x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 92. Forțele ruse bombardează peste 40 de orașe în Donbas

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 92. Forțele ruse bombardează peste 40 de orașe în Donbas

26 Mai 2022   •   07:10
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 92. Forțele ruse bombardează peste 40 de orașe în Donbas
Sursa foto: hepta

Joi, 26 mai 2022, este cea de-a 92-a zi de război în Ucraina.

Update Ministerul Apărării din Ucraina a publicat joi, 26 mai, un nou videoclip cu un atac al armatei ruse asupra satului Novomykhailivka din regiunea Donețk, în estul țării.

Potrivit armatei, rușii au folosit rachete termobarice de pe sisteme TOS-1.

Update Aleksandr Kobets, numit „primar” de armata rusă în Hersonul ocupat, este fost membru al KGB-ului sovietic și al Serviciului de Securitate al Ucrainei, locuind de multă vreme la Kiev. Omul ocupanților în vârstă de 62 de ani nu a apărut în public, nu există informații despre el pe rețelele de socializare.

Update Șeful administrației militare regionale Luhansk, Serhiy Gadai, a anunțat, într-un mesaj pe Telegram, că cel puțin două persoane au murit în urma bombardamentelor rusești asupra orașului Lisichansk și a suburbiilor acestuia.

„Rușii au început un puternic și de lungă durată bombardament de artilerie asupra Lisichansk, pe 25 mai. Inamicul a încercat să ia cu asalt apărarea lângă Ustinivka și, în același timp, a bombardat acest sat și orașul din apropiere, Lisychansk. Rezultatul, doi oameni au fost uciși. Proiectilul a lovit centrul de ajutor umanitar și a avariat o mașină de voluntari care livra alimente în regiunea Luhansk”, a transmis Serhiy Gadai. 

;

Ucraina: forțele ruse bombardează peste 40 de orașe în Donbas

Forțele ruse au bombardat peste 40 de orașe din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, a declarat armata ucraineană, amenințând să închidă ultima cale principală de scăpare pentru civilii prinși în calea invaziei lor, aflată acum în a patra lună, relatează Reuters.

După ce nu a reușit să cucerească capitala Ucrainei, Kiev, sau al doilea oraș al acesteia, Harkov, Rusia încearcă să preia controlul deplin asupra Donbasului, format din două provincii estice pe care Moscova le revendică în numele separatiștilor.

Rusia a trimis mii de trupe în regiune, atacând din trei părți în încercarea de a încercui forțele ucrainene care rezistă în orașele Sievierodonetsk și Lysychansk. Căderea acestora ar lăsa întreaga provincie Luhansk sub control rusesc, un obiectiv cheie al Kremlinului.

"Ocupanții au bombardat peste 40 de orașe din Donețk și regiunea Luhansk, distrugând sau deteriorând 47 de situri civile, inclusiv 38 de case și o școală. Ca urmare a acestui bombardament, cinci civili au murit și 12 au fost răniți", a precizat pe Facebook Forța operativă comună a forțelor armate ucrainene.

În comunicat se precizează că au fost respinse 10 atacuri inamice, au fost distruse patru tancuri și patru drone și au fost uciși 62 de "soldați inamici".

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că trupele ruse "ne depășesc puternic numeric" în unele părți din est.

Reuters nu a putut confirma în mod independent rapoartele privind câmpul de luptă.

În timp ce Moscova încearcă să își consolideze controlul asupra teritoriului pe care l-a cucerit, președintele Vladimir Putin a semnat un decret care simplifică procesul de obținere a cetățeniei ruse și a pașapoartelor pentru locuitorii din districtele capturate.

Parlamentul rus a eliminat miercuri limita superioară de vârstă pentru serviciul contractual în armată, subliniind necesitatea de a înlocui trupele pierdute.

Într-un discurs video de noapte târziu, Zelenski, comentând noile reguli de înrolare rusești, a declarat: "Ei nu mai au suficienți tineri, dar încă mai au dorința de a lupta. Va fi nevoie de timp pentru a zdrobi această voință".

Zelenski a declarat săptămâna aceasta că conflictul ar putea fi încheiat doar prin discuții directe între el și Putin.

MORMINTE ÎN MASĂ
Poliția din Lysychansk colectează cadavrele persoanelor ucise pentru a le îngropa în gropi comune, a declarat guvernatorul regional din Luhansk, Serhiy Gaidai. Aproximativ 150 de persoane au fost îngropate într-o groapă comună într-un district din Lysychansk, a adăugat el.

Familiile persoanelor îngropate în gropi comune vor putea efectua o reînhumare după război, iar poliția eliberează documente care să le permită ucrainenilor să obțină certificate de deces pentru cei dragi, a spus Gaidai.

O rachetă a provocat un crater într-o cale ferată și a avariat clădirile din apropiere în Pokrovsk, un oraș din Donbas controlat de ucraineni care a devenit un centru important pentru aprovizionare și evacuare.

În Kramatorsk, mai aproape de linia frontului, străzile erau în mare parte pustii, în timp ce în Sloviansk, mai la vest, mulți locuitori au profitat de ceea ce Ucraina a spus că a fost o pauză în asaltul rusesc pentru a pleca.

Mai la nord, două persoane au fost ucise și șapte rănite de bombardamentele artileriei ruse asupra orașului Balakliya din regiunea Harkov, a declarat pe Facebook un consilier al guvernatorului acestuia.

Rusia vizează, de asemenea, sudul Ucrainei, unde oficialii au declarat că bombardamentele au ucis un civil și au avariat zeci de case în Zaporozhzhia, iar rachetele au distrus o instalație industrială în Kryviy Rih.

CRIZA ALIMENTARĂ
Moscova a blocat navele din sudul Ucrainei care în mod normal ar fi trebuit să exporte cereale ucrainene și ulei de floarea-soarelui prin Marea Neagră, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la nivel global. Uniunea Africană a îndemnat miercuri cele două țări să deblocheze exporturile de cereale și îngrășăminte pentru a evita o foamete generalizată.

Rusia a acuzat sancțiunile occidentale pentru criza alimentară. Aceasta a declarat miercuri că este pregătită să ofere un coridor umanitar pentru ca navele care transportă alimente să părăsească Ucraina, dar a dorit ca în schimb să fie ridicate sancțiunile.

Statele Unite au împins miercuri Rusia mai aproape de incapacitate de plată a datoriilor, prin faptul că nu i-au prelungit licența de plată a deținătorilor de obligațiuni. Această derogare a permis Moscovei să mențină până acum plățile datoriei guvernamentale.

Comisia Europeană a propus miercuri ca încălcarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei să devină o infracțiune.

De asemenea, UE a declarat că speră să ajungă la un acord asupra sancțiunilor privind petrolul rusesc înainte de următoarea reuniune a liderilor UE.

Dar Rusia, cel puțin pentru moment, nu duce lipsă de bani. Veniturile din petrol și gaze s-au ridicat la 28 de miliarde de dolari numai în luna aprilie, pe fondul prețurilor ridicate la energie.

Oficial ucrainean: doi morți și șapte răniți în urma bombardamentelor din regiunea Harkov

Două persoane au fost ucise miercuri în timpul unui bombardament al rușilor în regiunea Harkov, potrivit oficialilor ucraineni, citați de CNN.

Oficialii regionali din Ucraina spun că două persoane au fost ucise în timpul bombardamentele rusești asupra orașului Balakliya, care se află pe linia frontului în regiunea Harkov.

Nataliya Popova, un consilier al șefului Consiliului Regional din Harkov, a declarat că șapte persoane au fost rănite în bombardamentele de miercuri, inclusiv un copil care se află în stare critică.

Balakliya se află la nord-vest de Izium, care este ocupat de forțele rusești și a devenit platforma acestora pentru atacuri în sudul regiunii Donețk.

×
Subiecte în articol: Ucraina