x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Luca Niculescu spune cât va plăti România pentru aderarea la OCDE

Luca Niculescu spune cât va plăti România pentru aderarea la OCDE

14 Sep 2022   •   17:45
Luca Niculescu spune cât va plăti România pentru aderarea la OCDE
Sursa foto: anrena3

România va plăti anual între 3,5 și 5 milioane de euro pentru aderarea la OCDE, potrivit secretarului de stat în MAE, Luca Niculescu.

"Depinde cât de lung va fi procesul de aderare. Sumele anuale sunt undeva între 3,5 şi 5 milioane de euro, ca să dau o plajă foarte largă", a spus acesta, după şedinţa de guvern.

Prima tranșă pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a fost achitată pe 1 septembrie, iar a doua va trebui plătită până la 1 ianuarie. Sumele provin din bugetul MAE.

"Astăzi a fost aprobat în Guvern un memorandum. Este destul de tehnic, dar, pe scurt, el articulează modul în care vor funcţiona instituţiile care se ocupă de procesul de aderare la OCDE, există această funcţie de coordonator naţional pe care am onoarea să o ocup, există o funcţie de coordonator naţional adjunct în persoana domnului consilier de stat Adrian Ciocănea. Vom colabora, şi o facem deja foarte bine, cu Secretariatul General al Guvernului, cu Cancelaria premierului, cu multele instituţii care se ocupă de aderarea la OCDE. Drumul este la început, dar sperăm să fie mai curând unul mai scurt decât unul mai lung, dar asta depinde de noi şi succesul nostru, va fi succesul României", a explicat Luca Niculescu.

Documentul prevede salarizarea pentru angajații din ministerele implicate în aderarea României la OCDE. 
"Cred că există deja precedentul unor stimulente pentru cei care lucrează pentru PNRR, de exemplu. OCDE şi PNRR au destule punţi în comun şi se lucrează destul de bine pe ambele paliere. De multe ori, studiile OCDE stau la baza unora dintre politicile europene şi unora dintre politicile Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă", a precizat oficialul. 

De procesul de aderare la OCDE se vor ocupa 15 angajați, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului.

Luca Niculescu crede că aderarea la acest organism are o importanță strategică pentru România. 
"După aderarea la NATO şi UE, este cel mai important obiectiv strategic pentru România. Ne aşteaptă un drum plin de provocări. Următorul pas este depunerea unui aşa-numit memorandum iniţial, acesta înseamnă un document scris de România care cuprinde o autoevaluare a modului în care legislaţia, politicile şi practicile din România se aliniază la instrumentele juridice ale OCDE, şi aici vorbim despre peste 230 de astfel de instrumente. Va fi mult de lucru, dar nu pornim de la zero. De-a lungul ultimilor ani, multe ministere, multe instituţii au participat la activităţile OCDE şi s-au familiarizat cu acţiunile organizaţiei", a afirmat el.


 

×
Subiecte în articol: ocde luca niculescu