x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lumea arabă aprinde decenii de foc

Lumea arabă aprinde decenii de foc

de Sînziana Stancu    |    23 Feb 2011   •   20:33
Lumea arabă aprinde decenii de foc
Sursa foto: /Reuters

Dmitri Medvedev se teme cel mai mult de înlocuirea dictaturilor din ţările arabe cu extremismul. El susţine că acei "fanatici" care se revoltă acum împotriva conducătorilor lor, care i-au guvernat zeci de ani, ar putea deturna scopul democratic declarat de protestatari, al revoluţiilor propa­gate ca unda de şoc, la începutul anului, din Tunisia spre ţările din Orientul Mijlociu şi nordul Africii. Deşi nu a numit explicit vreuna dintre ţările un­de sunt în plină desfăşurare sau moc­nesc revolte sângeroase, Med­ve­dev s-a referit, cu siguranţă, cel pu­ţin la Egipt, Tunisia, Libia, Yemen, Bahrain, Irak, Maroc şi Iordania – care stau pe butoiul cu pulbere. "Aces­te ţări sunt dificile şi este posibil, mai degrabă, să urmeze vremuri gre­le, inclusiv să ajungă la putere fa­na­ticii. Aceasta ar însemna decenii de foc şi răspândirea extremismului", a anticipat Medvedev într-un in­terviu televizat, cu ocazia unei reu­niuni pe teme de securitate des­fă­şu­rată la Vladivostok.  

Un sâmbure de adevăr este în privinţa regimului ce ar urma după "ab­olirea" acestor dictaturi. Teore­tic, toate aceste ţări îşi doresc de­mo­craţie după modelul occidental, cu toa­te că mulţi dintre cetăţenii lor nici nu ştiu exact ce înseamnă demo­cra­ţia. Astfel, reţeta Vestului va fi greu de aplicat ca atare, mai ales la început, imediat după ce vor ieşi din regimul totalitar, pentru că aceste ţări au un specific cultural şi social aparte, cu rădăcini milenare, pe care vor încerca să-l păstreze şi după "schimbare". Nici specialiştii în chestiunile lumii arabe nu creditează cu multe şanse aplicarea unei astfel de reţete în aceste ţări, ci doar unele dintre regulile de bază le democraţiei.

Anticipările lui Medvedev din care nu au lipsit nici referiri la zonele de extremism din Caucaz, care este o sursă de terorism ce a vizat în repetate rânduri Rusia (atentate sângeroase la Moscova şi în alte regiuni din ţară), vin în contrast cu atitudinea Uniunii Europene faţă de evenimentele sângeroase din ţerile arabe. UE a "deplâns violenţele" şi "represiunea" protestatarilor arabi favorabili ins­taurării unor regimuri democratice în ţările lor. Dar cu toată "solidaritatea" exprimată de occidentali pentru protestele arabe, s-au auzit voci ca­re au criticat Vestul pentru atit­u­dinea sa "încurajatoare" manifestată până acum faţă de regimurile totali­ta­re. Liderul opoziţiei libie­ne, Guma El-Gamaty, afirmă că este "descurajant" şi "primejdios" să vezi ţări occidentale făcând afaceri cu Libia în ul­timii ani, pentru că prin aceste atitu­dini au încurajat de fapt regimul lui Gaddafi. La rândul său, analistul libi­an specializat în pro­ble­mele Orientu­lui Mijlociu, profesorul Fawaz Ger­ges, a afirmat că Vestul i-a făcut curte colonelului Gaddafi, iar acum vrea să-i trimită un mesaj clar poporului libian că întreaga comunitate internaţională îi susţine protestul.

Franţa, care a fost aruncată în mijlocul unui scandal intern după izbucnirea revoltelor din Tunisia, când s-a aflat că şefa diplomaţiei franceze, Michele Alliot-Marie, îşi petrecuse Sărbătorile de Iarnă în Tunisia, s-a făcut vârful de lance în campania UE pentru impunerea de sancţiuni împotriva Libiei şi altor regimuri dictatoriale. Însă Marea Britanie pare să îi pună piedici, premierul David Cameron, declarând la televiziune marţi seară că "Marea Britanie nu are de ce să se ruşineze că le-a vândut armament liderilor arabi". Oricum, pe străzile din Libia, cel puţin, au fost văzute blindate fabri­cate de britanici, pe care Gaddafi le-a folosit împotriva manifestanţilor.

Revoltele scumpesc benzina
Românii trebuie să se aştepte la creşterea preţului pentru benzină şi motorină în perioada următoare din cauza tensiunilor din Libia, care au scumpit cotaţiile internaţionale ale barilului de ţiţei până la maximele ultimilor doi ani.

Petrom a anunţat deja, prin vocea directorului general Mariana Gheor­ghe, că va scumpi carburanţii în perioada următoare, din cauza situaţiei din nordul Africii şi Orientul Mijlociu. Cea mai recentă majorare efectuată de Petrom a fost în 16 februarie, când motorina s-a scumpit cu şapte bani pe litru. Crescătorii români de oi vor pierde 30-40 de milioane de euro dacă si­tuaţia politică din Libia continuă să fie instabilă. Ro­mâ­nia exportă anual un milion de miei în Libia la un preţ de 2-2,5 euro pe ki­logramul viu.

Statele eu­ro­pene sunt cele mai expuse la criza din statul african. Libia produce zilnic 1,6 milioane de barili, din care pes­te 1,3 milioane de barili sunt ex­por­taţi. Deocamdată, protestele au oprit 22% din producţia libiană, respectiv circa 350.000 de barili, conform Financial Times. În Ita­lia ajunge 32% din exportul zilnic de ţiţei libian. Urmează Germania – 14%, China şi Franţa, cu câte 10%, Spa­nia – 9%. De asemenea, Italia îşi aduce din Libia şi 10% din gazele na­tu­rale. Cea mai lovită companie este pro­du­că­torul italian Eni, iar grupul spaniol Repsol produce şi el 3,8% din operaţiunile sale globale.

Italia este în particular legată ombilical de Libia, fiind cel mai mare partener comercial pentru statul african. De asemenea, Libia a investit numeroşi petrodolari în economia italiană. Libia deţine 7,2% din Unicredit. Alţi 2% mai sunt deţinuţi la grupul aeronautic şi de apărare Finmeccanica SpA, ca şi 7,5% din clubul de fotbal Juventus Torino, şi 0,5% din Eni. (Daniel Ionaşcu)

×