x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 89. Consilierul Rusiei la ONU a demisionat, criticând dur invazia țării sale în Ucraina

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 89. Consilierul Rusiei la ONU a demisionat, criticând dur invazia țării sale în Ucraina

23 Mai 2022   •   07:58
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 89. Consilierul Rusiei la ONU a demisionat,  criticând dur invazia țării sale în Ucraina
Sursa foto: Hepta

Luni, 23 mai 2022, este cea de-a 89-a zi de război în Ucraina.

Update Consilierul Rusiei la Geneva, Boris Bondarev, a demisionat, criticând dur invazia țării sale în Ucraina. Anunțul a fost făcut de avocatul internațional Hillel Neuer, specializat în apărarea drepturilor omului, care a postat pe Twitter și mesajul diplomatului.

 

Update O instanţă ucraineană l-a condamnat luni pe comandantul de tanc rus Vadim Şişmarin la închisoare pe viaţă, în urma primului proces pentru crimă de război după invazia rusă în Ucraina, începută în 24 februarie, transmite Reuters.

Şişmarin, în vârstă de 21 de ani, şi-a recunoscut vina de a-l fi împuşcat mortal, la ordinul unui superior, pe un bărbat de 62 de ani, civil, la data de 28 februarie, în satul Ciupahivka.

Update Brigada 79 de asalt aerian din Ucraina a distrus un tanc rusesc T-72B3 care a încercat să se retragă în Est.

Ucraina refuză concesiile, în timp ce rușii atacă în est și sud

Ucraina a exclus o încetare a focului sau orice concesii teritoriale către Moscova, în timp ce Rusia și-a intensificat atacul în estul și sudul țării, lovind regiunile Donbas și Mykolaiv cu atacuri aeriene și focuri de artilerie, scrie Reuters.

Poziția Kievului a devenit din ce în ce mai intransigentă în ultimele săptămâni, pe măsură ce Rusia a înregistrat eșecuri militare, în timp ce oficialii ucraineni au devenit tot mai îngrijorați că ar putea fi presați să sacrifice terenuri pentru un acord de pace.

"Războiul trebuie să se încheie cu restabilirea completă a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei", a declarat duminică, într-o postare pe Twitter, Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean.

Președintele polonez Andrzej Duda a oferit sprijinul Varșoviei, declarând duminică în fața legislativului de la Kiev că comunitatea internațională trebuie să ceară retragerea completă a Rusiei și că sacrificarea oricărui teritoriu ar fi o "lovitură uriașă" pentru întregul Occident.

Luând cuvântul în cadrul aceleiași sesiuni parlamentare, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reînnoit o pledoarie pentru sancțiuni economice mai puternice împotriva Moscovei. "Nu ar trebui folosite jumătăți de măsură atunci când agresiunea trebuie oprită", a spus el.

La scurt timp după ce ambii au terminat de vorbit, în capitală s-a auzit o sirenă de raid aerian, un memento că războiul continuă chiar dacă linia frontului se află acum la sute de kilometri distanță.

Zelenski a declarat, la o conferință de presă împreună cu Duda, că între 50 și 100 de ucraineni mor în fiecare zi pe frontul de est.

"Ei șterg Sievierodonetsk de pe fața pământului"

Rusia desfășoară o ofensivă majoră în Luhansk, una dintre cele două provincii din Donbas, după ce a pus capăt unor săptămâni de rezistență a ultimilor luptători ucraineni în portul strategic Mariupol din sud-estul țării.

Cele mai grele lupte s-au concentrat în jurul orașelor gemene Sievierodonetsk și Lysychansk, a declarat duminică consilierul ministrului de interne Vadym Denysenko la televiziunea ucraineană.

Orașele formează partea estică a unui buzunar controlat de ucraineni pe care Rusia încearcă să îl cucerească de la jumătatea lunii aprilie, după ce nu a reușit să captureze Kievul și și-a mutat atenția spre estul și sudul țării.

Serhiy Gaidai, guvernatorul din Luhansk, a declarat într-un interviu acordat unei televiziuni locale că Rusia folosește tactica "pământului pârjolit" în regiune. "Ei șterg Sievierodonetsk de pe fața pământului", a spus el.

Bombardamentele ruse și "luptele grele" în apropiere de Sievierodonetsk au continuat, dar forțele invadatoare nu au reușit să securizeze satul Oleksandrivka, aflat în apropiere, potrivit unei declarații militare ucrainene.

Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că forțele sale au bombardat cu lovituri aeriene și artilerie centrele de comandă, trupele și depozitele de muniție ucrainene din Donbas și regiunea Mykolaiv din sud. citește mai mult

Duminică seara, mai multe explozii au fost auzite în tot orașul Mykolaiv, a declarat primarul Oleksandr Senkevich într-o postare pe rețelele de socializare.

Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste rapoarte de pe câmpul de luptă.

Separatiștii susținuți de Rusia controlau deja părți din Luhansk și din orașul vecin Donețk înainte de invazie, dar Moscova vrea să pună mâna pe restul teritoriului deținut de ucraineni în regiune.

Armata ucraineană a declarat că șapte civili au fost uciși și opt răniți în timpul atacurilor rusești din Donețk duminică. Cifrele pentru Luhansk nu au fost dezvăluite.

Principalul negociator al Ucrainei, consilierul Zelenskiy Mykhailo Podolyak, a exclus orice concesii teritoriale și a respins apelurile pentru o încetare imediată a focului, spunând că aceasta ar însemna că trupele ruse vor rămâne în teritoriile ocupate, ceea ce Kievul nu poate accepta.

"Forțele (ruse) trebuie să părăsească țara și după aceea reluarea procesului de pace va fi posibilă", a declarat Podolyak într-un interviu acordat sâmbătă agenției Reuters, referindu-se la apelurile pentru o încetare imediată a focului ca fiind "foarte ciudate".

Concesiile s-ar întoarce împotriva lor, deoarece Rusia ar folosi pauza în lupte pentru a reveni mai puternică, a spus el.

Apelurile recente pentru o încetare imediată a focului au venit din partea secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, și a premierului italian Mario Draghi.

Sfârșitul luptelor din Mariupol, cel mai mare oraș cucerit de Rusia, i-a oferit lui Putin o victorie rară după o serie de eșecuri în aproape trei luni de luptă.

Ultimele forțe ucrainene adăpostite în vasta oțelărie Azovstal din Mariupol s-au predat, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Ucraina nu a confirmat această evoluție, dar un comandant al uneia dintre unitățile din uzină a declarat într-o înregistrare video că trupelor li s-a ordonat să se retragă.

Controlul deplin al Mariupolului oferă Rusiei o rută terestre care leagă Peninsula Crimeea, pe care Moscova a cucerit-o în 2014, de Rusia continentală și de părți din estul Ucrainei deținute de separatiștii pro-ruși.

Compania rusă de gaze de stat Gazprom a declarat sâmbătă că a oprit exporturile de gaze către Finlanda după ce Helsinki a refuzat să plătească în ruble. Luna trecută, Moscova a tăiat gazele din Bulgaria și Polonia după ce acestea au refuzat condiții similare.

În paralel cu sancțiunile, națiunile occidentale au intensificat livrările de arme și alte tipuri de ajutor pentru Ucraina, inclusiv un nou pachet de 40 de miliarde de dolari din partea Statelor Unite.

Moscova spune că sancțiunile occidentale și ajutorul pentru Kiev echivalează cu un "război prin procură" din partea Washingtonului și a aliaților săi.

×
Subiecte în articol: Ucraina