x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lupta împotriva bacteriei E.coli, dusă cu medicamente netestate.

Lupta împotriva bacteriei E.coli, dusă cu medicamente netestate.

de Agerpres    |    07 Iun 2011   •   07:18
Lupta împotriva bacteriei E.coli, dusă cu medicamente netestate.

Compania farmaceutica americana Alexion trimite medicamente gratuite in Germania pentru a-i ajuta pe medicii confruntati cu o serie de cazuri severe de infestare cu bacteria E.coli, insa aceste medicamente sunt insuficient testate si nu se stie cat de mult ii pot ajuta pe pacienti, scrie Spiegel.

Deocamdata nu exista un tratament eficient pentru pacientii infectati cu bacteria E.coli. In prima instanta medicii germani au optat pentru folosirea dializei in speranta ca vor reusi sa elimine din organism toxinele generate de aceasta bacterie parazita. De cateva zile insa medicii germani au inceput sa foloseasca medicamentul american Eculizumab, comercializat sub marca Soliris.

Sperantele legate de folosirea acestui medicament sunt datorate studiilor doctorului Franz Schäfer, specialist in nefrologie de la Universitatea din Heidelberg. In cursul toameni trecute, starea unuia dintre pacientii sai, micuta Sophie (3 ani) se inrautatea rapid. Fetita era infectata cu E.coli si suferea de hemiplegie, iar tratamentele incercate nu dadeau rezultate.

"In cele din urma ne-am pus toate sperantele in Eculizumab", a povestit Dr. Schäfer. Acest medicament este cunoscut in randul cercetatorilor care studiaza aparatul renal, insa nu a fost testat si in consecinta nici aprobat pentru folosirea in cazul infectiilor cu E.coli. Dr. Schäfer a fost surprins de raspunsul extrem de bun al organismului micutei la acest tratament. In doar 24 de ore starea fetitei s-a imbunatatit considerabil, iar dupa trei zile nu a mai fost nevoie de dializa. Dupa inca sase zile Sophie a fost externata.

Dr. Schäfer a fost atat de impresionat de efectele medicamentului Eculizumab incat s-a oferit sa scrie un articol pe aceasta tema pentru prestigioasa revista New England Journal of Medicine. Revista urma sa publice cazul lui Sophie, alaturi de alte doua cazuri de copii din Paris si Montreal care s-au vindecat cu acelasi medicament, cand a izbucnit actuala epidemie E.coli in Germania.

Multi dintre medicii care trateaza pacienti infectati cu E.coli sunt disperati si se agata de acest medicament miraculos, desi descrierea insanatosirii a trei copii nu permite generalizarea cu privire la eficienta acestui medicament. Si totusi, acest produs farmaceutic este folosit in prezent la toate spitalele unde exista cazuri grave de infectie cu E.coli. Vineri, la Centrul Medical Universitar din Hamburg nu mai putin de 49 de pacienti primeau acest tratament, la fel ca si 28 de pacienti din Kiel si 20 din Hanover.

Din nefericire insa, efectele benefice imediate observate in cazul micutei Sophie intarzie sa apara. Starea pacientilor este mai buna, dar continua sa ramana grava.

Eculizumab este unul dintre cele mai scumpe medicamente din lume. O luna de tratament cu Eculizumab in Germania costa peste 37.000 de euro/pacient. Acest medicament este aprobat deocamdata doar pentru folosirea in cazul unei boli rare de sange, PNH (paroxysmal nocturnal hemoglobinuria). Toti pacientii grav bolnavi din cauza bacteriei E.coli care doresc sa incerce tratamentul cu Eculizumab sunt informati ca participa practic la un experiment medical riscant.

×