x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 58. Zelenski: Rusia respinge propunerea de armistițiu de Paște

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 58. Zelenski: Rusia respinge propunerea de armistițiu de Paște

22 Apr 2022   •   05:53
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 58. Zelenski: Rusia respinge propunerea de armistițiu de Paște
Sursa foto: Hepta

Vineri, 22 aprilie 2022, este cea de-a 58-a zi de război în Ucraina.

Update Delegaţiile Rusiei şi Ucrainei au avut conversaţii ample în cursul zilei de vineri, a anunţat unul dintre reprezentanţii Moscovei, Vladimir Medinski, fără însă a oferi detalii. În urmă cu câteva zile, Preşedinţia Rusiei a anunţat că a transmis Ucrainei o propunere scrisă despre condiţiile pentru pace. În schimb, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a sugerat vineri, potrivit agenţiei Interfax, că negocierile ar stagna, iar preşedintele Vladimir Putin a acuzat Kievul de "inconsecvenţă" în negocieri.

Update Lapte exploziv! Unii spun ca astfel de cutii au fost impartite de rusi in pachetele umanitare. Altii ca au fost gasite in magazine parasite, acolo unde soldatii rusi ar fi dat iama sa jefuiasca. Regiunea Herson

Update Localitatea Nova Kakhovka din regiunea Herson a fost cucerită. Interesante sunt drapelele arborate de rusi

 

Update Imagini din Mariupol

Update Trupe speciale ale rusilor au fost aduse sa curete Mariupolul. Asa cum au anuntat, punctele defensive ale ucrainenilor vor ramane inconjutate pana cand combatantii se vor preda. In conditiile in care trupele speciale ruse au ordin  sa-i elimine pe inamici, Ministerul rus al Apararii a anuntat puboic ca este dispus sa inceteze focul la Azovstsl pentru o perioada.

 

Update Trupe noi inainteaza in regiunea Harkov

Update Un avion militar de transport AN 26 ucrainean s-a prabusit in regiunea Zaporojie

Update Propaganda rusa. In incercarea, probabil, de a estompa pierderea crucisatorului Moskva, Ministerul rus al Apararii publica imagini cu lansarea de rachete Calibr asupra unor obiective ucrainene de pe o fregata din Marea Neagra. Pozitia navei si data atacului nu sunt facute publice

 

 

Update  Camioane avariate si jefuite de rusi. In regiunea Harkiv, pe o sosea in apropiere de satul Tsupovka. Soseaua este linie a frontului 

Update Steagul Republicii Populare Donetk a fost arborat deasupra Mariupolului

Update ! Gest de curaj! În Melitopol - oraș ocupat de trupele rusesti - un localnic smulge drapelul Federației Ruse

Update Irina Veresciuk, vicepremierul Ucrainei:  „Iată ceea ce vreau să explic presei internaționale despre Azovstal: Există militarii noștri, precum și aproximativ 1000 dintre civilii noștri la Azovstal.

Există coridoare prin care armata să se predea. Rușii ne-au furnizat unul, dar nu avem nevoie de el, deoarece armata noastră nu vrea să se predea.

Există, de asemenea, un coridor umanitar pentru evacuarea civililor din zona de luptă. Avem nevoie de un astfel de coridor de la Azovstal pentru a evacua femeile, copiii și bătrânii.

Rușii refuză să deschidă un coridor pentru civili, pretinzând cu cinism că nu înțeleg diferența dintre un coridor pentru ca militarii să se predea și un coridor umanitar pentru a evacua civilii.

Dar ei înțeleg totul. Doar că ei încearcă să pună o presiune suplimentară asupra armatei noastre.

Foarte puțini dintre vorbitorii oficiali de rusă nu le este rușine să spună minciuni că a fost asigurat coridorul umanitar, dar din anumite motive civilii noștri nu vor să-l folosească.

Este important ca mass-media internațională să înțeleagă clar adevărul: rușilor le este frică să asalteze Azovstal, dar în același timp blochează cu bună știință și cinic eliberarea civililor din Azovstal, încercând astfel să pună presiune suplimentară asupra armatei noastre.

Din nou, facem apel la liderii mondiali și comunitatea internațională să depună imediat toate eforturile pentru a deschide coridorul umanitar de la Azovstal pentru femei, copii și vârstnici”.

Rușii filmează coridoarele și anunță prin stații traseele

Update Trupele ruse au inceput sa adopte tactici de gherila folosite pana acum de ucraineni

Update ❗Batalionul principal al separatistilor -Somali - alaturi de alte unitati din Donetk care lupta de partea rusilor a parasit Mariupolul. Trupele vor fi dispuse in alte zone ale frontului. Plecarea din "noul Stalingrad" unde cei din "Somali" au contribuit considerabil la producerea tragediei s-a facut in nota optimista. "Victorie", striga separatistii. Potrivit celor anuntate  in zona Azovstal vor ramane unitati speciale care se vor ocupa de "curatarea locului"

Update La fel, Brigada 93 Kholidnoyarsk (ucraineana) a doborat in regiunea Izium un bombardier rusesc

Update Apararea teritoriala ucraineana a publicat o filmare in care, asa cum afirma, doua elicoptere rusesti au fost doborate. Estul Ucrainei.

Update In Yoshkar Ola - oras din vestul Rusiei - locuitorii aclama trupele care se indreapta catre frontul ucrainean

Update ❗ Putin a ordonat ca trupele sa nu se mai concentreze pe Azovstal. Exista imagini cu batalioane care se muta de la Mariupol. Insa, acolo au ramas luptele. Ca astea de acum unde sunt prezentate "Forțele Speciale ale Ministerului Afacerilor Interne care curata „Azovstal”. „Acum există o extindere a flancurilor și, cel mai important, acoperirea grupului principal avansat, care curăță și eliberează acest sector al uzinei”, spune un soldat.

Update Odesa. Balamuc la pașapoarte. A se remarca și numărul mare de bărbați

Update Ucraina nu va deschide vineri coridoarele umanitare pentru civili, din cauza "pericolului de pe trasee", anunță Sky News.

Update Undeva, pe frontul din Ucraina. Un tanc rusesc a primit o lovitură de grenadă. Blindatul a explodat. Turela s-a desprins, a zburat în aer și s-a înfipt la etajul unui bloc, căzând prin plafonul imobilului

Update Atac aerian asupra unor zone din Lugansk cu aeronave SU 25 BKS

Update Ambuscada in care au fost prinsi doi soldati ucraineni. A se remarca cu ce se trage in ei. Prima data "luneta", pe urma...AG-ul!

Update Cecenii considera ca au cucerit Mariupolul. Kadirov a declarat oficial: "Astăzi, comandantul suprem Vladimir Putin a anulat atacul asupra întreprinderii și a ordonat să se concentreze asupra altor sarcini. Scopul principal a fost deja atins, Bandera și naționaliștii sunt blocați în zonele industriale și nu vor merge nicăieri. Singura lor cale de ieșire este să se predea. Sper că sunt suficient de deștepți să facă asta"

Update Volodimir Zelensky acuză Rusia că încearcă să organizeze un „fals referendum pentru independenţă în regiunile Herson şi Zaporojie”. Într-un mesaj video postat pe Facebook, Zelensky le-a cerut locuitorilor din regiunile sudice ale Ucrainei Herson şi Zaporojie să aibă grijă ce informaţii le oferă invadatorilor, spunând că dacă li se cere să completeze chestionare nu este pentru a fi ajutaţi sau pentru a se face un „recensământ” al celor care locuiesc într-o anumită zonă, ci pentru „a falsifica aşa-zisul referendum privind ţara, dacă va veni un ordin de la Moscova să pună în scenă un astfel de spectacol”.

Update Autortiățile ucrainene susțin că forțele ruse au bombardat regiunea Dnepropetrovsk. Astfel, potrivit oficialilor ucraineni, infrastructura feroviară a fost avariată.

Şeful administraţiei militare regionale Dnepropetrovsk, Valentin Reznichenko, susține că atacurile au fost efectuate asupra infrastructurii feroviare din districtul Novomoskovsky.

Zelenski: Rusia respinge propunerea de armistițiu de Paște

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a confirmat informațiile potrivit cărora Rusia a respins o propunere de încetare umanitară a focului de Paște.

Încetarea focului, propusă să înceapă la 21 aprilie și să dureze patru zile, a fost menționată pentru prima dată de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la 20 aprilie.

Aceasta ar acoperi perioada Paștelui creștin ortodox, care începe sâmbătă și se încheie duminică dimineața.

„Perioada de patru zile de Paște ar trebui să fie un moment în care să ne unim în jurul salvării de vieți și al continuării dialogului pentru a pune capăt suferinței din Ucraina", a declarat Guterres.

El a sugerat ca această perioadă să fie folosită pentru a crea coridoare umanitare pentru cei care se află încă pe linia întâi a războiului cu Rusia.

Anterior, joi, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a afirmat că această propunere a fost respinsă de Rusia.

Zelensky

×
Subiecte în articol: Ucraina Volodimir Zelenski