x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Luiz Lula, judecat pentru corupție

Luiz Lula, judecat pentru corupție

22 Sep 2016   •   20:15
Luiz Lula, judecat pentru corupție
Sursa foto: SEBASTIAO MOREIRA/EPA

Fostul președinte brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, va fi judecat pentru corupție în dosarul „Petrobras”. Judecătorul Sergio Moro a acceptat capetele de acuzare împotriva lui, formulate de parchet săptămâna trecută.

„Din cauza indiciilor suficiente de responsabilitate, accept denunțul parchetului”, care îl vizează pe ex-președintele (2003-2010) de stânga pentru „corupție și spălare de bani", a explicat judecătorul Moro, într-un document distribuit presei, citat de AFP. Procurorii care instrumentează dosarul „Petrobras” l-au acuzat pe Lula, la 14 septembrie, că a fost „beneficiarul direct" al plății, de către grupul BTP OAS, a sumei de 3,7 milioane de reali (1,1 milion de dolari la cursul actual). Acuzarea susține că OAS i-a vărsat în cont lui Lula „o parte din sumele încasate ilicit în momentul acordării unor contracte prin licitații trucate către «Petrobras»", puternica companie de stat braziliană. Gigantul BTP ar fi acordat aceste avantaje în natură, "prin cumpărarea, personalizarea și decorarea" unui apartament triplex în stațiunea balneară Guaruja. Lula, care vărsase un avans pentru cumpărarea acestui apartament aflat în construcție înainte de a renunța la el, contestă oficial că ar fi proprietarul de fapt al acestuia, așa cum este acuzat. Soția fostului președinte, Maria Leticia, și alte șase persoane sunt și ei inculpați. Lula este vizat de trei anchete în cadrul scandalului „Petrobras”, o afacere care a costat peste două miliarde de dolari această renumită companie braziliană și de care au beneficiat zeci de politicieni din diverse partide, antreprenori ai BTP și directori ai „Petrobras”.

Lula a fost deja inculpat, la 29 iulie, pentru tentativă de obstrucționare a justiției, de către Tribunalul suprem federal.

Acuzațiile la adresa mea sunt o pură ficțiune, menită să mă împiedice să candidez din nou Luiz Inacio Lula da Silva

×