x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lumea e tot mai coruptă

Lumea e tot mai coruptă

de Sînziana Stancu    |    09 Dec 2010   •   20:22

Barometrul Global pe tema Corupţiei 2010 publicat cu ocazia Zilei Interna­ţionale împotriva corupţiei arată că aproximativ 60% dintre persoanele intervievate în întreaga lume conside­ră că fenomenul corupţiei s-a amplificat în ultimii trei ani. În Europa există cele mai puternice păreri legate de amploarea acestui fenomen (73% dintre respondenţi), fiind urmată de America de Nord (67%). Între ţările şi regiunile cele mai corupte se nu­mă­ră Afganistanul, Nigeria, Irakul şi In­dia, urmate de China, Rusia şi de o ma­re parte a ţărilor din Orientul Mij­lociu, potrivit Transparency International, care a realizat studiul pe un eşantion de 91.000 de persoane din 86 de ţări şi teritorii.

De asemenea, 40% dintre persoanele intervievate au declarat că au oferit mită în acest an. Detaliat, peste 50% dintre persoanele din Africa subsahariană au recunoscut că au dat mită diferitelor autorităţi în ultimele 12 luni, 36% dintre persoanele din Orientul Mijlociu şi nordul Africii, 19% din ţările balcanice şi Turcia şi 5% din state membre ale UE. De pe tot globul, numai Danemarca s-a putut lăuda cu mită zero. Topul celor mai mituite autorităţi este dominat de Poliţie, urmată de diferitele servicii administrative şi de sistemul judiciar. Pe de altă parte, politicienii sunt priviţi ca fiind cea mai coruptă clasă a societăţii din ziua de azi, 80% dintre respondenţi exprimându-şi această părere. Nici casta religioasă nu a fost scutită de în­doielile publice referitoare la co­rup­ţie, 53% dintre respondenţi afir­mând fenomenul corupţiei le-a atins şi pe „cele sfinte”. Cu toate acestea, 70% dintre respondenţi afirmă că ar sem­nala un act de corupţie. De altfel, un sondaj de opinie realizat de BBC on­line arată că fenomenul corupţiei este cel mai discutat în lume, iar stu­diul TI, că problemele provocate de criza financiară afectează şi mai mult opiniile legate de amploarea co­rup­ţiei, mai ales în Europa şi în America de Nord.

Cât priveşte România, 87% dintre cetăţeni cred că nivelul corupţiei a crescut în ultimii trei ani, iar unul din trei români recunoaşte că a dat mită. Încrederea în eficienţa măsurilor anticorupţie a scăzut dramatic în ultimul an, 83% dintre români fiind convinşi că Guvernul de la Bucureşti este ineficient în lupta anticorupţie.

×
Subiecte în articol: externe