x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Londra coordonează ancheta

Londra coordonează ancheta

de Anca Aldea    |    04 Ian 2008   •   00:00
Londra coordonează ancheta
Sursa foto: MIAN KHURSHEED/

Scotland Yard a trimis o echipă de cinci anchetatori in Pakistan pentru a investiga imprejurările in care Benazir Bhutto a fost asasinată la sfărşitul lui decembrie.

Scotland Yard a trimis o echipă de cinci anchetatori in Pakistan pentru a investiga imprejurările in care Benazir Bhutto a fost asasinată la sfărşitul lui decembrie. Decizia poliţiei britanice a fost luată după ce preşedintele pakistanez, Pervez Musharraf, a anunţat că Londra se va implica in anchetă la cererea autorităţilor de la Islamabad. Statele Unite au apreciat gestul autorităţilor pakistaneze de a solicita ajutorul Scotland Yardului, ai cărei agenţi vor coordona investigaţia pakistaneză. Departamentul de Stat a anunţat că SUA sunt dispuse să-i asiste pe investigatori in cadrul acestei anchete.

MUSHARRAF, DEMISIA! Intre timp, intr-un raport dat publicităţii la Bruxelles se arată că armata pakistaneză ar trebui să-i ceară preşedintelui Musharraf, aflat la putere din 1999, să demisioneze in următoarele două luni din cauza degradării situaţiei din ţara sa după asasinarea lui Bhutto. "Dacă Musharraf refuză să demisioneze de bunăvoie, interesul autorităţilor militare, singurul său bastion de sprijin, este să se distanţeze de fostul lor comandant, inainte ca acesta să devină ţinta ostilităţilor publice", susţine Robert Templer, directorul de programe pentru Asia din cadrul Grupului Internaţional de Criză (ICG). Potrivit unui comunicat al ICG, citat de Reuters, Templer apreciază că Statele Unite ar trebui să se implice mai mult, mai ales incurajăndu-l pe generalul pakistanez Ashfaq Pervez Kayani, şeful Statului Major şi unul dintre cei mai apropiaţi oameni ai liderului pakistanez, "să protejeze abilitatea sa de a continua să servească Pakistanul, prin a-l convinge pe Musharraf să demisioneze in interesul reconcilierii naţionale".

Raportul ICG insistă că interimatul ar trebui predat imediat preşedintelui Senatului, Mohammadmian Soomro, care, la răndul lui, ar trebui să numească un lider al Guvernului in urma consultărilor cu toate partidele politice, pentru a pregăti procesul electoral.

×
Subiecte în articol: externe