x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lucrători români în industria piscicolă din Norvegia, discriminaţi la salarii

Lucrători români în industria piscicolă din Norvegia, discriminaţi la salarii

de Agerpres    |    02 Apr 2014   •   19:52
Lucrători români în industria piscicolă din Norvegia, discriminaţi la salarii

O companie de resurse umane îi plăteşte pe străinii care lucrează în Norvegia mai puţin decât pe omologii lor norvegieni, a constatat postul public de radio-televiziune norvegian NRK, preluat de publicaţia The Foreigner. Acest lucru reiese dintr-o înregistrare audio cu câţiva muncitori români angajaţi o firmă din industria piscicolă prin intermediul companiei de recrutare JM Skaret.

Din înregistrare reiese că românii primesc salarii mai mici decât li s-a promis şi programul de lucru este mai lung decât permite legea. Astfel, salariul ar fi de doar 135 coroane pe oră (circa 16 euro), iar ziua de lucru are uneori şi 18 ore, în condiţiile în care legea prevede salarii de 152 de coroane (circa 18.50 euro) şi 12-13 ore de muncă pe zi. Muncitorii români s-au plâns sindicatelor în legătură cu salariile, iar ulterior au primit diferenţa pentru ianuarie.

Responsabili ai JM Skaret contactaţi de NRK au refuzat să comenteze. Directorul general al firmei a trimis NRK un e-mail în care prezintă scuze atât angajaţilor cât şi companiei piscicole şi susţine că oferirea de salarii mai mici a avut la bază o neînţelegere.

Kristin Alsos, cercetătoare la organizaţia independentă FAFO, a evocat în cazul JM Skaret o "discriminare sistematică bazată pe origine, dacă norvegienii sunt plătiţi într-un fel şi românii altfel".

FAFO a publicat recent un raport intitulat "Instituţiile pieţei muncii din ţările nordice şi noii lucrători imigranţi: Imigranţi polonezi în Oslo, Copenhaga şi Reykjavik", ce examinează capacitatea modelului social nordic de a respecta standardele pe piaţa forţei de muncă, în contextul competiţiei salariilor mici.

Conform raportului, imigraţia pe scară largă de lucrători din noile state membre ale UE în ţările nordice, care ocupă în majoritate posturi cu nivel redus de calificare în construcţii, producţie şi servicii, a stârnit preocupări în legătură cu aceste aspecte.

×