x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Loc fruntas la infractionalitate

Loc fruntas la infractionalitate

de Ana Maria Luca    |    05 Iul 2005   •   00:00
Loc fruntas la  infractionalitate
CORESPONDENTA DIN LONDRA
Ambasadorul Romaniei la Londra, Dan Ghibernea, nu se poate desparti de televizor si de stirile din tara. Sta in picioare, in mijlocul biroului, si urmareste intens un post romanesc. E foarte prins de discutiile despre motiunile din Parlamentul romanesc. Ofteaza, se asaza in spatele biroului si, in timp ce ne spune cateva dintre necazurile romanilor din Marea Britanie, mai trage cu ochiul catre micul ecran.

Jurnalul National: Exista cifre oficiale despre marimea comunitatii romanesti in Marea Britanie?
Dan Ghibernea: Cifre oficiale practic nu avem. Dar din estimarile noastre si ale Politiei britanice reiese ca sunt aproximativ 35.000 de romani cu forme legale si probabil inca vreo 25.000 cu statut, sa-l numim, "ambiguu". Dar o cifra exacta nu este. Pentru ca este si un circuit al lor. Vin, stau sase luni, apoi pleaca in alte tari. Practic, nu poate nimeni sa spuna exact cati romani sunt in Marea Britanie. Practic, in tot Regatul Unit sunt raspanditi. Am intalnit comunitati in Scotia, in Tara Galilor, in sudul Angliei. In Oxford si Cambridge avem foarte multi studenti. Avem foarte multi tineri aici care, spre marea mea mandrie, sunt la cele mai prestigioase universitati. La Oxford si Cambridge sunt cel putin cate 20-25. Sunt studenti care obtin burse, carora le mai trimit parintii, sunt tineri care fac eforturi extraordinare. Am intalnit foarte multi dintre ei si am avut o surpriza foarte placuta.

Cum i-ati intalnit?
Au un site studentii romani. Am avut multe intalniri cu ei. Oxford, Newcastle, Glasgow. M-am intalnit cu ei acolo. Pentru ca e foarte interesant de unde vin, ce vor sa faca mai departe, daca vor sa se intoarca in Romania... Si pot sa spun ca sunt foarte bine vazuti. Pentru ca sunt studenti foarte buni. Pentru ca in continuare materia cenusie din Romania este pe primul loc.

Si ce fac englezii in situatia asta? Incearca sa-i retina aici?
Aici nimeni nu recruteaza pe nimeni. Nu englezii sunt cei care-i retin. Problema este ca majoritatea studentilor romani de varf vrea sa ramana aici. Sau sa lucreze pentru firme mari. In Marea Britanie, cu ramasul e destul de complicat. Adica circuitul hartiilor este greu, anevoios, dureaza mult. Este mult mai simplu sa aplici la o firma din Statele Unite ale Americii sau din Germania, din Spania. Si faptul ca esti absolvent la Oxford sau Cambridge conteaza mult la un CV. Si atunci ajung sa lucreze in banci, companii multinationale, mari firme de asigurari.

Apropo de problemele pe care le au romanii cu procesarea lenta a cererilor pentru viza sau pentru extinderea vizelor se poate face ceva?
Este o problema reala. E o realitate cu care nu se poate lupta nimeni, nici macar britanicii. Sistemul este foarte clar, dar este greoi, ia timp. Ei incearca sa se protejeze, este firesc. Valul de imigratie spre aceasta tara este mare si atunci se pun cat mai multe stavile si ingreuneaza procesul. Din punctul acesta de vedere, sunt de inteles. Sigur ca oamenii nu sunt fericiti din aceasta cauza. Dar este un sistem pe care trebuie sa-l respectam ca atare si nu putem nici sa-l modificam, nici sa-l influentam.

Ziarele britanice publica mai mereu stiri despre infractionalitatea in randurile imigrantilor din toate colturile lumii. Exista probleme si in randul romanilor?
Nimeni de aici nu are nimic cu persoanele care lucreaza - si sunt foarte multi care lucreaza in constructii sau cu studentii. Avem din pacate si o categorie care nu ne face cinste. Si imi pare rau sa spun ca infractionalitatea in randul romanilor e in crestere. Exista specialisti in falsificarea de carduri. Poate ca romanii sunt cei mai "eficienti". Se folosesc tehnologii inaintate, de multe ori si Politia britanica este surprinsa de ce tehnologie pot sa aiba: camere de luat vederi de 2 milimetri... Sunt organizati pe bande foarte profesionalizate. Nu pot sa intru in amanunte, pentru ca este ancheta in curs. Ne creeaza probleme de imagine foarte serioase. Nu exista saptamana sa nu fie returnati 10-15 in Romania. Acestia sunt cei depistati ca stau ilegal aici. Multi sunt si in puscarii. Este o banda foarte cunoscuta aici care pune din ce in ce mai multe probleme.

Am auzit multi romani care au spus ca se tem de banda aceasta. Cum gestioneaza Politia britanica problema?
Sunt de o violenta iesita din comun. S-au inregistrat deja doi morti de la inceputul anului. Si ataca numai familii de romani, le iau totul. Asteapta pana cand proprietarul este acasa, pentru ca trebuie sa-i ia cheile de la masina, contul de la card, se lasa cu schingiuieli, cu fier de calcat pus pe spate, cu pix in ureche pana victima spune totul. Politia se misca... Dar am intervenit foarte mult pentru a grabi lucrurile un pic. Spera sa-i prinda. E o chestiune care afecteaza teribil imaginea si credibilitatea tarii si a celorlalti romani care muncesc aici cinstit. Sunt bine primiti, englezii sunt niste oameni primitori, tara e plina de tot felul de imigranti. Iar romanii sunt muncitori si foarte apreciati. Iar ce fac oamenii din banda asta e absolut ingrozitor.

In top

In comparatie cu alte comunitati de imigranti, romanii pun probleme chiar asa de mari britanicilor?
Suntem pe un loc fruntas la infractionalitate, pot sa spun. Din pacate. Se ajunge greu aici, dar vin cu tot felul de vize false, cu pasapoarte false, vin pe sub tren, vin peste tren, vin prin containere. Dumnezeu stie pe unde mai vin. Cersetoria este iar o problema. Daca mergi pe Oxford Street, vei gasi romani cu copii in brate la cersit.

Si cum reactioneaza autoritatile britanice fata de aceste probleme? Mai ales in ceea ce priveste vizele?
Pentru noi, problema este ca avem vize. Pentru ei, problemele vor veni cand se vor ridica vizele. Se asteapta la un val de imigranti, precum se intampla acum cu polonezii. Problema cu vizele este foarte clara. Pana cand numarul cererilor de azil nu scade sub o anumita cifra, foarte mica, nu se vor ridica vizele. Sunt cereri de azil, peste 500. Asteptati putin. (Se intoarce, ridica receptorul telefonului si suna. "Cate cereri de azil sunt acum? Aha. Si bulgarii cate au? Nu se poate!").

Ultimele statistici erau de 280, au scazut de la 800. Bulgarii nici nu sunt in statistici, deci au sub cinci. Pana cand nu va scadea numarul simtitor, macar in jur de 20, ei nu sunt dispusi sa ridice vizele. Dar avem promisiunea ferma ca, inainte de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, vor ridica vizele. Dar se vor face eforturi pentru diminuarea numarului cererilor de azil. Aici se lucreaza foarte strans. Speram ca intr-un an vom sta mai bine.

Ce motive invoca toti cei care cauta azil in Marea Britanie din Romania?
Britanicii nu mai dau azil pentru romani de cativa ani buni. Motivele economice nu mai pot fi invocate, pentru ca nu se mai accepta. Nici politice, nici macar cand e vorba de discriminare. Acesta este motivul pentru care britanicii sunt foarte fermi. Au spus-o foarte clar: "Nu mai aveti motive sa plecati din Romania si sa cereti azil". Azilul este o faza depasita in ceea ce-i priveste pe romani.

Acestea sunt problemele din pricina carora avem inca vize cu Marea Britanie: cererile de azil si infractionalitatea. Toti ne-am dori sa nu mai avem vize cu Marea Britanie. Dar procesul este lent. Noi incercam sa colaboram cu ei. Pentru ca nu e drept pentru cei care vin aici si muncesc. Sunt muncitori foarte buni, mai ales in constructii, dar au o problema cu imaginea. Imaginea pe care nu si-o construiesc ei, ci o determina cei care au venit aici pentru alte lucruri. Pentru ca secretul acestei tari este ca numai cine nu vrea sa munceasca nu munceste. Au somaj de 3%.

Care sunt domeniile in care au nevoie de forta de munca?
Cele mai deficitare domenii la ei sunt constructiile, serviciile, asistenta medicala. Dar constructiile si serviciile.. Daca mergi la hotelurile de pe aici, de pe langa Palatul Kensington, gasesti foarte multi romani: sef de receptie, receptioneri, ingrijitoare de etaj. Intr-unul dintre hoteluri avem cinci romani care sunt de sapte ani acolo. Si toti sunt multumiti. Isi fac treaba, platesc taxe.

ELITA
"Avem foarte multi tineri aici, care, spre marea mea mandrie, sunt la cele mai prestigioase universitati. La Oxford si Cambridge sunt cel putin cate 20-25. Sunt studenti care obtin burse, carora le mai trimit parintii, sunt tineri care fac eforturi extraordinare"

VIZE
"In ultimele statistici era vorba de 280 de cereri de azil, au scazut de la 800. Bulgarii nici nu sunt in statistici, deci au sub cinci. Pana cand nu va scadea numarul simtitor, macar in jur de 20, ei nu sunt dispusi sa ridice vizele. Dar avem promisiunea ferma ca, inainte de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, vor ridica vizele"

ILEGALI "Se ajunge greu aici, dar vin cu tot felul de vize false, cu pasapoarte false, vin pe sub tren, vin peste tren, vin prin containere. Dumnezeu stie pe unde mai vin. Cersetoria este iar o problema. Daca mergi pe Oxford Street vei gasi romani cu copii in brate la cersit"
×