x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lugovoi acuză Londra

Lugovoi acuză Londra

de George Daniel Ripa    |    01 Iun 2007   •   00:00
Lugovoi acuză Londra
Sursa foto: YURI KADOBNOV/

Andrei Lugovoi, fostul KGB-ist suspectat de Londra că l-ar fi ucis pe Alexander Litvinenko, a declarat că acesta ar fi fost spion al serviciilor secrete britanice, care ar fi comandat, de fapt, crima.

Moscova - Uciderea lui Litvinenko, pusă pe seama Marii Britanii

Andrei Lugovoi, fostul KGB-ist suspectat de Londra că l-ar fi ucis pe Alexander Litvinenko, a declarat că acesta ar fi fost spion al serviciilor secrete britanice, care ar fi comandat, de fapt, crima.

Investigaţiile in cazul uciderii lui Alexander Litvinenko au luat ieri o intorsătură nouă, o dată cu acuzaţiile venite dinspre principalul suspect in acest caz, Andrei Lugovoi, care susţine că fostul disident rus ar fi fost ucis chiar de serviciile secrete britanice. "Otrăvirea sa nu ar fi putut avea loc fără controlul serviciilor britanice", a declarat Lugovoi intr-o conferinţă extraordinară, ce a avut loc ieri la Moscova. Lugovoi demonstrează că nu degeaba a fost ofiţer KGB. Actualul om de afaceri acuză pe toată lumea, in speranţa că va putea scăpa de acuzaţiile oficiale venite dinspre Londra. "Rolul principal in toată această poveste tristă a fost jucat de serviciile britanice şi de agenţii lor, Berezovski şi Litvinenko", a adăugat el.

RĂZBOI DIPLOMATIC. Acuzaţiile lansate ieri de fostul KGB-ist ar putea intensifica actualul război diplomatic dintre Moscova şi Londra, cauzat de faptul că firul investigaţiilor britanicilor duce pănă in anticamera Kremlinului. "Englezii mi-au propus să fac rost de documente compromiţătoare despre preşedintele Putin şi membrii familiei sale", a declarat Lugovoi. Analiştii occidentali sunt insă sceptici. Ei se intreabă căt de neprofesioniste ar fi putut fi serviciile secrete britanice, incăt să-i ceară aşa ceva unui fost KGB-ist, in prezent un influent om de afaceri aflat incă in sfera serviciilor secrete ruse.

ATAC LA BEREZOVSKI. Lugovoi susţine că omul de afaceri rus Boris Berezovski ar fi fost implicat in uciderea lui Litvinenko, deoarece acesta din urmă deţinea "documente compromiţătoare" despre "activităţile ilegale" ale lui Berezovski, pe carea voia să le facă publice. "Declaraţia lui Andrei Lugovoi este, in esenţă, declaraţia Kremlinului", a replicat Berezovski. "Această declaraţie clarifică totul, a devenit evident că intreaga campanie pe care Kremlinul o inscenează in jurul asasinării lui Litvinenko este o campanie de minciuni ale statului", a adăugat el.

Lugovoi s-a intălnit cu Litvinenko cu puţin timp inaintea otrăvirii acestuia şi este principalul suspect in acest caz. Londra a cerut Moscovei extrădarea sa in Marea Britanie, insă autorităţile ruse au refuzat.Â

×
Subiecte în articol: externe litvinenko lugovoi