x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 91. Uzina Motor Sich din Zaporoje a fost "anihilată" de rachetele lansate de catre Flota Rusă a Mării Negre!!

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 91. Uzina Motor Sich din Zaporoje a fost "anihilată" de rachetele lansate de catre Flota Rusă a Mării Negre!!

25 Mai 2022   •   07:22
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 91. Uzina Motor Sich din Zaporoje a fost "anihilată" de rachetele lansate de catre Flota Rusă a Mării Negre!!
Sursa foto: Hepta

Miercuri, 25 mai 2022, este cea de-a 91 -a zi de război în Ucraina.

Update Ucraina a denunţat miercuri instaurarea unei proceduri speciale de către Moscova care simplifică acordarea de paşapoarte ruseşti ucrainenilor din regiunile ocupate de trupele ruse, calificând aceasta drept o "încălcare flagrantă" a integrităţii sale teritoriale, relatează AFP.

"Acordarea forţată de paşapoarte ucrainenilor din Herson şi Zaporojie este o nouă dovadă a obiectivului criminal al războiului Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat Ministerul de Externe ucrainean într-un comunicat.

Update Șeful administrației militare regionale Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko, a anunțat, pe Telegram, că miercuri dimineață, rușii au tras trei rachete asupra orașului Krivoi Rog, distrugând o fabrică.

„Noaptea a fost din nou o alarmă aeriană continuă. Dimineața  inamicul a tras trei rachete spre Krivoi Rog. Au vizat o întreprindere care a fost grav avariată”, a spus Valentin Reznichenko.

Update Uzina Motor Sich din Zaporoje a fost "anihilata" de rachetele lansate de catre Flota Rusa a Marii Negre!!

 

 

Update Un sat fara importanta din regiunea Lugansk. "Alah Ekber....Bandera (denumire data luptatorilor ucraineni de catre ceceni, cu referire la liderul naționalist Stepan Bandera) iesi sa te impusc". Din sat n-a mai ramas mai nimic. Iar ucrainenii din Batalionul Azov Nipru anunță ca unul din comandantii tik-tok-erilor (porecla data cecenilor) a fost "eliminat"

Update Propaganda cecena. Realizata si publicata chiar de liderul de la Groznii, Ramzan Kadirov.

Update Acum, in Saltovka - regiunea Harkov

Update Localitatea Krasni Liman a fost "eliberata" cu lovituri de artilerie grea MISTA S

Update Nou tip de armament în Ucraina. De râsul... rușilor 

Update Cand esti la pescuit si nu trage fiindca si-au montat unii aruncatoarele Grad langa balta

Rusia lansează un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în estul țării

Forțele rusești au dat marți un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în două orașe situate de-a lungul unui râu din estul Ucrainei, o bătălie care ar putea determina succesul sau eșecul principalei campanii a Moscovei în est, scrie Reuters.

La exact trei luni după ce președintele Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor în Ucraina, autoritățile din cel de-al doilea oraș ca mărime, Harkov, au redeschis metroul, unde mii de civili s-au adăpostit timp de luni de zile din cauza bombardamentelor neîncetate.

Măsura a reflectat cel mai mare succes militar al Ucrainei din ultimele săptămâni: împingerea forțelor rusești în mare parte în afara razei de acțiune a artileriei din Harkov, așa cum au făcut-o din capitala Kiev în martie.

Dar bătăliile decisive ale ultimei faze a războiului continuă să se desfășoare mai la sud, unde Moscova încearcă să cucerească regiunea Donbas din două provincii estice, Donețk și Luhansk, și să prindă forțele ucrainene ca într-o menghină, pe principalul front estic.

„Situația de pe frontul (de est) este extrem de dificilă, deoarece soarta acestei țări se decide poate (acolo) chiar acum”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, în cadrul unui briefing televizat.

Cea mai estică parte a buzunarului Donbasului controlat de ucraineni, orașul Sievierodonetsk, pe malul estic al râului Siverskiy Donets, și orașul geamăn Lysychansk, pe malul vestic, au devenit câmpul de luptă esențial în această zonă, cu forțele rusești care avansează din trei direcții pentru a le încercui.

„Inamicul și-a concentrat eforturile pe desfășurarea unei ofensive pentru a încercui Lysychansk și Sievierodonetsk”, a declarat Serhiy Gaidai, guvernatorul provinciei Luhansk, unde cele două orașe se numără printre ultimele teritorii încă deținute de Ucraina.

„Intensitatea focului asupra orașului Sievierodonetsk a crescut de mai multe ori, pur și simplu distrug orașul”, a declarat el la televiziune, adăugând că acolo locuiesc aproximativ 15.000 de persoane.

Forțele rusești au preluat controlul asupra a trei orașe din regiunea Donețk, inclusiv Svitlodarsk, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko pentru o filială locală a Radio Free Europe/Radio Liberty.

Svitlodarsk se află la 80 km sud-vest de Sievirodonetsk.

Mai la vest, în Slovyansk, unul dintre cele mai mari orașe din Donbas aflate încă în mâinile ucrainenilor, sirenele de raid aerian au sunat marți, dar străzile erau încă ocupate, cu o piață plină, copii care se plimbau cu bicicleta și un muzician de stradă care cânta la vioară lângă un supermarket.

×