x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Londra nu va castiga razboiul de spionaj cu Rusia!

Londra nu va castiga razboiul de spionaj cu Rusia!

07 Mar 2018   •   11:20
Londra nu va castiga razboiul de spionaj cu Rusia!

In orice caz, asa crede cotidianul The Guardian. Intr-un articol referitor la otravirea unui fost agent rus, acuzat la el acasa de spionaj in favoarea Marii Britanii, gasit fara cunostinta pe o banca dintr-un parc londonez. "Daca Rusia se afla cu adevarat in spatele acestui caz, o reactie dura din partea noastra nu va rezolva nimic", crede publicatia citata.

 

"Sa presupunem ca atacul comis impotriva fostului colonel GRU, Serghei Skripal, si a fiicei acestuia, Iulia, este o operatiune a Rusiei - indiferent ca e vorba de initiativa a unor fosti colegi care nu i-au iertat actul de tradare, fie de o actiune aprobata tacit de insusi presedintele Vladimir Putin", continua The Guardian.

Ce ar putea intreprinde, in aceasta situatie, guvernul britanic cu exceptia adoptarii unei retorici alarmiste? Sanctiuni economice au fost deja introduse pentru amestecul militar al Rusiei in Ucraina. Sub incidenta lor au intrat inclusiv oficiali, oameni de afaceri si persoane din anturajul apropiat al liderului de la Kremlin, dar nu si Putin.

Desigur, autoritatile pot decide ruperea relatiilor diplomatice sau ar putea recurge, din nou, la principiul "dinte pentru dinte", expulzand spioni. Exista insa riscul ca astfel de masuri sa joace in favoarea lui Putin, care nu oboseste sa declare ca, din momentul dezintegrarii Uniunii Sovietice, tarile occidentale nu fac altceva decat sa umileasca Moscova. Nu este de mirare ca locatarul de la Kremlin nu pierde nici o ocazie sa umileasca Occidentul.

Iar Regatul Unit, cu societatea lui divizata de Brexit, cu o diplomatie tot mai lipsita de personal calificat si cu o putere militara tot mai relativa, este pentru Putin o tinta preferata, considera cotidianul britanic. "Ceea ce nu inseamna ca, intr-un fel sau altul, el ar avea vreo legatura cu atentatul ingrozitor asupra lui Skripal. Asta inseamna ca, daca vom porni de la ideea implicarii, Putin va ignora totul, ba chiar va lua in deradere protestele noastre. Mai ales acum, in ajunul alegerilor prezidentiale, unde el candideaza", explica autorul articolului din The Guardian.

In aceste conditii, ar putea colaborarea cu Putin sa puna capat tentativelor de eliminare a fostilor spioni rusi pe teritoriul Marii Britanii? Mai degraba nu. Dar guvernul trebuie sa se calmeze, indemnand serviciile speciale britanice sa coopereze cu colegii lor rusi. In utlima instanta, asemenea intalniri se organizau chiar si in plin razboi rece. Poate ca, astfel, Putin si agentii lui vor ajunge sa ia Marea Britanie in serios, concluzioneaza cotidianul mentionat.

×