, 19 aprilie, trupele ruse au „lovit 31 de ținte militare”, ucrainene.

De asemenea, armata rusă a lovit „două posturi de comandă, un depozit de muniții, o baterie de artilerie și un grup de echipamente militare”.

Update Vom lupta, vom folosi fiecare cartuș care ne-a mai rămas, dar facem apel la patria să salveze civili, răniți și să ia cadavrele - mesaj oficial al comandant adjunct al Regimentului Azov.l din Mariupol

Update Ramzan Kadirov, liderul  cecen a anuntat ca trimite noi trupe in Ucraina

Ramzan Kadirov

 

Update120 de civili care supravietuiau in blocurile din zona "Punct control Azovstal" au fost preluati de trupele rusesti. Trupele Azov care mai lupta la Maeiupol sustin ca civilii au fost dusi intr-un lagar. Fortele rusesti sustin ca civili ar fi fost tinuti in zona de catre paramilitarii ucraineni pentru a evita bombardarea pozitiei defensive

 

Update Trupele ruse încearcă să avanseze de la Izium și să încercuiască Rubijne, Severodonețk și Popasnaia, spune Alexei Arestovici, consilierul președintelui Zelensky.

Update Armata rusă a bombardat marți orașul Harkiv. Autoritățile ucrainene susțin că trei persoane au murit și alte 16 au fost rănite.

„Ocupanții au bombardat cartierele Kievsky și Industrialnyi. Rușii folosesc lansatoare de rachete multiple de la o distanță de 35-40 km. Districtele Dergachyovsky și Chuguyevsky au fost, de asemenea, bombardate”, a declarat șeful administrației militare regionale din Harkiv, Oleg Sinegubov.

Update În regiunea Zaporojie, situația s-a agravat. Trupele ruse avansează, spune Oleksandr Starukh, șeful Administrației Militare Regionale din Zaporojie, potrivit unian.net.

Update Liderul republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, susține că astăzi sau mâine trupele ruse vor prelua controlul în totalitate asupra uzinei Azovstal și asupra orașului Mariupol, transmite NEXTA.

Update Surse ucrainene publica imagini surprinse in timpul unui contraatac in regiunea Lugansk. La marginea unui sat, dronele Fortelor Armate Ucrainene au surprins o grupa de militari rusi. In urma loviturilor de artilerie, potrivit autorilor, unii dintre soldatii rusi au murit, altii au fost luati prizonieri

Update Oleksiy Arestovich, consilier al șefului de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, a declarat că Rusia va lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei până în ultima zi a războiului. Potrivit lui, acest lucru va continua cel puțin încă o lună, transmite unian.net.

Update Consecințele bombardamentului de azi noapte într-un cartier din Nikolaev

Update Rachetele rusesti au cazut si in Gradina Zoologica din Nikolaev, oras sub control ucrainean, puternic bombardat noaptea trecuta

Update Imobile afectate de bombardamente ucrainene, astazi, in localitatea Golovchino, regiunea Belgorod, Rusia.

Update Ploaie de bombe peste o zona controlata de trupele ucrainene. Filmarea este facuta in timpul noptii, iar reglarea tirului se face cu ajutorul camerelor cu termoviziune

Update Un tanc greu rusesc - T72 - a fost distrus într-o ambuscada a soldaților ucraineni în care a fost folosit sistemul antitanc "Pion"

Update Reprezentanții organizației Azov Mariupol prezintă aceasta filmare susținând ca "în prezent, la uzina Azovstal sunt mii de civili - copii, femei și bătrâni. Rusia bombardează în mod deliberat Azovstal cu toate armele posibile. Dacă nu există coridoare verzi cu adevărat sigure, acești oameni vor muri"

Azovstal

Update Steagul victoriei sovietice a fost ridicat astăzi la Herson, oraș ocupat de trupele rusești

Update Imagini de astazi din Mariupol, zona centrala a luptelor- Azovstal

Update Podul de cale ferată peste râul Doneț, din apropierea satului Dronivka, regiunea Donețk, a fost distrus, scrie presa ucraineană.

Podul este situat între orașele Iampol și Seversk, în apropiere de așa-zisa frontieră dintre regiunile Donețk și Luhansk. Potrivit autorităților ucrainene, Rusia a lansat o nouă fază a războiului în estul Ucrainei.

Update O statuie a fostului lider sovietic Vladimir Lenin a fost ridicată în Henichesk, în Ucraina ocupată de ruși, arată fotografiile postate luni pe rețelele de socializare, la aproape șapte ani după ce una a fost îndepărtată, relatează CNN.

Orașul Henichesk se află pe malul Mării Azov, în provincia Herson, la nord de granița cu Crimeea anexată de Rusia.
 

Ucraina: "Bătălia din Donbas" începe cu atacuri rusești pe tot frontul

Forțele ruse au lansat ofensiva mult așteptată în estul Ucrainei, încercând să străpungă linia frontului în ceea ce oficialii ucraineni au descris drept a doua fază a războiului, relatează Reuters, care face un bilanț al ultimelor ore ale conflictului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a început luni "Bătălia din Donbas" în estul țării și că o "foarte mare parte din întreaga armată rusă este acum concentrată pe această ofensivă".

"Nu contează câte trupe vor trimite acolo, noi vom lupta. Ne vom apăra", a declarat el într-un mesaj video.

Șeful de stat major al lui Zelenskiy, Andriy Yermak, i-a asigurat pe ucraineni că forțele lor pot ține piept ofensivei în "a doua fază a războiului".

"Aveți încredere în armata noastră, este foarte puternică", a spus el.

Zelensky

Presa ucraineană a raportat o serie de explozii, unele puternice, de-a lungul liniei frontului în regiunea Donețk, bombardamente având loc în Marinka, Slaviansk și Kramatorsk.

Oficialii ucraineni și mass-media au declarat, de asemenea, că au fost auzite explozii în Harkov, în nord-estul Ucrainei, Mykolaiv, în sud, și Zaporizhzhia, în sud-est.

Sirenele de raid aerian au sunat, de asemenea, în principalele orașe din apropierea liniei frontului.

Reuters nu a putut verifica imediat aceste rapoarte.

Cel mai înalt oficial de securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat că forțele ruse au încercat să străpungă apărarea ucraineană "de-a lungul aproape întregii linii a frontului din regiunile Donețk, Luhansk și Harkov".

Alungată de forțele ucrainene din nord, Rusia și-a reorientat ofensiva terestră în cele două provincii estice cunoscute sub numele de Donbas, lansând în același timp lovituri de la distanță asupra altor ținte, inclusiv asupra capitalei Kiev.

Donbasul a fost punctul central al campaniei Rusiei de destabilizare a Ucrainei, începând din 2014, când Kremlinul a folosit persoane interpuse pentru a înființa două "republici populare" separatiste în fostul stat sovietic. De asemenea, aici se află o mare parte din bogăția industrială a Ucrainei, inclusiv cărbune și oțel.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Rusia a lovit sute de obiective militare din Ucraina în cursul nopții.

BIDEN VA DISCUTA CU ALIAȚII

Țările occidentale și Ucraina îl acuză pe președintele rus Vladimir Putin de agresiune neprovocată, iar Casa Albă a anunțat că președintele american Joe Biden va organiza marți o convorbire telefonică cu aliații pentru a discuta despre criză, inclusiv despre cum să se coordoneze în ceea ce privește sancționarea Rusiei.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că dialogul său cu Putin s-a blocat după ce au fost descoperite crime în masă în Ucraina.

Națiunile Unite au declarat luni că bilanțul victimelor civile ale războiului a depășit 2.000 de morți, ajungând la 2.072 la miezul nopții de 17 aprilie, de la începutul invaziei din 24 februarie.

Aproximativ 4 milioane de ucraineni au fugit din țară.

Rusia neagă că a vizat civili în ceea ce numește o operațiune specială pentru demilitarizarea Ucrainei și eradicarea naționaliștilor periculoși. Respinge ceea ce Ucraina afirmă că sunt dovezi ale atrocităților, spunând că Ucraina le-a înscenat pentru a submina negocierile de pace.

"IADUL PE PĂMÂNT

Rusia a încercat să preia controlul total al orașului Mariupol din sud-estul țării, care este asediat de săptămâni întregi și care ar fi un premiu strategic, legând teritoriul deținut de separatiștii pro-ruși din est cu regiunea Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Imaginile video arată blocuri transformate în ruine carbonizate. Locuitorii din districtul Primorskyi găteau pe focuri în afara caselor lor avariate.

"Nu ne simțim bine", a declarat pentru Reuters o rezidentă pe nume Olga. "Am probleme psihice după loviturile aeriene, asta e sigur. Sunt foarte speriată. Când aud un avion, pur și simplu fug".

Consiliul municipal a declarat că cel puțin 1.000 de civili se mai ascund în adăposturi subterane sub vasta oțelărie Azovstal. Maiorul Serhiy Volyna, comandantul brigăzii 36 de pușcași marini din Ucraina, care încă luptă în Mariupol, a făcut apel la ajutor într-o scrisoare adresată Papei Francisc.

"Așa arată iadul pe pământ ... Este timpul (pentru) ajutor, nu doar prin rugăciuni. Salvați-ne viețile din mâinile satanice", a spus el în scrisoare, potrivit unor extrase pe care ambasadorul Ucrainei la Vatican le-a postat pe Twitter.

×
Subiecte în articol: Ucraina