x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 79. Forțele armate ale Ucrainei anunță că au respins 10 atacuri ale trupelor ruse în Donbas

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 79. Forțele armate ale Ucrainei anunță că au respins 10 atacuri ale trupelor ruse în Donbas

13 Mai 2022   •   06:53
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 79. Forțele armate ale Ucrainei anunță că au respins 10 atacuri ale trupelor ruse în Donbas
Sursa foto: Hepta

Vineri, 13 mai 2022, este cea de-a 79-a zi de război în Ucraina.

Update Forțele armate ale Ucrainei anunță că au respins 10 atacuri ale trupelor ruse în Donbas.

„Apărătorii ucraineni au respins 10 atacuri inamice. Luptele cu ocupantul continuă în alte trei locații”, se arată în raport.

Update Punct de comanda ucrainean "eliminat" tot cu artileria. Tot Donetk. Sursa: Voenkor

Update Punct de comanda rusesc "eliminat" de armata ucraineana cu ajurorul artileriei. Donetk. Sursa: Azov Nipru

Update Astazi. Un atac rusesc. Pe pozitie: care de artilerie grea MSTA S si aruncatoare Grad in apropierea Harkovului

Update Trei foști președinți ai Ucrainei, Leonid Kucima, Viktor Iuşcenko și Petro Poroșenko, îndeamnă liderii mondiali să contribuie la salvarea soldaților ucrainenei de la uzina „Azovstal” din Mariupol. Despre asta anunță Petro Poroșenko, care a publicat pe pagina sa de Facebook apelul oficial al celor trei foști lideri ai Ucrainei.

„Noi, Leonid Kucima, Viktor Iuşcenko şi Petro Poroşenko, al doilea, al treilea şi al cincilea preşedinți ai Ucrainei, facem apel la liderii ţărilor lumii. La statele membre ale Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Canada, China, Turcia și altele, precum și ONU. Solicităm să ajutați autoritățile ucrainene, prin toate resursele diplomatice disponibile, să salveze viețile ucrainenilor civili și militari, pe care Rusia, la ordinul lui Putin, încearcă să-i distrugă pe teritoriul uzinei „Azovstal”, se arată în adresarea semnată ce cei trei poști președinți ai Ucrainei.

Update Șeful Administrației Militare Regionale din Donețk, Pavel Kirilenko anunță că trupele ruse continuă să bombardeze localitățile din regiune. Pentru a doua zi consecutiv, rușii bombardează fabrica de produse chimice din Avdeevka: un muncitor a fost rănit, unele echipamente au fost avariate.

De asemenea, joi, în urma atacurilor rusești asupra localității Avdeevka, o persoană a murit, iar alta a fost rănită. Cel puțin 11 case din oraș au fost avariate în ultimele două zile. O persoană a fost rănită și 5 case au fost avariate joi în Torețk. Două clădiri rezidențiale au fost avariate în Svitlodarsk.

Update Bulgaria. Expozitie: "Strigatul mamei ucrainene"

Update Canalele rusesti se lauda ca a început productia de serie a unui nou blindat: BM 30 D "Spitsa". Ar fi controlat prin telecomanda

Update Tipic. Tik tok (ceceni) si tancuri care distrug tot. Popasna

Update Ministerul rus al Apararii anunta ca atacurile cu  rachete de croaziera au distrus capacitatea de lucru a rafinariei din Kremenciuk, regiunea Poltava. Totodata, toate depozitele de carburant au fost distruse. Rusii sustin ca respectiva rafinarie alimenta cu combustibil trupele ucrainene care lupta pe frontul Donbas

Update Șeful administrației regionale din regiunea Sumî, Dmitri Jivițki, a arătat consecințele unui atac cu rachete lansată noaptea trecută asupra regiunii.

Update Ministerul britanic al Apărării anunță că, potrivit ultimelor date oferite de serviciile secrete, Rusia depune eforturi semnificative în încercarea de a înainta în direcția Slaviansk și Kramatorsk. Scopul principal în această direcție este încercuirea forțelor ucrainene, izolându-le de sprijinul din partea armatei ucrainene din vestul țării.

Fotografiile arată că în timp ce traversa râul Severski Doneț la vest de Severodonețk, Rusia a pierdut vehicule blindate de la cel puțin un grup tactic de batalion, precum și echipamente desfășurate pentru construirea de poduri de pontoane.

Trupele ruse nu reușesc să obțină niciun succes semnificativ, în ciuda concentrării forțelor în această zonă după retragerea și redistribuirea unităților din regiunile Kiev și Cernigov.

Update Patru nave și două submarine ale Federației Ruse, cu peste 30 de rachete de croazieră „Caliber” se află acum în Marea Neagră. Potrivit Comandamentului Operațional „Sud”, există în continuare amenințarea atacurilor cu rachete atât în ​​sudul, cât și pe întreg teritoriul Ucrainei.

Marea neagra

Update Cum arata Insula Serpilor. Surse ucrainene sustin ca ambarcatiunea scufundata din imagini este nava ruseasca de debarcare Serna. La mal mai sunt doua nave: una de debarcare si o macara plutitoare.

Update Dupa ce au schimbat numele strazilor, iar panourile de circulatie sunt in limba rusa, la Melitopol s-a decis si schimbarea numerelor de inmatriculare al aitovehiculelor. In locul drapelului ucrainean, stema orașului Alexandrovsk din 1811 și în loc de UA (Ucraina) a aparut TVR, - adică provincia Tauride.

Update Un sat fără importanță din regiunea Lugansk. Făcut praf de aviația rusă

Update Lupte la sol, de gherila, sustinute de militarii Azov

Update Atacuri aeriene care continua de ieri seara ale aviatiei rusesti

Update În satul Bolișaia Aleksandrovka, regiunea Herson, Forțele Armate ale Ucrainei au dat o lovitură zdrobitoare depozitului de muniții al Federației Ruse.

Apărătorii ucraineni menționează că, pe lângă echipamentele scumpe și un stoc mare de rachete, au fost distruși aproximativ 70 de soldați ruși.

Update Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că rușii continuă să atace regiunea Harkov.
În nordul regiunii Lugansk, rușii și-au concentrat eforturile, în special, pe stabilirea controlului deplin asupra localității Rubijne.

Rușii care înaintează spre Liman și-au fixate pozițiile în zona Aleksandrovka dintre Izium și Liman.

La sud de Severodonețk, rușii atacă fără succes în direcția Orekhov și Komishuvakha.

La Mariupol, rușii bombardează Azovstalul asediat.

Pe fronturile din regiunile Zaporojie, Herson și Nikolaev, conform raportului, nu există progrese, bombardamentele reciproce și raidurile aeriene continuă.

Potrivit Statului Major, în Donbas, trupele rusești au pierdut 13 tancuri, alte 27 de vehicule blindate, opt sisteme de artilerie, un elicopter Ka-52 și cinci drone. În plus, o rachetă de croazieră a fost doborâtă.

ucraina

O navă militară rusă arde în Marea Neagră, anunță Ucraina

O navă de sprijin rusă, "Vsevolod Bobrov", era remorcată la Sevastopol din zona Insulei Șerpilor după ce a luat foc, potrivit lui Serhii Bratchuk, purtător de cuvânt al Administrației militare regionale Odesa, anunță CNN,

Zona Insulei Șerpilor eeste teatrul unor confruntări intense între forțele ruse și cele ucrainene, ambele părți anunțând că au provocat pagube adversarului.

×
Subiecte în articol: Ucraina